ŞIRNAK - Havaların soğumasıyla yüzlerce arıcı, arı kovanlarını yaylalarda alarak sıcak ve alçak kesime indiler.
Hayvancılıkta olduğu gibi arılarını yaylalara götürdüklerini ifade eden Cizreli arıcılardan Halil Güzüngör , "Benim yaklaşık 40 kovan arım var ve ben nisan ayında onları Şırnak'a bağlı Gosi yaylasına gönderdim şimdi havalar soğudu onları yaylada alarak sıcak yere yerleştirdim. Çünkü arının yeri güzel olması lazım" dedi.
Bal arısı hakkında bilgi de veren Halil Güzüngör, "Arı şekeri denilen sert şekerler arıya kışın verilir. Arı bu şekeri yalar ve açlıktan ölmez. Kovan içi nem kışın fazla olduğundan sert olan şeker yüzeyi yumuşar arı kolayca yalar. Diğer arıların aksine bal arılarının keskin çeneleri yoktur. Kışın veya bahar aylarında kovan içi nem yüksek olduğundan nişasta içeren şeker veya lokumu kovana koymayın. Kovan içi küflenir. Hava soğuk olduğundan kovanı aktaramazsınız, arılarınız hastalanır" diyerek arıcılara uyarılarda bulundu.
Kış aylarında kovanların yayla gibi yükseltisi fazla olan yerlerden rakımı daha az olan yerlere getirilmesinin daha sağlıklı olacağını dile getiren Güzüngör, son olarak arıcılara şu tavsiyelerde bulundu: "Kışın kovanınızın yerle teması konusuna dikkat edin. Kar- buz- yağmur ve soğuk rüzgârları asla unutmayın. Örneğin kovanın yağmur suları ve kara gömülmesini önlemek için altından rüzgâr geçmeyecek şekilde priket vs malzeme kullanabilirsiniz. Kovanda bırakılacak bal miktar, arı nüfusuna göre belirleyin ki arı kışın ölmesin." (Abit Dündar - İLKHA)