“Hasankeyfli aile” vasfı taşımayan Hasankeyfliler yetkililere seslendi

Batman'ın Hasankeyf ilçesinin sular altında bırakacak Ilısu Barajının kendilerini mağdur ettiğini söyleyen “Hasankeyfli aile vasfı taşımayan aileler” yetkililerden, mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.

Batman antik kenti Hasankeyf ilçesini sular altında bırakacak Ilısu Barajı sebebiyle mağdur olduklarını belirten Hasankeyfli “Hasankeyfli aile vasfı taşımayanlar aileler” hak sahibi olamadıklarını belirterek, mağduriyetlerinin giderilmesini isterdi.

Yetim, dul ve bekâr Hasankeyflilerin mağdur edilmemesi gerektiğini söyleyen Hasankeyflilerden Veysel Dilekçi, Hazreti Ömer’in “Dicle Fırat arasında bir koyunu kurt kapsa hesabı Allah katından benden bilinir.” sözünü hatırlatarak, şöyle konuştu:

“Ama ne yazık ki şu anda Dicle ile Fırat arasında kurt, dul bacımı, yetim-öksüz kardeşimi, mazlumu ve fakiri kapmış. Yetkililerin, adalet sahibi insanların bu olaya bir el atmalarını istiyoruz." dedi.

"Bekâr olduğum için yeni yapılan Hasankeyf'te bana ev vermiyorlar"

Yaşlı annesine bakan ve yaşı ilerlediği için evlenmediğini söyleyen Fatime Salkan ise bekar olduğu için hak sahibi olamadığını söyledi.

Salkan, "Hasankeyf doğumlu ve buranın insanıyım. Daha Hasankeyf evleri Kale başındayken evimiz aşağıdaydı. Biz ev sahibiyiz. Bekâr olduğum için yeni yapılan Hasankeyf'te bana ve kardeşime ev vermiyorlar. 2 katlı evimizde kardeşim aşağı katta bende üst kattayım. Ev bizimdir. Bir senedir annem vefat etmiş 'size ev yok' diyorlar. Ben anneme bakıyordum ve bekâr kaldım. Evimiz annem adınaydı. Annem vefat ettikten sonra bize ev vermiyorlar. Ben mağdurum. Herkes ev sahibiyken bize ev yok." ifadelerini kullandı.

"Buradan tüm yetkililere sesleniyorum! mağdur olduk"

Başka bir yere gitmek istemediğini ve kendisine ev verilmesini isteyen Salkan, "Ben evimi devlete satıp sonra gidip kiraya mı gireyim. Ben nasıl kiraya girerim. Belki bu yaşta evlenmeyeceğim. Kimsenin hakkı yoktur beni evimden çıkarıp başka yerlere göndermeye. Gerçekken çok mağdurum. DSİ herkese ev verdiğini söylüyor. Ama bizleri de düşünsün. Halkın arasında ne gibi sorunlar var diye sorsunlar. Buradan cumhurbaşkanı, başbakan ve tüm yetkililere sesleniyorum; mağdur olduk. Hasankeyf'te ev sahibi olan birçok kişiye ev vermemişler. Yeni yerleşim yerinde kiralık ev de yok. Kendi memleketimden başka yerlere gitsem olur mu? Burada doğup büyüdüm." diye konuştu.

"Bizde kendi ilçemizde ev sahibi olmak istiyoruz"

Hasankeyf'te iş imkânı olmadığından eşinin Hasankeyf dışına çalışmaya gittiğini ve bundan dolayı hak sahibi olamadıklarını dile getiren Hasankeyf sakinlerinden Sabriye Salkan ise "Eşim Silopi'ye çalışmaya gitti. Evimiz buradaydı ama beraber gidip geldik. Geldiğimizde bize ev vermiyorlar. Bu yüzden mağdur olmuşuz. 4 çocuğum var, 6 nüfusuz. Eşim işsizdir. Bizde kendi ilçemizde ev sahibi olmak istiyoruz. Eskiden beri buradayız ve evimiz buradadır. Silopi'de çalıştığımızdan dolayı ikametgâhı götürüp döndüğümüzde geri getirdik. İş imkânı olmadığı için gitmiştik. Bu yüzden mağduruz. Biz nereye gidip ne yapacağız. Bizim için bir şeylerin yapılmasını istiyoruz." dedi.

