"Hastalıklardan korunmak için hijyen ve beslenmeye dikkat edilmeli"

Kış hastalıklarına karşı uyaran uzmanlar, bu hastalıklardan korunmak için hijyen ve beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Bingöl Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Bayram Yurt, kış hastalıklarından korunmak için dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Hastalıklardan korunmak için hijyen ve beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Yurt, bu durumda uyku düzeninin de önemli olduğunu belirtti.

Yurt, "Havaların soğumaya, güneşli günlerin yerini yağmurlu günlere bırakmaya başladığı bugünlerde kışa hazırlıklı olmak gerekmektedir. Hastalıklardan korunmak için hijyen,beslenme ve uyku düzenine dikkat edilmelidir. Sıcaklıkların yerini soğuk havalara bırakması ile birlikte ev ve kapalı alanlarda geçirilen zaman dilimi artmakta ve bunun doğal sonucu olarak fiziksel aktivitemiz azalmaktadır. Günlük yaşam tarzımız ile birlikte beslenme ve su tüketim alışkanlıklarımız da değişmektedir. Hava sıcaklıklarının azalmasıyla hastalıklara yakalanma ihtimali, özellikle soğuk algınlığı ve grip salgınları riski de artmaktadır." dedi.

"Hijyen kurallarını doğru uygulamak gerekiyor"

Hijyenin, hastalıklara yakalanma riskini azalttığını dile getiren Yurt, sözlerine şöyle devam etti: "Grip gibi enfeksiyon salgınları; okul, iş yeri ve toplu kullanıma açık alanlarda çok sık ortaya çıkabilmektedir. Gün içerisinde birbiriyle çok fazla temas ederek, toza, kire maruz kaldıkça da enfeksiyon riski artmaktadır. Bunun önüne geçmek için öncelikle kişisel ve genel hijyen kurallarını doğru uygulamak gerekmektedir. Elleri sık sık yıkamak, özellikle yemekten önce ve sonra mutlaka sabun ile yıkamak, hasta olan bireylerle çok yakın temas kurmamak, tüketilecek gıdaların bol su ile yıkanması enfeksiyonların önüne geçilmesine yardımcı olmaktadır."

"Taze meyve ve sebzelerin tüketimi çok önemli"

Dengeli beslenme ile bağışıklık sisteminin güçlendirileceğini ve bu noktada hastalıklara yakalanma riskinin azalacağını ifade eden Yurt, "Sonbahar ve kış mevsiminde üretilen doğal gıdaların tüketilmesi suretiyle hastalıklara yakalanma riski azaltılabilir. Taze sebze ve meyve tüketimi, bağışıklık sistemini desteklemesinin bir sonucu olarak enfeksiyon ve soğuk algınlığına karşı koruyucu etki gösteriyor. Çocukların taze meyve ve sebze yemeleri konusunda teşvik edilmesi gerekmektedir. Bu alışkanlığın kazandırılması için beslenme çantalarına kış meyveleri konulmalıdır. Kışın meyve ve sebze tüketimi sadece çocuklar için değil, yetişkinler için de önem arz etmektedir. Sebze ve meyveler, vitamin ve mineraller açısından çok iyi bir kaynaktır. Aynı zamanda posa ve yüksek su içeriği ile özellikle sonbahar ve kış aylarında hareketsizliğe bağlı ortaya çıkabilen kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarının önlenmesine de yardımcı olmaktadır. Kışın doğal enerji kaynağı açısından bal ve pekmez gibi doğal gıdaların tüketimi önem arz etmektedir." şeklinde konuştu.

"Yeterli uyku bağışıklık sistemini güçlendiriyor"

Son olarak Yurt, "Yaz aylarında çok daha rahat bir uyku düzenine alışan şahıslar, günlerin kısalması ile düzenli uykuya geçmekte zorlanmaktadır. Yeterli uykunun, bağışıklık sistemini, dikkat ve konsantrasyonu olumlu yönde etkileyerek, okul ve iş yaşamına yarar sağladığı; yetersiz uykunun ise bağışıklık sistemini zayıflatıp, vücudu gribe karşı daha dayanıksız hale getirdiği bilinmektedir." ifadelerini kullandı.

İLKHA






 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Ceviz tüketerek kalbinizi koruyun
Çocuklarda bağışıklığı kuvvetlendirmenin yolları
Uzmanlar: Yutma güçlüğü, nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülüyor
Kahve alışkanlığı sağlıklı mı?
Başarıyı engelleyen psikolojik engel: Erteleme alışkanlığı