Hal Pazarı esnafı iş yerlerinin yıkılma kararına tepki gösterdi

​Suruç Sebze ve Meyve Komisyoncuları, kendilerine yeni bir yer tahsis edilmeden yıkılacağı yönündeki iddialara set tepki gösterdi.

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde bulunan Sebze ve Meyve Halinin yıkılacağı, yerine Namık Kemal Ana, İlk ve Ortaokulun yapılacağı yönündeki iddialara tepki gösteren esnaf, bizlere herhangi bir yer tahsis edilmeden iş yerlerinden çıkamayacaklarını söylediler.

Esnaf, Namık Kemal Ana, ilk e Ortaokulunun kaldırılması ve yerine park yapılacağını İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Tarık Açıkgöz’ün söylediğini ve mühendislerin bölgede incelemelerde bulunduğunu ifade ettiler.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Suruç Sebze ve Meyve Komisyoncular Dernek Başkanı Mehmet Polat, Büyükşehir Belediyesinden kendilerine, ilçe girişinde bulunan Buğday Pazarının yanında yer tahsisi konusunda söz aldıklarını hatırlatarak, şu ana kadar hiçbir girişimin olmadığını belirtti.  

"22 esnafın, bu esnafa bağlı yaklaşık 800 çiftçi ve aileleri burada geçimini sağlıyor" diyen Polat, "Şu anda bu insanlar mağdur durumda. Bize, herhangi bir proje veya ‘size burayı vermişiz.’ diye bir şey yok. Buranın yıkılacağı kesindir. Belgeleri belediyede mevcuttur. Kendileri gelip yıkacağız dediler ama elimize herhangi bir resmi evrak verilmedi. Geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığından, Bayındırlık, belediye ve kaymakamlıktan birkaç arkadaş geldi, incelemelerde bulundu. Kendilerine, neden geldiniz? Diye sorduk. ‘burası yıkılacak, yerine Namık Kemal ilk, Orta ve Anaokulu yapılacak’ dediler. Burası yıkılırsa nereye gideceğimiz daha belli değil. Bize bir yer söylesinler, oraya gidelim." diyerek, yetkililere mağduriyetlerinin biran önce giderilmesi konusunda çağrıda bulundu.

Suruç Meyve ve Sebze Komisyoncular Dernek Başkanı Yılmaz Asan, "İlçede kayıt dışı meyve sebze satan kişilerle daha önce problem yaşadıklarını, şimdi ise, ‘o problemi iş yerlerimizi yıkarak halledecekler, bizi işsiz güçsüz bırakacaklar." diyerek tepkisini gösterdi.

Asan, “Bizim Hal Pazarının yerine okul, Namık Kemal Okulunun yeri ise park yapılacak. Ama bizim Hal Pazarının yeri belli değil. İş yerime kayıtlı 100 çiftçi var ve bu çiftçiler, aileleri ile birlikte 600 kişi yapar. Bir iş yerinden yaklaşık 600 kişi geçimini sağlıyor. Yetkililer, mağduriyetimizi görmekteler. Bize yeni bir yer yapılmadan, yerimizden çıkmak istemiyoruz." dedi.

"Yetkililer bizi ciddiye almıyor"

İş yeri sahibi olan Müslüm Buharlı da "Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ve dönemin İlçe Kaymakamı Tarık Açıkgöz ile bu sorunu kaç defa görüştük. Bizim sorunumuzu ciddiye alınmıyorlar. Biz esnaf olarak Nihat Çiftçi’ye , 'yer tespiti olmadan, yeni iş yerimiz yapılmadan yerimizden çıkmayız. Bütün esnafla birlik olmuşuz. Üstümüze yıksalar da çıkmayız, gerekirse kendimizi yakarız." İfadelerini kullandı.

Buharlı, "Yeni yer olarak, belediye garajı veya Buğday Pazarının yanı bizim için uygundur." dedi.

"Hal pazarı demek, ilçenin bel kemiği demek"

Bir başka esnaf Mehmet Kızılaslan ise Hal Pazarının ilçe ekonomisine büyük oranda katkı sağladığına dikkat çekti. Kızılaslan, "Her esnafın yanında yaklaşık 100-150 kişi çalışıyor. Esnafı, müstahsili, hamalı, at arabacısı, şoförüne kadar buradan evlerine ekmek götürüyorlar. Biz Nihat Çiftçi ile görüştük. ‘Sizi mağdur etmeyeceğiz’ diyor. Ama her hangi bir netice alabilmiş değiliz. Kaymakamla görüştük, yine aynı şekilde bize cevap veriyor." diye konuştu.

“Hangi pati hizmet getirirse biz o partideniz”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba’ya sorunlarını aktardıklarını söyleyen Kızılaslan, "Fakıbaba ‘bana oy verin diyor.’ Sen gel benim işimi düzelt, ekmeğimi-aşımı ver, memleketimi düzelt sana o zaman oy vereyim. Milletvekili ‘sorununuz benimle bitecek’ diyor. Tamam, gel esnafın halini bir gör. Bizde seçmen değil miyiz? Hiçbir parti babamızın partisi değil. Hangi parti memleketimize hizmet getirirse, biz o partideniz." ifadelerini kullandı.

"Yer tahsisi yapılmadan 'çıkın' diyorlar"

Esnaf Necati Demir ise "3 kardeş aynı iş yerinde geçimimizi sağlıyoruz. 3 kişiyi de yanımızda çalıştırıyoruz. Yani 6 aile bir iş yerinden geçimini sağlıyor. Ama şu anda mağdur durumundayız. Yer tahsisi yapılmadan 'çıkın' diyorlar. Eskiden ‘Suruç cezalıdır’ diyorlardı. İktidar partisi 20 bin oy alıyor şu anda hâlâ cezası bitmedi mi?” diyerek yetkililere sordu.

Bir an önce yeni yerlerinin belirlenmesi gerektiğini söyleyen Mehmet Şaylı da yerlerinin belirlenmeden çıkamayacaklarını söyledi. 

İLKHA






















 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Suruç Haberleri

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde trafik kazası: Bir ölü, 3 yaralı
Şanlıurfa Suruç'ta silahlı kavga: 1 ölü 4 yaralı
Şehid Molla Şükrü ve Şehid Molla Muhyeddin
Otomobil ile kamyon çarpıştı: 2 ölü 4 yaralı
Yolun karşısına geçerken iki aracın çarptığı yaya hayatını kaybetti