Hamas Sözcüsü Kasım, Mescid-i Aksa'nın Filistin davasının baş tacı olduğunu söyledi

Burak Duvarı yıldönümü dolayısıyla basın açıklaması yapan Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, Kudüs sakinleri başta olmak üzere bütün Filistinlilerin, Mescid-i Aksa'nın İslami hüviyetini muhafaza etme uğruna canhıraş bir gayret gösterdiklerini belirtti.

İslami Direniş Haraketi (Hamas) Sözcüsü Hazım Kasım, 17 Haziran 1930'da tanınmış şehitler Muhammed Cemcum, Fuad Hicazi ve Ata ez-Zir'inin "Burak Duvarı" olayından sonra idam edilerek şehit edilmelerinin 90'ıncı yıldönümü dolayısıyla basın açıklamasında bulundu. 

Kasım, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'nın Yahudileştirilme girişimlerine ve işgalci fanatik Yahudilerin baskınlarına karşı mescidin avlusunda gece gündüz demeden nöbet tutan murabıtların büyük bir destan yazdığını ifade etti.

Mescid-i Aksa'nın Filistin davasının baş tacı olduğunu dile getiren Sözcü Kasım, Kudüslüler başta olmak üzere bütün Filistinlilerin, Aksa'nın İslami kimliğini koruma uğruna samimi bir gayret gösterdiğini vurguladı.

Burak Duvarı Olayı 

12 Ağustos 1929 tarihinde Yahudiler heykel inşası projesine destek çağrısında bulunmuş ve 2 gün sonra çok sayıda işalci Yahudi gösteri yapmak için Hayfa ve Tel Aviv'den Kudüs'e gelmişti. 

"Duvar bizim duvarımızdır", "duvar bizim ağlama duvarımızdır" diye slogan atmaya başladılar ve İngiliz polisinin korumasında "Burak Duvarı"nda toplandılar.

2 gün sonra cuma günü Müslümanlar, cuma namazından sonra Mescid-i Aksa'dan çıktılar, o gün Hazret-i Peygamberin doğum günüydü, büyük bir gösteri yaptılar. 

Bu gösteri surların dışına taştı ve Mağaribe mahallesine; Aksa'nın batı yakasında Burak Duvarı'nın olduğu yere kadar uzandı.

Filistin sokakları ayaklanmaya başlamıştı ve bu ayaklanmanın zirve noktası o cuma günüydü.

Filistinlilerin cuma günü namazdan sonra gösteri yapması Yahudilerle aralarında çatışma çıkmasına neden oldu. 

Kuzeyde Safad'dan başlayıp güneyde el-Halil topraklarına kadar uzandı. Yüzlerce Filistinli şehit oldu ve yüzlerce işgalci Yahudi öldü.

Olaylarda bir çok Filistinli tutuklandı, pek çoğu da Akka zindanlarında asılarak şehit edildi.

Bu olay "Burak ayaklanması" olarak tarihe geçti.

Bu olaydan birkaç ay sonra 17 Haziran 1930'da Muhammed Cemcum, Fuad Hicazi ve Ata ez-Zir idam edilerek şehadete kavuştu.

İLKHA




İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Filistin Haberleri

Gazze işgalinin 414'üncü gününde yaşananlar
HAMAS: Savaş durdurulmadan esir değişimi olmayacak
Dünya Gıda Programı: Gazze'de durum vahim
BM: israil Gazze'nin kuzeyine yardım sevkiyatını engelliyor
Gazze ve Batı Şeria'da 12 binden fazla öğrenci katledildi