Halk elektrik, doğalgaz ve su faturalarının yüksek gelmesinden şikâyetçi

Elektrik, doğalgaz ve su faturalarının yüksek gelmesinden dert yanan vatandaşlar, faturalarını artık ödemekte zorlandıklarını dile getirerek yetkililerden bu durumun önüne geçmesini istedi.

Pandemi sürecinden ve ekonomik koşullardan olumsuz etkilenen vatandaşların faturalarını ödemekte zorluk çektikleri bir dönemde elektrik, su ve doğalgaz faturalarının yüksek gelmesi ve indirim yerine art arda zam yapılması halkın tepkisine neden oluyor.

Elektrik, doğalgaz ve su faturalarının yüksek gelmesinden yakınan Gaziantep halkı, mağdur olduklarını ve faturalarını ödemekte zorlandıklarını dile getirdi.

Son birkaç aydır elektrik faturalarının yüksek geldiğini ifade eden vatandaşlar, bir an önce elektrik, su ve doğalgaz faturalarında bir düzenlemenin yapılması gerektiğini belirterek yetkililerden bu soruna el atmalarını istediler.

Yüksek gelen faturaların genelde halkın tamamını, özelde ise dar gelirli vatandaşları mağdur ettiğine dikkat çeken vatandaşlar, asgari ücretle çalışanların almış oldukları ücretin büyük bir kısmını ev kirası, elektrik, doğalgaz ve suya vermek zorunda kaldığını belirtti.

Elektrik faturalarının yarısından fazlasının vergi ve katkı payı olduğunu söyleyen vatandaşlar, sadece tükettikleri elektriğin parasını vermek istediklerini söyledi.

Yetkililere seslenen vatandaşlar; elektrik, su ve doğalgaz faturalarındaki fahiş vergilerin, haksız katma paylarının kaldırılmasını ve düşürülmesini talep etti. 

Elektrik, doğalgaz ve su faturalarının aşırı derecede yüksek gelmesinden yakınan vatandaşlardan Halil Özkınalı, faturaların halkın belini büktüğünü söyledi.

“Faturalar her yıl zamlanarak artıyor”

Kınalı, “Faturalar çok yüksek bunu herkes birlik olup söylese ve bunlar özel şirketlere verilmezse daha iyi olur. Elimizden bir şey gelmiyor. Herkesin bunu dile getirmesi lazım. Yetkililerin bu duruma artık bir el atması lazım. Faturalar her yıl zamlanarak artıyor.” dedi.

“Enerji dağıtımı özel şirketler üzerinden yapılmasın”

Enerji dağıtımının özel şirketlere geçtiğinden bu yana faturaların çok yüksek geldiğini ve bu şirketlerin tüm gelirlerini halkın üzerinden sağlamaya çalıştıklarını belirten Mehmet Akdeniz, “Doğalgaz, elektrik ve su dağıtımı yapan kurumların devletin elinde kalmasını istiyorum. Özelleştirilmesini kesinlikle istemiyorum. Çünkü özelleştikçe halk olarak fakirleşiyoruz. Zaten alım ve ödeme güçlerimiz çok zor. Bu konuda devletten özellikle rica ediyorum; bu ve benzeri kurumlar özelleştirilmesin. Kazandığımız maaş ile ailemizi zor geçindiriyoruz. Bu tür faturaların da yüksek gelmesiyle daha zor bir duruma düşüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Sadece harcadığımız enerjinin parasını ödemek istiyoruz”

Faturaların büyük bir kısmının vergi olduğunu belirten İbrahim Emekli de kendi tükettikleri elektriğin parasını vermek istediklerini, kendilerine ciddi ekonomik yük bindiren haksız vergilerden bıktıklarını, mağduriyet yaşadıklarını söyledi.

Emekli, “Elektrik ve doğalgaz faturaları bayağı yüksek. Sayaç okuma memurunun masraflarını bile bizden alıyorlar. Fatura dışında başka paralar ödüyoruz. Fatura ücretini öderken fatura ödemeye dair para alıyorlar. Kullandığımız enerji kadar da vergi ve katkı payı alıyorlar.”

“İnsanların faturalarını ödeyecek gücü kalmadı”

Elektrik, su ve doğalgaz faturalarında büyük haksızlıkların yapıldığını belirten Mehmet Ali Karataş ise, “Elektrik, su ve doğalgaz faturaları kullanımının dışında vergi yükü daha ağır ve örneğin 50 liralık bir tüketim varsa bir o kadar da vergisi var. Bunun üzerine bir de bakım ücreti ekleniyor. Vatandaş zaten yüksek faturalardan artık bıkmış. Herkes şu anki şartlardan şikayetçi. Pandemiden dolayı iş gücü de azaldı. İnsanların faturalarını ödeyecek gücü de kalmadı. Faturalardaki vergilerde bir düzenleme yapılmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

“Yüksek gelen faturaların altında eziliyoruz”

Yüksek gelen elektrik faturalarına tepki gösteren Aydın Yıldız da, “Geçen yıl elektrik faturaları 110 lira geliyordu. Şu anda ise 230 lirayı buldu. Ortalama yüzde 70 oranında bir zam var. Faturalarımızı hep cepten ödüyoruz. Kırtasiyeci olduğumdan dolayı nisan ayından beri iş yapamıyoruz. Aracımı sattım ve şu anda geçimimi bu şekilde sağlıyorum.” diye konuştu.

“Denetimin iyi yapılması lazım”

İhsan Dağdelen, “Faturalar çok kabarık geliyor. Faturalarda ödemelerimiz açık değil, neye ödeme yaptığımızı bilmiyoruz. Faturalarda hiçbir şeyin gizli kalmasını istemiyoruz. Özellikle bu pandemi sürecinde doğalgaz faturaları çok yüksek geliyor. Faturaların altından kalkamıyoruz. Enerji dağıtımı yapan şirketlerin yeterince denetlenmediğini düşünüyorum. Denetimin iyi yapılması lazım. Denetim olmadığından dolayı şirketler kendi politikalarına göre hareket ediyor. Bir de sürekli istedikleri zaman zam yapıyorlar. Şirketlerin yükünü vatandaş çekiyor.” diye konuştu. 














İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gaziantep Haberleri

Baba ve 2 oğlu depremden 76 saat sonra kurtarıldı
Gaziantep'te art arda deprem
Gaziantep'te 6.4 büyüklüğünde deprem
FETÖ, PKK ve DAİŞ operasyonunda bir zanlı tutuklandı
Gaziantep'te tramvayın çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti