MUŞ - Kuraklık nedeniyle aşırı derece yükselen saman fiyatları hayvan yetiştiricilerini zor durumda bıraktı. Hayvan yetiştiricileri ellerindeki hayvanları düşük fiyatlardan satarak ciddi anlamda zarar ediyor.
Doğu Anadolu Bölgesinde ciddi anlamda saman sıkıntısı çeken hayvan yetiştiricileri çareyi mısır silajını almada buluyor.
Bu yıl buğday ve otun yeterli derecede yetişmemesi ve mevsimin kurak geçmesi çiftçiyi sıkıntıya sokarken samanında pahalanmasına sebep oldu. Son iki yıldır buğday samanının yüzde 500 - 600 oranında artması hayvan yetiştiricilerini, hayvanlarını satmak zorunda bıraktı.
Doğu ve güneydoğuda saman sıkıntısı çeken hayvan yetiştiricileri, saman bulabilmek için Diyarbakır ve Batman'a yöneldi. Fakat bölge halkının çektiği sıkıntının farkında olan saman tüccarları her yıl ateşe verip yaktıkları samanın kilosunu altı yüz TL'ye çıkararak ihtiyaç sahiplerini daha da zor durumda bırakıyor.
Hayvan fiyatlarının düşmesi ise köylü vatandaşlar ve hayvan sahipleri açısından ayrıca bir sıkıntı meydana getiriyor. Saman almakta sıkıntı çeken hayvan yetiştiricileri, çareyi mısır silajını almada buluyor. Fakat yetiştiriciler, mısır silajının da pahalanmasından endişe ediyorlar.
Etin kilosu 16 ila 20 TL arasında değişkenlik gösterirken, canlı hayvan alışverişinde bu fiyat neredeyse yarıya kadar inebiliyor. Normalde otuz kiloluk (sadece et) bir koyunun 500 TL yaparken, canlı olarak iki yüz elli-üç yüz TL'ye satılıyor. Bunun nedeni ise saman kıtlığı. Hal böyle iken
iki koyuna karşılık ancak bir ton buğday samanı alınabiliyor.
Fırsatçılar Devrede
Bu durumu fırsatçılığa çeviren bazı hayvan tüccarları, hayvan yetiştiricilerinin düştükleri zor durumları da fırsat bilip hayvan sahiplerine zulmetmeye çalışıyorlar.
Muş'un Kıyık Köyünde oturan Mehdi Güler adındaki vatandaş, başından geçen bir olayı şöyle anlattı:''Benim ineğim sürünün içindeyken diğer hayvanlar tarafından vurulup yaralanmıştı. Hayvan artık ayağa kalkamayacak duruma gelmişti. Bende bir tüccar veya kasap çağırarak hayvanımı satmak istedim. Fakat kasabın hayvanıma verdiği fiyat beni şok etti… Normalde hayvanım cins bir hayvan ve bugünkü fiyatla 3 bin TL civarında bir fiyat yapacak olan bir hayvan fakat tüccarın verdiği fiyat yüz elli (150) TL. İnsan bu kadarda insafsız olur mu, bu kadar zalimlik olur mu?'' Güler, Bunun üzerine tüccarı kovduğunu ve hayvanını kesip köy halkına kilosunu 10 TL den satarak 1100 TL kazandığını söyledi.
Nerede Yetkililer?
Hayvan üreticileri, yetkililerin bir an önce sorunlarına çare bulmasını istediklerini söylediler. Üreticiler, ayrıca zor durumda oluşlarını değerlendiren fırsatçılara karşı devletin kendilerine sahip çıkmasını istediler.
(M. Şirin Çağlayan-İLKHA)