Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Yenikapı'daki Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi'nde başlayan "Dünya Helal Zirvesi 2018 ve 6. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Helal Expo Fuarı'na katılan özel bir firmanın (Arma Grup) Genel Müdürü Serdar Çetin, helal gıda sertifikasına sahip olan ürünlerin Türkiye pazarında arttığını fakat daha atılacak çok adım olduğunu söyledi.
Yurtiçi ve yurtdışına üretim yapan özel bir firmanın (Arma Grup) Genel Müdürü Serdar Çetin, helal gıda konusunda merak edilen konuları İLKHA'ya anlattı.
"Büyük marketlerde helal gıda ayrı bir reyon teşkil etse de ne yazık ki daha küçük market, bakkal ya da semt pazarlarında bu konuda daha yolun başındayız" diyen Çetin, "Atılması gereken çok adım var. Sektörün buna teşvik edilmesi, bir takım eğitim programlarından geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.
Çetin, "Helal gıda sertifikası üretmiş olduğumuz ürünlerde dinimize uygun olarak üretim yapmayı esas alan bir üretim kalite sistemidir. Bu sisteme uygun olarak ürünler üretiyoruz. Gerek Ortadoğu ve gerekse kuzey Afrika bölgesinde bulunan Müslüman kesime yönelik ürünler üretiyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz alan Ortadoğu ve Müslüman ülkeler olduğu için helal gıda sertifikasına sahip olmak pazarda bir fark oluşturuyor." diye konuştu.
Helal sertifikasının alınma sürecine değinen Çetin şunları kaydetti:
"Helal sertifikası her isteyene verilen bir evrak değildir. Kendisine göre kural ve şartları var. Başvurmuş olduğunuz firma gelip sizi baştan sona kadar denetliyor. Aldığınız ham maddeden üretim koşullarına, saklama ve sevkiyat koşullarına kadar belli bir alt yapı istiyor. Bu alt yapıya sahipseniz belgeyi alabiliyorsunuz. Belgeyi almakla da iş bitmiyor. Belge alındıktan sonra da sürekli denetime tabi tutuluyorsunuz. Süreç içerisinde her an ve her aşamada denetime tabi tutulurken aynı zamanda üretim şekliniz helal sertifikasına uygun olmak zorundadır. Öncelikle helal sertifikasını almış olduğumuz firmalar denetimler yapıyorlar. İhracat yaptığımız ülkeler de ihraç ettiğimiz ürünleri belli bir denetimden geçiriyorlar. Bu denetimle birlikte ürünün helal sertifikasına uygun olup olmadığı ortaya çıkmış oluyor."
"Helal gıdanın Türkiye piyasasındaki hacmi giderek artıyor"
Helal gıdanın Türkiye piyasasındaki hacminin giderek arttığını belirten Çetin, "Helal gıdanın Türkiye piyasasındaki hacmi gittikçe artıyor. Bu artış dikkat çekiyor. Tüketicilerin tüketim eğilimleri içerisinde helal sertifikasına uygun olup olmadığına baktıklarını görüyoruz. Ortadoğu ülkelerinde olmazsa olmaz ama özellikle Avrupa ülkelerinde, kuzey Amerika ülkelerinde ihracatını yaptığımız pazarlar içerisinde Müslüman kesimin takip ettiği bir olgu olduğu için pazar yapısı gittikçe artıyor." ifadelerini kullandı.
"Helal gıda konusunda atılacak çok adım var"
"Büyük marketlerde helal gıda ayrı bir reyon teşkil etse de ne yazık ki daha küçük market, bakkal ya da semt pazarlarında bu konuda daha yolun başındayız." diyen Çetin, "Atılması gereken çok adım var. Sektörün buna teşvik edilmesi, bir takım eğitim programlarından geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ne yazık ki, birçok gıdada koruyucu madde var. İçerisinde E ve C yazan pek çok madde tatlandırmak, korumak, hacimlendirmek amacıyla koruyucu madde kullanılıyor. Aslında sektörün gitmesi gereken taraf olabildiğince doğal ürünlerle üretim yapmasıdır. Ne yazık ki doğal ürünler daha pahalıya mal olduğu için bazı işletmeler ek gıda takviyesi, tatlandırıcı, kıvam arttırıcı, koruyucu maddeler kullanarak hem ürünü daha düşük maliyetle üretiyor, hem de daha fazla dayanmasını sağlıyor." şeklinde konuştu.
"Tüketiciler alacakları ürünlerin içeriğine bakmalı"
Alacakları ürünlerle ilgili tüketicileri uyaran Çetin, son olarak, "Tüketiciler öncelikle almış oldukları ürünlerin ambalajlarının arka tarafında bulunan içindekiler kısmını çok iyi okusunlar. Ürünün içerisinde neler var neler yok buna baksınlar. Helal belgesi olmazsa olmazlardan birisidir, buna da baksınlar ve ürünlerini sağlıklı bir şekilde tüketsinler." dedi.
İLKHA