Hafızlık kursu eğitim başvuruları başladı

Örgün eğitim ile hafızlığın bir arada verildiği kurs başvuruları 2 Mart itibariyle başladı. 8 Mayıs Cuma günü mesai bitimine kadar devam edecek olan kayıtlar, online veya bizzat okula yapılacak başvurular ile gerçekleştirilebilecek.

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından okul öncesi ve ilköğretim kurumları yönetmeliğinin 32/4 maddesi kapsamında, ortaokul seviyesindeki öğrencilerin Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Kur'an kurslarında hafızlık eğitiminden yararlanma hakkı tanındı.

Diyarbakır'da örgün eğitim ile hafızlığın bir arada verildiği proje okullarından biri olan Şehit Halit Gülser Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Mehmet Zekeriya Erdem, Cumhuriyet tarihinde ilk kez gerçekleşecek olan projenin kayıt ve eğitim süreci hakkında detaylı bilgi verdi.

2 Mart itibariyle kayıtların başladığını belirten Erdem, "Başvurularımız başladı. Velilerimiz 2 Mart ile 8 Mayıs tarihleri arasında, okulumuz Şehit Halit Gülser Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin web sayfası üzerinden veya bizzat okulumuza gelip başvurularını yapabilirler. Başvurularını yapan öğrencilerimiz 20 mayıstan itibaren sınava giriş belgelerini alabilecekler. 31 Mayıs Pazar günü ise gerçekleşecek sınavın sonuçları da 5 Haziran Cuma günü açıklanacak." dedi.

Hafızlık eğitimine kabul sürecini aktaran Erdem, "22 Haziran Pazartesi günü sınavda başarılı olan öğrencilerimizi 08.00-17.00 saatleri arasında Kur'an eğitimine almaya başlayacağız. 2 aylık bir eğitim sürecinden sonra 26-27-28 Ağustos'ta yapılacak mülakatlar sonucunda yeterli görülen öğrencilerimizi hafızlığa alacağız." ifadelerini kullandı.

"Bu eğitim modeli ile öğrencinin, gerilemenin aksine başarı düzeyi yükseliyor"

Erdem, "Hafızlığa kabul edilen öğrencilerimiz 5'inci sınıfın ilk yarıyılında tecvit, mahreç ve sıfatları öğrenerek Kur'an'ı okuyabilecek düzeye geliyor. İkinci yarıyılın başlangıcından itibaren hafızlığa geçiş yapılıyor. Tabiki öğrenciler bu süreçte derslerinden geri kalmıyor, aynı zamanda fenni alanda da eğitimlerini alıyorlar. Bu eğitim modeli ile öğrencide, gerilemenin aksine başarı düzeyleri yükseliyor. Örneğin; hafızlık eğitimi gören 5'inci sınıf öğrencilerimiz deneme sınavların Diyarbakır il birincisi oluyorlar." şeklinde konuştu.

Mevcut durumdaki eğitim sürecinden bahseden Erdem, "Şu an da 5'inci sınıfı bitirip 6'ya geçen öğrencilerimiz 19-20'nci cüze kadar geldiler. Yani bu öğrencilerimiz haziran sonuna kadar hafız olacak ve aynı zamanda akademik başarı alanda da en üst düzeyde olacaklar." diye belirtti.

Hafızlık eğitimi başvuru sürecine ilişkin tanıtım ve ilan çalışmalarının olduğunu söyleyen Erdem, "Duyuru amaçlı cami ve okullarda dağıtılmak üzere 10 bin broşür hazırladık. Ayrıca, sosyal medya alanında da çalışma başlatacağız. Geçmiş yıllarda, velilerin kayıt sürecinden haberdar olmadıkları konusunda sitemler işittik. Kayıt süreci bilgileri gerek milli eğitim ana sayfasında gerek il ve ilçe müftülüklerinin kurumsal sayfalarında bu duyurulara yer verilecek." dedi.

"Çocukluktaki hafızlık eğitimi, taşın üzerine kazılan yazı gibidir"

Burada verilen hafızlık eğitimi normal kurslarda verilen eğitimden farklı olduğuna dikkat çeken Uzman Kuran Kursu Öğreticisi Netice Şeker, "Son yıllarda çıkan örgün eğitimle birlikte hafızlık projesi kapsamında Diyarbakır'da da başladı ve 3 okulumuzda devam ediyor. Şehit Halit Gülser proje okulunda da bir buçuk yıl önce başladık." ifadelerini kullandı.

Küçük yaşta verilen eğitimin önemine değinen Şeker, "Çocukluktaki hafızlık eğitimi taşın üzerine kazılan yazı gibidir. Yetişkinlikte yapılan hafızlık kısa sürede kaybolmaya her an müsait iken küçük yaştaki hafızlığın ileriki yaşlarda da kalıcı olması özelliği hasebiyle çok önemseniyor." şeklinde konuştu.

