Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde yaşayanlar, kaçak elektrik kullanmadıkları halde Dicle EDAŞ personellerinin kendilerine haksız yere ceza yazmasına tepki gösterdiler.
Birçoğu elektrik faturasını ödemeye gittiğinde adına kesilen cezayı öğrendiğini belirten Çınarlılar, şirket personellerinin, ellerinde hiçbir delil olmadığı halde büyük meblağda ceza yazdıklarını savundular.
Durumu yetkililere ilettiklerini ancak sorunlarına hiçbir şekilde çözüm bulunmak istenmediğini ileri süren ilçe sakinleri, mağduriyetlerinin giderilmesini istediler.
Vatandaşlar, Dicle EDAŞ'ın bu tavrı ile 16 Nisan'da gerçekleştirilecek referandumda halkı "Hayır" oyunu kullanmaya teşvik ettiğini iddia ettiler.
İş yeri 8 aydır kapalı olmasına rağmen kaçak elektrik kullandığı gerekçesiyle adına işlem yapıldığını dile getiren Orhan Gültekin, "Elektrik saatim kapalı olmasına rağmen kaçak elektrik kullanma iddiası ile muamele yapmış, 2 bin 500 lira ceza yazmışlar. Halkı devlete karşı kışkırtmak için büyük meblağda cezalar yazıyorlar. Sonra da ortalıkta propaganda yapıp 'Bunu cumhurbaşkanı, başbakan yapıyor.' diyorlar. Bunun tek bir sebebi var. O da referandumu etkilemek içindir. Dicle EDAŞ'a gidip itiraz ettik. 'Gelin, saatimizi kontrol edin. Biz kaçak elektrik kullanmıyoruz.' dedik. Gelip kontrol etmeden orada dilekçemizi reddettiler. İnsan gelip kontrol eder. Madem kaçak tespit etmişsin gel kaçağını iptal et ama kaçak yok. Yetkililerden talebimiz bunları iyice soruştursunlar." dedi.
"Yapılan itirazlardan sonuç alınamıyor"
Cezalara karşı itirazlarının hep sonuçsuz kaldığını ifade eden Mikail Önen, şunları söyledi: "Dicle EDAŞ yüzünden mağduriyet yaşamaktayız. Kaçak elektrik kullanımı olmamasına rağmen ceza geliyor. 3 abonemize kaçak elektrik kullandığımız iddiası ile 16 bin lira ceza kesmişler. Bu karda kışta bu cezayı niye ödeyeyim ki? Yaptıkları zulüm değil mi? Kaçak elektrik kullansak ve tespit edilmişse tamam, ceza baş göz üstüne. İtiraz dilekçesi yazmamıza, 'Gelin kontrol edin.' dememize rağmen dilekçemiz reddediliyor. Yetkililerden talebimiz bu mağduriyetlerin ortadan kalkmasıdır. Sadece biz değiliz. 15 bin nüfuslu ilçede binlerce kişiye ceza kesilmiş. Abonelere uğranılmadan ceza kesilmiş, keyfi muamele yapılmış."
"Kapı numarasına bakarak 2 bin TL ceza kesmişler"
Şirket personellerinin elektrik sayacına bakmadan kendisine 2 bin TL'den fazla ceza kestiğini savunan İbrahim Tura, "Ocak ayında hastanedeydim. Evimde kimse yoktu. Kapı numarasına bakarak 2 bin 308 lira ceza kesmişler. Raporum da var. Ceza yediğimi elektrik faturasını ödemeye gittiğimde görevliden öğrendim. Görevli, kaçak elektrik kullanma gerekçesiyle ceza yediğimi belirtti. Kaçak elektrik kullanmıyorum." şeklinde konuştu.
"Olmayan bir kaçağın cezası kesilmez"
Mehmet Salih Taşlı ise yaşadıkları mağduriyetlerin son bulması için yetkililere çağrıda bulunarak, "Dicle EDAŞ sözde bizim eve elektrik kontrolüne gelmiş. Kimse gelip gittiklerini görmediği halde bize ceza kesmişler. Gidip itiraz ettik. 'Böyle bir cezayı bize yazdınız. Elinizde bir kanıt var mı?' diye sorduk. Fotoğraf da çıkarmadılar. Adamlar 'Cezayı kestik, ödeyeceksiniz.' demişler. Millet de kesilmemiş bir cezayı ödemek zorunda kalıyor. 2 bin 436 liralık hak etmediğimiz bir ceza yedik. Yetkililerden talebimiz gelip incelesinler. Varsa bir kaçak tespit etsin, cezamızı kessinler. Olmayan bir kaçağın cezası kesilmez." ifadelerini kullandı.
İLKHA