Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünün düzenlediği 'Bilim Işığında Yaratılış' temalı panele yoğun ilgi gösterildi. Panele Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Akan, Panelist Prof. Dr. Osman Çakmak, Prof. Dr. Musa Kazım Yılmaz konuşmacı olarak katıldı.
Panelde Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mustafa Değirmenci’nin selamlama konuşmasından sonra, Biyoloji Bölümünün hazırlamış olduğu bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Daha panelistler sırayla konuşmalarını yaptılar.
İnsanın yaratılışı konusunda bir konuşmaya yapan Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Akan, varlıkların yaratılışının her dönemde insanın aklını meşgul ettiğini söyledi.
Daha sonra eğitim sistemi ile ilgili konuşan Panelist Prof. Dr. Osman Çakmak ise, günümüz Türkiye’sindeki eğitim sistemi ve politikası toplum mühendisliğinin etkileri ile şekillendiğini söyledi.
Çakmak, “Türkiye’nin eğitim ve müfredat tarihi, insanımızın temel değerlerine tezat teşkil eden uygulamalarla doludur. Bugün biz İlahiyat fakültelerinde bile dini ilimlerle beraber fenni ilimleri birlikte okutamıyoruz. Oysaki yapılması gereken, felsefenin hikmetle bağını kurmak ve dolayısıyla varlığı bir bütün olarak görmenin yolunu açmaktır. Felsefenin hikmetle, bilimin de metafizikle bağı yeniden tesis edilince insan hayatı yeniden anlam kazanacaktır.” diye konuştu.
Yaratılışta fen bilimlerinin önemine değinen Prof. Dr. Musa Kazım Yılmaz ise şöyle konuştu: "Bilim tekniğe dair, mesleğe dair, hayata dair sorulara cevap ürettiği gibi dini hakikatleri anlamaya da destek olmalıdır. Böylece fen bilimleri inanca ve dini hayata dair sorulara da cevap verdiği ve çözüm ürettiği ölçüde anlam kazanacaktır. Konuya bu açıdan bakınca hak dinle, bilimin maksatları birleşmektedir. Tarih boyunca bilimsel araştırma ve çalışmaların en büyük bir teşvikçisi hak din olan İslamiyet olmuştur. Zaten Kur'an'ın ilk emri 'oku'dur."
İLKHA