Hafızlık eğitimine teşvik konusunda ebeveynlere tavsiyelerde bulunan Şeker, anne-babaların çocuklarını bu ve buna benzer hafızlık proje okullarına göndermelerini önerdi.

Şeker, "Bu çocuklar gerçekten hafızlık yaptıklarında okul derslerinde de başarılı oluyorlar. Bu noktada velilerin hiçbir şüphesi olmasın. Örgün eğitimle birlikte hafızlık daha bir sağlam yürütülüyor." dedi.

"Hafızlık yapan çocukların 10 kişiye şefaat etme yetkisi vardır"

Çocuklarını hafızlık eğitimine yönlendiren aileleri Peygamberimizin hadisleri ile müjdeleyen Şeker, şunları söyledi:

Peygamberimiz bir Hadis-i Şeriflerinde, 'Hafız çocukların anne-babalarına kıyamet gününde öyle bir taç takılacak ki, o tacın ışığı yeryüzündeki güneşten daha parlak olacaktır.' buyuruyor ve yine başka bir Hadiste, 'Hafızlık yapan çocukların kıyamette kendi tanıdıklarından 10 kişiye şefaat etme yetkisi vardır.' buyuruluyor. Bu çocuklar dünya hayatında zaten hafızlıkla anne-babalarını onur edecekleri gibi ayrıca Peygamberimizin bu müjdesini de dikkate almalarını öneririz.

Kur'an kursu öğreticilerinden Tuba Bilgi ise, mevcuttaki öğrencilerin geçirdikleri eğitim süreci hakkında bilgi vererek, "Hafızlık kursuna başlayan öğrencilerimizle Eylül'den aralık ayına kadar hazırlık sürecini yaşadık. Bu süreçte başarılı olan öğrencileri, ay sonunda hafızlığa başlatmak suretiyle projemizi sürdürmeye devam ettik. Bu minvalde okul dersleri ile birlikte hafızlık eğitimini almaya başladılar." diye belirtti.

"Eğitimini bitirmeye yakın olan öğrencilerimizden mezun vermeye başlıyoruz"

Bilgi, "Öğrenciler 5'inci sınıfı okurken hafızlık eğitimini sürdürüp okul derslerine devam ettiler. Yaz sezonunda çok yoğunlaştırılmış bir şekilde sabah 8-akşam 5 olacak şekilde eğitimimizi sürdürdük. 6'ncı sınıfa geçtiklerinde okullarına ara verip hafızlık eğitimlerini sürdürdüler. Bu şekilde eğitimini bitirmeye yakın olan öğrencilerimiz oluşmaya başladı ve mezun vermeye başlıyoruz. Bir buçuk ay sonra ilk mezunlarımız oluşmaya başlayacak. Bu da 1 yıl ve birkaç aylık sürede hafızlıklarını tamamlamış anlamına gelir." dedi.

İlkokulu bitirdikten sonra hafızlık eğitimine başladığını dile getiren kursiyerlerden Hicran Kaya, "5'inci sınıfta okul ve Kur'an eğitimini birlikte görüyorduk. 6'ncı sınıfta okula ara verildi, sadece Kur'an-ı Kerim dersi görüyoruz. Kur'an'ın yarısından fazlasını bitirdim ve ağustosta hafızlığı tamamlamayı hedefliyorum." şeklinde konuştu.

"Hafızlıkla ilgili Peygamberimizin hadislerini de duyunca hafızlığa başvurdum"

Kur'an'ı sevdiğinden dolayı hafızlık eğitimine başladığını ifade eden Kaya, "Hafızlıkla ilgili Peygamberimizin hadislerini de duyunca ailemin teşvikiyle hafızlığa başvurdum." ifadelerini kullandı.

6'ncı sınıf öğrencilerinden Betül Bayram ise, hafızlığa 5'inci sınıfta başladığını belirterek, "Şu an itibariyle hafızlığa başlayalı 13-14 ay oldu. Çok güzel bir sistem. Aslında hafızlığı istiyordum fakat biraz kararsızdım. Annem ile ablam ikna etmesiyle hafızlığa başladım. İlk başlarda zorlanıyordum ve kursu bırakma noktasına gelmiştim. Sonradan düzeldi ve şu an çok güzel bir şekilde devam ediyorum." dedi.

İLKHA
































İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri

İslami değerlere yapılan saldırılar organizeli çalışmalardır
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır Diyarbakır'da
HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, Diyarbakır'da vatandaşlarla buluştu
Diyarbakırlı girişimcilerden "Boykot Market" projesi
Bu bir cinayettir, intihardır demesinler!