Türkiye'nin en büyük tahıl üretim merkezlerinden olan Şanlıurfa’nın Harran Ovasında arpa hasadına başlandı. Şanlıurfa’da bu yıl kış ve İlkbahar mevsimlerinde epey yağışlı geçmesi bölgede hububat rekoltesini yükseltirken hububat taban fiyatının henüz belirlenmemiş olması çiftçiyi kara kara düşündürüyor.
Rekolte kıraç olan topraklarda bire 15 kadar iken düz ovada bulunan topraklarda ise bire 25-30’a kadar da çıkıyor. Bu yılın çok yağışlı geçmesine sevinen çiftçi, ürün fiyatlarının geç belirlenmesine tepki gösteriyor.
Gübre ve mazot gibi birçok konuda borcu olan çiftçi, bu borçlarını ödemek için ürünü biçtiği gibi satmaya çalışırken taban fiyatlarının henüz belirlenmemiş olması çiftçiyi kara kara düşündürüyor. Ürünü satmaya çalışan çiftçi, alıcı bulmakta zorlanıyor.
İlk hasat edilen beyaz arpa ortalama 60 kuruş arası işlem gördüğü belirtilirken devlet tarafından taban fiyatının açıklanmamasından dolayı fiyatlarda gün geçtikçe düşüş yaşandığı ifade edildi. Bu konuda mağdur olduğunu ileri süren çiftçi, taban fiyatlarının erken zamanda açıklanmasını istiyor.
Bu yılın çok yağışlı olduğunu ifade eden Başören köyünde çiftçilikle uğraşan Mehmet Kılıç, dolayı ürün hasadının diğer yıllara göre daha iyi olduğunu söyledi.
Buğday Pazarında esnaflık yapan Hasan Göv, “Çiftçinin bu yılki rekolteden herhangi bir şikyeti yoktur. Kıraç olan bölgelerde bire 15-20 iken, diğer bölgelerde ise bire 30’a kadar çıkıyor. Bu yıl yağan yağmur mercimeğe, buğdaya ve arpaya bayağı faydası oldu. Ama fiyatların daha belli olmaması çiftçiyi mağdur ediyor. Şu an fiyatlar tam belli değil borçlu çiftçi alıcı bulamıyor. Bizim burada sezon beşinci ayın on beşinde açılıyor ama devlet fiyatı altıncı ayın on beşinde belirliyor. O zamana kadar da çiftçinin elinde zaten ürün kalmıyor. Ürünün hepsi esnafın eline geçiyor.” Diye konuştu.
Borçlu olan çiftçinin her hâlükârda ürününü satmaya çalıştığını söyleyen Hacı Dolap, ürün fiyatının günbegün düştüğünü devletin bir an önce piyasaya müdahale etmesi gerektiğini söyledi.
Bu yıl verimin çok güzel olmasına karşın fiyat konusunda çiftçinin mağdur edildiğini belirten Aziz Baytar, “Burada devlet çiftçiye hakaret ediyor. Çiftçi ürününü kaldırıp sattıktan sonra fiyatlar belirleniyor. Burada çiftçi çok mağdur oluyor. Çünkü çiftçi borçludur. Bu fiyatın en az hasadın başladığı Mayıs ayında açıklanması gerekiyor. Yoksa fiyatlar açıklandığı zaman zaten çiftçinin elinde ürün kalmamıştır. Gerçekten çiftçi şu durumda perişandır.” diye konuştu.