Hacca gidenler MERS virüsüne dikkat!

Hac sonrası sağlığında değişiklik olanlar hemen doktora başvurmalı!

HABER MRK - Başta Suudi Arabistan olmak üzere Ortadoğu ülkelerinin ve Hacca gidenlerin korkulu rüyası haline gelen MERS virüsü korkutmaya devam ediyor. İlk olarak 2012 yılında görülen ve kaynağının henüz saptanamayan virüs yüzünden dünya çapında yaklaşık 200 kişinin öldüğü belirtiliyor.

 

“Ortadoğu’da ortaya çıkan gizemli “MERS” virüsünün bölgede yayılmaya başlaması, hastalığın daha önce yaşanan SARS salgınına benzerliğini hatırlatıyor.” diyen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, Hac ibadetini yerine getirmek üzere kutsal topraklara giden hacı adaylarının bu virüse yakalanma ihtimalinin olduğu konusunda uyararak hastalığın belirtilerine dikkat çekiyor.

 

Hac sonrası sağlığında değişiklik olanlar hemen doktora başvurmalı
Ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi belirtileri olan MERS virüsünün kaynağı tam olarak bilinmiyor. Develerden bulaştığı düşünülen bu virüs, bulaştıktan sonraki 2 ila 24 gün içinde hastalığa neden oluyor. Hastalıktan korunmak içinse dezenfektasyonun çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Hakko “Ellerin sık sık yıkanması, öksürürken ağız ve burnun mendille kapatılması ve mendilin kullanıldıktan hemen sonra çöpe atılması gerekiyor” dedi. Bu tip belirtileri olan kişilerden uzak durulmasını öneren Hakko aynı zamanda hastalığın özel bir tedavi yöntemi ya da aşısı olmadığını da belirtti. Dr. Hakko, Suudi Arabistan ziyaretlerinden sonra herhangi bir belirti görülmesi durumunda hemen doktora başvurmamız gerektiği konusunda uyardı.

 

Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Türkoğlu ise ülkemizde MERS virüsüne tanı koyabilen laboratuvar sayısının oldukça az olduğuna dikkat çekerek, “Tanı sadece özel bilgi birikimi ve donanımı olan laboratuvarlarca yapılabiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi’nin laboratuarı da, MERS tanısının konabildiği Türkiye’deki sayılı laboratuarlardan biri. Virüsün hastada hastalık yaptığı bölge neresi ise oradan örnek alınarak tanı konuyor. Bir solunum yolu virüsü olan MERS’e tanı koymak için solunum yolundan, ‘nazofaringeal aspirasyon’ dediğimiz özel bir boğaz yıkama tekniği ile alınan sıvı tercih ediliyor; ayrıca, boğaz salgısı, boğaz çalkantı sıvısı da kullanılabiliyor. Buna ek olarak kan (serum) ve dışkı da tanı için önerilen örnekler arasında” dedi.

 

MERS virüsü tanısının 4-5 saat içinde konabildiğini söyleyen Prof. Dr. Türkoğlu, tanının ardından bulaşma önleyici önlemlerin hemen alınması ve elde olan destekleyici tedavilerin de hemen devreye girmesi gerektiğini belirtti. (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Uzman Diyetisyen Demirci: Kışın mevsiminde bağışıklık sistemi için beslenmeye dikkat edin
Teknoloji bağımlılığı çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ediyor!
Obezite çocuklarda hipertansiyon riskini artırıyor!
Kuruyemişler kalp ve damar sağlığını koruyor
Kasıktan dize doğru yayılan ağrıya dikkat!