Harekat ile ilgili yüzlerce soru havada uçuyor.
Bu gün kendi kendimle konuşacağım.
Türkiye bu harekata Amerika’dan bağımsız mı girdi? Hiç sanmam… Türkiye zaten yıllardır oraya gireceğim diyordu. Zaten harekattan kısa bir süre önce Amerikalıların çekilmesi karşılıklı bir anlaşma olduğunun delilidir.
Peki bir anlaşma olduysa Pence neden harekatı durdurun diye Türkiye’ye geldi?
Amerika Türkiye’nin 32 kilometre derinliğe ulaştıktan sonra da durmayacağını anladı. Ayrıca bu süreçte Türkiye’nin vereceği kayıplarla iç kamuoyunda harekat karşıtlığının canlanabileceğini öngördü ama harekat toplumsal birliği sağlayınca ve kayıp az olunca plan akim/başarısız kaldı.
Peki binlerce tır silah verdiği PYD’ye neden bunu yaptı?
Birincisi Türkiye çok agresif davrandı. Kararlıydı, Amerika Türkiye ile PYD arasında kalınca PYD’yi asla tercih etmez. En iyi çözüm PYD’nin ölmeyecek kadar dayak yemesine razı olmaktı.
ABD’nin bu harekata razı olmasının bir nedeni de PYD’yi çaresizleştirmekti. Ona benden başkası yar olmaz çizgisine getirmekti. Kabul edelim ya da etmeyelim PYD onlarca ipte oynamayı iyi beceriyor. Amerika ‘sadece benim cambazım olacaksın’ı sağlamaya çalıştı.
Türkiye PYD’ye vurunca PYD yapayalnız kalacak ve filmin ortalarında kovboy ortaya çıkıp “iyi polis” rolleri oynayacaktı. Lakin bu oyunu PYD ve Esed rejimi beraber bozdu.
Oyun şöyle bozuldu.
Saldırı altındaki PYD ‘bir himaye edici’ ararken Esed rejimine yöneldi. Rejim de kapris yapmak yerine PYD ile anlaşmayı tercih edince Amerika’nın PYD’yi “başkasına acı yaşatarak morfinleme” stratejisi çöktü.
Peki 8 yıllık savaşta farklı noktalarda duran Çin ve İran ile Siyonist rejim ve Suud nasıl aynı söylemde buluştu. Sadece bunlar mı Avrupa Birliği’nden Arap Ligine kadar herkes operasyon dursun dedi. Neden?
Aslında cevap denklemin değişmesine gösterilen tepkidir. Suriye sahasında devletler bazında 2 kamp çatışıyordu. Suud-siyonist rejim-BAE-ABD kampı ile Rusya-Çin-İran kampı….
Türkiye aslında daha önce ilk kampa dahil gibi görünüp kendi projesini gerçekleştirmeye çalıştı. Başaramadı. Zira müttefiki her durumda Türkiye’nin projelerini baltaladı ve Suriye satranç tahtasında sadece 2 kampın olmasını istedi.
Hal böyle olunca Türkiye, Astana Süreçleri ile ikinci kampa göz kırptı. Olmadı. Yine kaybetti. Güvenli bölge projesi Esed’in muhalefeti bitirme projesine dönüştü.
PYD’nin güçlendiğini, Suriye iç savaşının sona(en azından muhalefet açısından) gelindiğini gören Türkiye son harekat ile satranç tahtasına tekme attı ve ben bu oyunda kenarda durmayı kabul etmiyorum dedi.
İşte tüm tarafları Türkiye aleyhinde birleştiren neden budur. Türkiye var olan denklemi bozduğu içindir.
Soracak çok soru var ama köşemde yer kalmadı.