Harran Ovası'nda çiftçiler dertli

Şanlıurfa’nın pamuk ovası olarak bilinen Harran Ovası'nda erken yağışlardan dolayı pamuklar tarlada kalırken çiftçiler mağdur olduklarını söylüyor.

Şanlıurfa’nın pamuk ovası olarak bilinen Harran Ovası'nda erken yağışlardan dolayı pamuklar tarlada kaldı. Çiftçiler, yağışlardan dolayı mahsul alamadıklarını ve şu anda mağdur olduklarını söylüyor.

Harran’a bağlı Bozceylan köyünde pamuk eken çiftçiler, yağan yağmurlardan dolayı mağdur olduklarını, borçlarını ödeyemeyecek duruma geldiklerini ve bu şekilde giderse gelecek seneye pamuk ekemeyecek hale geleceklerini söyleyip yetkilerden destek istediler.

Bozceylan köyünde 100 dönüm pamuk ve 50 dönüm mısır eken çiftçi İsa Yeşildağ, “Ben 100 dönüm pamuk, 50 dönüm de mısır ektim. Şu anda pamuklarımın hepsi tarlada duruyor. Biçme aşamasına geldi ama yağan yağmurlar nedeniyle durduk. Biçme zamanı geldiğinde fiyat 4 bin 700 liraydı fakat yağmur yağınca kaldıramadık, şu anda ise fiyatlara 2 bin 700 diyorlar yani 2 bin lira düşük fiyata almaya çalışıyorlar. Biçerciler de aynı zamanda şu anda fırsatçılık yapıyorlar. Ziraat odalarının belirlediği fiyat dönüm başına 145 liraydı, şu anda biçerciler 185 lira istiyor. Zaten şu anda da yağmurdan dolayı biçim yapamıyoruz. Mağdur durumdayız, pamuk fiyatları aşırı şekilde düştü, borçlarımız üst üste eklendi, ilaç fiyatları geçen seneye nazaran yüzde 300 gibi arttı, böyle bir maliyetimiz var. Gübre fiyatı geçen sene bin 150 liradan aldık bu sene ise 2 bin 100 lira oldu. Ama maalesef şu anda pamuk fiyatlarında bir değişiklik olmadı, yetkililerden böyle bir şey duymadık.” dedi

“Harran tarım ovası ama bu şekilde pamuk ekemeyeceğiz”

Harran’ın tarım ovası olduğunu ancak bu şekilde giderse pamuk ekemeyecek hale geleceklerini söyleyen çiftçi Hüseyin Yeşildağ, “Bizim köyde amcalarımla birlikte toplam 600 dönümlük bir arazimiz bulunmaktadır. Bizim arazilerde hiçbirimiz henüz pamuk toplamış değiliz. Erken gelen yağışlardan dolayı hasat yapamadık. Bu sene aşırı derecede, tohumda ve gübre gibi şeylerde fiyatlar iki katına çıktı. Geçen sene ekinlere 7 bin lira gibi bir fiyatla ilaçlama yapan çiftçi arkadaşlarımız bu sene 23 bin liraya ilaçlama yaptılar. Buradan Tarım Bakanlığına, Tarım Müdürlüklerine ve Maliye’ye sesleniyorum; onların bu işin peşine düşmesi lazım. Sahte ilaçlar piyasada dolaşıyor. Asıl ziraat mühendisleri ilaçlarını satamazken ama ne yazık ki merdiven altı olarak adlandırılan bayiler yüzünden çiftçilerimiz mağdur durumda. Gerekli denetimler yapılmıyor çünkü şu anda Akçakale’de yaklaşık 80 tane bayi var. Bunların ortalama yaklaşık beş veya dört tanesi ziraat mühendisidir diğerleri ziraat mühendisi değildir. Şu anda hasat yaparsak dönüm başına 100 kilo ancak alırız. Devlet yetkililerinin bunu görmesi ve gereken desteği vermesi lazım. Harran tarımın ovasıdır, çiftçilerin şu anda banka ve başka birçok yerde borçları var. Çiftçi şu anda perişan halde. Beyaz altın olarak adlandırılan pamuk büyük bir sermaye ama şu anda hiç kimse ilgilenmiyor.” diye konuştu

Yeşildağ, “Fabrikatörler kendi aralarında toplanmışlar fiyatı belirlemişler ve pamuk fiyatlarımızı tamamen öldürdüler. İlk önce fiyatlar 3 bin 700 iken şu anda biçerle toplanan pamuğun fiyatı 2 bin 500, elle toplama ise bin 500 liradır. Şu anda sulama birlikleri çiftçilere mesaj atıyor ödemeler yapılmadığı takdirde icraya vereceklermiş ama çiftçi şu anda pamuğu toplamamış ki icraya veriyorsun. Seneye eğer devlet çiftçiye destek vermezse çiftçi pamuk ekimini terk edecek.” dedi.

“Ziraat odalarının bunun kontrolünü yapması lazım”

Pamuğu toplayan biçercilerin de fırsatçılık yaptığını, ziraat odalarının bunu kontrol etmesi gerektiğini söyleyen çitfçi Mahmut Yeşildağ ise şöyle konuştu: “Ben yaklaşık 100 dönüm pamuk ektim, durumumuz kötü, iyi değil. Bu sene pamuk fiyatları iyi değil, perişan haldeyiz. Adana’da pamuklar 5 bin liraya satıldı, bizim burada 2 bin 700 liraya satıldı. Ayrıca çoğu pamuklar da yerde kaldı, toplayamadık. Biçerciler Adana’da dönümünü 100 liraya topluyor, bizim buraya gelip bizden 145 lira aldılar, şu anda 180 lira istiyorlar. Ziraat odaları bunun kontrolünü yapması lazım. Bankalarda ve birliklerde borcumuz var, bizi icraya veriyorlar, ayrıca desteklememizi kesiyorlar.”

Siyasetçilerin sadece oy toplamak için köye geldiklerini savunan çiftçi Hasan Yeşildağ da “Siyasetçiler buraya sadece siyaset yapmak için gelirler. Çiftçiler mağdur olduğunda bunu hiçbir zaman görmezler. Sadece gelip burada oy topluyorlar. Oy zamanı buraya geliyorlar seçim bittikten sonra hiçbirini burada görmüyoruz. Yol ve elektrik gibi birçok sorunlarımız var.” ifadelerini kullandı.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Harran Haberleri

Şanlıurfa'da elektrik akımına kapılan şahıs hayatını kaybetti
Şanlıurfa'da düğünde ateşlenen silah 5 kişiyi yaraladı
Şanlıurfa'da seyir halindeki otomobilde yangın çıktı
Şanlıurfa'da arazi anlaşmazlığı kavgası: Bir yaralı
Harran'da mahalle muhtarına silahlı saldırı düzenlendi