Batman’ın Hasankeyf ilçesinde "El Cezeri Bilim Merkezi" açılacağı bildirildi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet İhsan Aslanlı, Selçuklu medreselerinde eğitim aldıktan sonra robotik alanında dünyanın ilk buluşlarını geçekleştiren ve Hasankeyf de dâhil olmak üzere Artuklu başkentlerinde saraya hizmet eden El Cezeri için tarihi bir bilim merkezi açmak için gün saydıklarını belirtti.
Aslanlı, Hasankeyf El-Cezeri Bilim Merkezinin, Hasankeyf ilçesi Yeni Yerleşim Alanı yakınında kurulma çalışmaları devam eden Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı içinde açılması amaçlanan bir bilim merkezi olduğunu kaydetti.
Âlim, mucit, makine mühendisi, sanatçı, zanaatkâr ve matematikçi gibi çok çeşitli sıfatları olan El-Cezeri’nin, bu topraklarda yaşamış en önemli bilim insanlarından biri olduğunu vurgulayan Aslanlı, "Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'nda Türkiye'nin en modern ve büyük müzelerinden biri kurulmaktadır. 6 bin 600 metrekare kapalı olmak üzere 60 bin metrekareden oluşacak Hasankeyf Müzesi'nde, ‘Ilısu Barajı ve HES Projesi Kültürel Varlıkları Koruma ve Kurtarma Çalışmaları’ kapsamında Ilısu Baraj Göl Alanı'nın bu il sınırları çerçevesinde gerçekleştirilen kurtarma kazıları sonucunda ele geçen eserler sergilenecektir. Böylelikle bir yandan bölgenin geçmişteki tüm medeniyetleri dünyaya sergilenirken diğer taraftan bu eserleri barındıran arkeoloji müzesi başlı başına bölgedeki turizmin en çekici unsuru olacaktır." dedi.
"İslam kültürel mirası açısından önemli şahsiyeti ve projelerini kazandırmanın sevincini yaşıyoruz"
Aslanlı, açıklamanın devamında şunları kaydetti: "Projenin geliştirilmesinden sorumlu kişi olarak görülen Batman Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Gülriz Kozbe’nin (Arkeolog/ Sanat Tarihi Bölüm Başkanı) bilimsel danışmanlığı altında; İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü personelin de yer aldığı uzman bir ekip tarafından yürütülecek bir organizasyon oluşturulacaktır. Projenin gerçekleşmesinde katkıları olan Sayın Valimiz Ahmet Deniz, Batman Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Gülriz Kozbe ve GAP İdaresine teşekkür ederiz. Tarihi ilçemize İslam kültürel mirası açısından önemli bir şahsiyeti ve onun icatı otomatların günümüze yansımaları olan modern makineleri içeren örnek bir proje kazandırmanın sevinci içerisindeyiz." (İLKHA)