"Yetkililerden ricamız bize hak versinler mağdur etmesinler"

Bekâr olduğu için hak sahibi olamayan Hasankeyf sakinlerinden Melahat Tanrıkulu, ise şunları söyledi:

"Doğma büyüme Hasankeyfliyiz. Hakkımızı istiyoruz. Hükümet yetkilileri Batman'a ve Mardin'e kadar geliyorlar. Hasankeyf'e de uğrasınlar. Yetkililerimiz hak ve hukukumuzu sorsunlar. Buralarda imkânlar olmadığı için babamız ve kardeşlerimiz gurbetlerde büyüdü. Yeni Hasankeyf'te birkaç ev yapmışlar bir iş imkânı bile vermişler. Hasankeyf'e birkaç dükkân var onları da hepsini mağdur ettiler. Yetkililerden ricamız bize hak versinler mağdur etmesinler. Kardeşlerim gurbetteydi, babamda ihtiyardı ve yol yordam bilmiyordu. Bu yüzden hak sahibi olamadık. 35 yaş üzeri olanlara ev verileceğini söylediler. Kendimizi yazdırdık ancak bir sonuç alamadık. Yetkililer gelip bizimle görüşünki haklarımızı soralım. Sadece seçim vakitlerinde mi vatandaşız?"

"Hak sahibi olmak istiyoruz"

Hasankeyf'te doğup büyüdükleri halde kendilerine hak verilmemesine bir anlam veremediklerini belirten Sevinç Aslankılıç ise şöyle konuştu:

"Hasankeyf'te oturuyoruz. 8 nüfusuz ve en büyük oğlum özürlüdür. Biz 15 gün gibi bir zamanla hak sahibi olamadık. Sonra özürlü raporlarını devreye koyarak bizi yazdılar. Daha sonra ismimiz silinmiş diye haber geldi. İsmimiz 2 ay askıda kalmıştı. Çok mağduruz. Eşimde işsizdir. Büyük oğlumda özürlü olduğu için apartmanlarda yaşayamıyoruz. Kiradayız ve mağduruz Allah rızası için bize yardım edin." dedi.  

"Lütfen bizim sesimizi de duyun, hak sahibi olmak istiyoruz.” Diyen Aslankılıç, 2-3 ay sonra çıkarıldıklarında gidecekleri bir yerlerinin olmadığını söyledi.

Aslankılıç, “Burası bizim memleketimizdir. Burada doğduk ve burada büyüdük. Ailelerimiz, annem, babam ve kardeşlerim hepimiz burada yaşıyoruz. Biz mağduruz, lütfen yardım edin. Nereye gideceğimizi bilemiyoruz. Hiçbir yerimiz yok. Lütfen, sesimizi duyun ve bizi hak sahibi yapın." şeklinde konuştu.

"Hak vermemelerinin sebebi resmi nikâhım olmamasındandır"

11 çocuk annesi olduğunu ve resmiyette bekâr olduğu için hak sahibi olamadığını söyleyen Güle Aydağ, Hasankeyf'te büyüdüğünü ve kütüğünün Hasankeyf olduğunu söyleyerek, “Yaklaşık 20 sene evimiz Hasankeyf Kalesindeydi. 11 çocuğum var. Hasankeyf Kalesinden indiğimizden beri ilçe merkezinde kiradayız. İş imkânları olmadığı için çocuklarımda çalışamıyor. Bana hak vermemelerinin sebebi ise resmi nikâhım olmadığı ve çocuklarımın üzerime kayıtlı olmadığındandır. 11 çocuğum var ve hak sahibi olamadığımda nereye gideceğim. Geçimimi yapamıyorum ne yapacağımı bilemiyorum. Ben yaşlı ve dulum. Yetkililer yardımcı olmazsa ben ne yaparım." ifadelerini kullandı.

İLKHA




















 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Hasankeyf Haberleri

Hasankeyf tüneli açıldı
2 kadın serinlemek için girdikleri suda boğuldu
Hasankeyf Turizm Platformu kuruldu
Hasankeyf’te yeni yerleşim yerinin yolları yapıldı
Hasankeyf’te tarihi Küçük Saray’ın yükseltme işlemi 6 metreye ulaştı