Güvenlik nedeniyle 27 yıl önce terk ettikleri mezralarına geri dönmek istiyorlar

Ilısu Barajı ve HES projesi kapsamında tarihi Hasankeyf ilçesinin yanı sıra, asırlar boyu yaşamın sürdüğü birçok köyle beraber Çatalsu (Şebiye) Mezrası da baraj suyu altında kaldı.

Ilısu Barajı suyu altında kalan Hasankeyf’in Yolüstü (Kedile) köyüne bağlı 80 haneli Çatalsu (Şebiye) mezrası, tamamen su altında kaldı. Sular altında kalan mezralarına dönmek istediklerini belirten mezra sakinleri, su havzası dışında kalan topraklarına dönmek istiyorlar.

Mezralarını, güvenlik nedeniyle yaklaşık 27 yıl önce boşaltan köylüler, baraj suyu altında kalan evlerinin yerine başka bir yerde yeni yerleşim yerinin onaylanmasını bekliyorlar.

Mezra sakinleri, köy yaşantısından kopamadıklarını, mezralarının Ilısu Baraj sularının altında kalmasıyla yetkililerden yeni yerleşim yeri istediklerini belirttiler.

“Mezraya yerleşmek isteyen 78 kişi var”

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne onay için başvurduklarını dile getiren köy sakinleri, “1993 yılında güvenlik nedeniyle mezramızı terk etmiştik, ancak mezramızdan ve topraklarımızdan kopamadık. Çünkü geçimimizi yıllarca tarım ve hayvancılıktan sağladık.” dediler.

Mezra sakinlerinden Kasım Derin, “Mezradan Batman’a göç ettiğimizde hayvanlarımızın hepsini yarı fiyatına satmak zorunda kaldık. Mezrayı terk ettikten sonra 15 yıla kadar mezramıza gidemedik. 15 yıldan sonra devlet, terör mağduriyetimizi verdikten sonra biz de mezramıza dönerek tarla, bağ ve bahçelerimizi ekmeye başladık. Mezraya yerleşmek isteyen 78 kişi olarak yaklaşık bir yıl önce Hasankeyf Kaymakamlığına müracaatımızı yaptık.” dedi.

“Onay için, bir yıldan 3 yıla kadar ikamet etme şartı isteniyor!”

Derin, “Müracaatımızın ardından evraklarımız Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderildi. Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden bir heyet mezraya gelip tespitlerde bulundu. Köyün etrafındaki devlet arazileri Şanlıurfa Orman İl Müdürlüğüne verildiği için evraklarımız, Orman Müdürlüğüne gönderildi. Şanlıurfa Orman İl Müdürlüğünden bir bilirkişi heyeti mezraya 2-3 defa gelerek keşif ve tespitlerde bulundu. Orman İl Müdürlüğünden gelen heyet yeni yapılacak köy yeri için bizi haklı görerek yer tahsisinde bulunacaklarını belirttiler. Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, bize köy tahsisi için yer verilebileceği cevabını verdi.” dedi

Onay için bir yıldan 3 yıla kadar ikamet şartı istemelerinin çok garip olduğunu vurgulayan Derin, “Nasıl ikamet şartı isteniyor. Biz köylüler olarak köyümüze geri gelip hayvancılık ve arıcılık yapmak, fıstık ağaçları dikmek istiyoruz. Köyden göç eden köylülerin çoğu şu anda Batman’da işsiz. Bunlar şehirde çalışamadıkları için köylerine dönüp hayvancılık ve çiftçilik yapmak istiyorlar.  Biz köylüler olarak, devlet yetkililerinden bize yardımcı olmalarını, baba ve dedelerimizden bize kalan taş da olsa toprak da olsa bir an evvel köyümüze dönmek istiyoruz.” dedi.

“Göç eden köylülerin çoğu şu anda Batman’da işsiz”

Köyde tapulu arazilerinin olduğunu ve köylerine geri dönmek istediklerini belirten Ahmet Akar, “68 yaşındayım, bu köyde doğup büyüdüm. 1993 yılında güvenlik nedeniyle köyden çıkıp Batman’a yerleştik. Batman’da iş bulamadıklarından çocuklarım işsiz, çalışmıyorlar.  Mezrada ekip biçtiğimiz hazine arazilerini de Orman İl Müdürlüğüne vermişler. Kendi imkânımızla çocuklarımla beraber köyde ev yapıp çiftçilik ve hayvancılık yapmak istiyorum. Devlet yetkililerinden isteğimiz, mezramıza geri dönmemiz hususunda bize yardımcı olmalarıdır.” diye konuştu.

“Çocuklarımızla beraber köyümüze dönmek istiyoruz”

Yeni yerleşim yerinin, devlet yetkililerince bir an önce onaylanmasını talep ettiklerini ifade eden Ahmet Genli, “Çocuklarımla beraber köyümüze dönmek istiyoruz. Köyümüzde hayvancılık, arıcılık, seracılık gibi çok güzel şeyler yapabiliriz. Yeni yerleşim yeri onaylanırsa kendi imkânımızla bile olsa orada ev yapmak istiyorum. Ayrıca tapulu arazilerimiz de var. Devlet yetkililerinden isteğimiz, yeni yerleşim yerine onay verilmesidir. Yeni yerleşim yerine giden yol var ve orada ev yapacak imkânımız da var. İnşallah, yeni yerleşim yerimiz onaylanır ve biz de köyümüze geri döneriz.” dedi.

İLKHA






















İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Hasankeyf Haberleri

Hasankeyf tüneli açıldı
2 kadın serinlemek için girdikleri suda boğuldu
Hasankeyf Turizm Platformu kuruldu
Hasankeyf’te yeni yerleşim yerinin yolları yapıldı
Hasankeyf’te tarihi Küçük Saray’ın yükseltme işlemi 6 metreye ulaştı