Altı Nokta Körler Derneği Bingöl Şubesi tarafından, “15 Ekim Dünya Beyaz Baston Günü” münasebetiyle Merkez Dörtyol saat kulesi önünde dernek üyelerinin katılımıyla basın açıklaması düzenlendi. Grup adına basın açıklamasını Altı Nokta Körler Derneği Şube Başkanı Mücahit Korkutata, yaptı.
Basın açıklamasında, Türkiye genelinde 9 milyon engelinin bulunduğunu söyleyen Altı Nokta Körler Derneği Şube Başkanı Korkutata, Bingöl genelinde 28 bin, il merkezinde de 8 bin engelli bulunduğunu, bu anlamda şehir içi taşımacılıkta var olan sorunların giderilmesini, kaldırım işgallerinin son bulmasını, uygunsuz araç parklarının önüne geçilerek engelli vatandaşların hayatlarının kolaylaştırılmasını istedi.
“15 Ekim Dünya Beyaz Baston Günü” münasebetiyle burada bulunduklarını ifade eden Korkutata, bu anlamlı günde farkındalık oluşturmak içi bir araya geldiklerini söyledi.
Korkutata, beyaz bastonun, görme engellileri her türlü tehlikeden, kazalardan koruyacak bir baston olduğunu dile getirerek, “Bu bastonun hikâyesi, bir gazeteci arkadaşımızın Fransa’da yaşadığı bir olay doğrultusunda gerçekleşmiştir. Sonra görme engelli olan bu gazeteci arkadaşımız, farkındalık oluşturmak için ve kendisinin fark edilebilmesi için bastonunu beyaza boyayarak, Fransa sokaklarında yürüyüş yaparak beyaz bastonun önemine dikkat çekmiştir. Böylece, sivil toplum kuruluşları bu konuda bir çalışma yapıp, 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Günü olarak ilan etmiştir.” dedi.
Engellilerin hayatını kolaylaştıracak tedbirler alınmalı
Bingöl Altı Nokta Körler Derneği olarak 300 üyelerinin olduğunu belirten Korkutata, “Her zaman olduğu gibi hayatta karşılaştığımız birçok sorunla mücadelemiz devam ediyor. Erişebilirlik, sosyal içerme, eğitsel çalışma ve birçok alanda ilimiz olarak kısmi çalışmalar yapıldı. Amacımız, burada engelli vatandaşların yaşadığı sorun ve sıkıntılara dikkat çekerek toplum nazarında farkındalık oluşturmak, engellilerin hayatını kolaylaştıracak tedbirlerin alınmasını sağlamaktır.” diye konuştu.
Korkutata, 22 yıldır Bingöl’de Altı Nokta Körler Derneği olarak faaliyetlerine devam ettiklerini dile getirerek, şunları söyledi: “En büyük sıkıntımız erişebilirliktir. Erişemediğimiz noktalar, kaldırımdaki uygunsuz araç parkları, kaldırım işgalleri, tablacılar ve seyyar satıcılar başta olmak üzere hayatın daralmasına neden olan vatandaşların duyarsızlığı ve belediyenin bu konuda çalışmalarının yetersiz olmasından kaynaklı sorunlardır.”
Türkiye genelinde 9 milyon engelinin bulunduğunu söyleyen Korkutata, “Bingöl genelinde 28 bin il merkezinde de 8 bin engelli bulunmaktadır. Bu anlamda şehir içi taşımacılıkta var olan sorunların giderilmesini, kaldırım işgallerinin son bulması için belediye tarafından alınacak tedbirler neticesinde kaldırılmasını istemekteyiz. Trafik şubesine de uygunsuz araç parklarının önüne geçerek engelli vatandaşların hayatlarının kolaylaştırılması için çağrıda bulunuyoruz. Yıllardır, halledilmeyen sorunlar ertelenerek, engellilerin hayatını içinden çıkmaz bir noktaya getirmiştir. Bu vesile ile ulaşamadığımız belediyeye, trafik şubeye ve diğer kurumlara eğitsel, sosyal ve kültürel anlamda çağrıda bulunuyoruz.” şeklinde konuştu.
İLKHA