İmam Hatip Liseleri, katsayı adaletsizliğinin kalkması ve orta kısımların yeniden açılmasından sonra başarısı her geçen gün artırıyor. 1-12 Temmuz tarihleri arasında yapılacak tercihler, Batman’da yeni binasında erkek öğrenciler için açılan proje okulu Zeynel Bey Erkek Anadolu İmam Hatip Lisesi, öğrenci tercihlerini bekliyor.
Özellikle 2014 yılında eğitim ve öğretime başlayan proje İmam Hatip Liselerinin ilk mezunlarını vermesi de bu başarıda önemli bir rol oynadı. 2018 yılında imam hatip lisesinden mezun olan 234 bin öğrencinin yüzde 28,6'sı lisans ve önlisans bölümlerine yerleşirken, yüzde 37,6'sı da lisans, önlisans ve açıköğretim fakültelerinin öğrencisi oldu.
İmam Hatip okullarındaki eğitim kalitesi her geçen gün artarken Türkiye genelinde başarılara imza atan fen ve sosyal bilimler programını işleyen Zeynel Bey Erkek Anadolu İmam Hatip Lisesi, yeni binasıyla eğitim kalitesini daha da artırmayı hedefliyor.
Batman merkezde 6 yıldır eğitime başlayan ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından proje okulu seçilen Zeynel Bey Erkek Anadolu İmam Hatip Lisesi ile TP Fatıma Zehra Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, mesleki derslerin yanı sıra fen ve sosyal bilimler dersleri de verilerek eğitim kalitesini artırıyor.
Proje okul olarak Batman’da faaliyet yürüttüklerini aktaran Zeynel Bey Erkek Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Cengiz Acar, her geçen gün İmam Hatip Okullarının kalitesinin arttığını söyledi.
“Okulumuzun, Anadolu İmam Hatip Proje Okulu olarak 2 yıllık geçmişi var”
Proje okul olarak faaliyet yürüttüklerini hatırlatan Acar, “Okulumuzun, Anadolu İmam Hatip Proje Okulu olarak 2 yıllık geçmişi var. Diğer İmam Hatip Liselerinden ve Anadolu Liselerinden farkımız var. Anadolu Liselerinde, 9 ve 10’ncu sınıflarda dersler aynıdır. İmam Hatip Liselerinde ise, bunlara ek olarak meslek derslerini de veriyoruz. Kur’an-ı Kerim, fıkıh, tefsir, akait ve kelam gibi dersleri öğrencilerimizin ahlaki ve dini gelişimini sağlamak amacıyla veriyoruz.” dedi.
“Amacımız, öğrencilerin kabiliyetleri doğrultusunda gelişmelerine destek vermektir”
Öğrencileri etkileyen üç amaçlarının olduğunu söyleyen Acar, “Birinci amacımız, Anadolu İmam Hatip Liselerinde öğrenim görüp fen ve sosyal bilimlere ilgi duyan öğrencilerin kabiliyetleri doğrultusunda gelişmelerine destek vermek ve becerilerini geliştirmektir. İkinci amacımız, bilim ve medeniyet tarihimizde öne çıkan bilim insanları ve düşünürleri tanımak, onların hayatlarını, eserlerini tanıtmak. Üçüncüsü de yine öğrencilerimizin lehine olmak üzere, fen ve sosyal bilimler alanında ilgi ve kabiliyeti doğrultusunda daha donanımlı özgüvenleri yüksek kendi medeniyet değerlerinin farkında olarak yetiştirmelerine katkı sağlamaktır."
“Öğrenciler 11’nci ve 12’nici sınıflarda fen ve sosyal bilimler alanı olarak netlik kazanacak”
Proje okulu olmanın farkındalıklarına değinen Acar, “Öğrencilerimiz 9’ncu ve 10’ncu sınıflarında, diğer Anadolu Liseleri ve İmam Hatip Liselerinde yapılan dersler ile aynı dersleri görecekler. Öğrenciler 11’nci sınıfa geçerken öğrenci, veli ve okul işbirliğiyle ortaklaşa alınan bir kararla öğrencilerimizin fen bilimlerine mi sosyal bilimlerine mi yönlenecek o karar alınacak. Özellikle öğrencilerimizin 9 ve 10’ncu sınıflarda akademik başarıları dikkate alınıyor. 10’ncu sınıflarda 14 saat, 11’nci sınıfta 18 saat ve 12’nci sınıfta 20 saat farklı dersler okutulacak.” ifadelerini kullandı.
“Okulumuzda hem meslek dersleri, hem de fen ve sosyal bilimler dersleri görülüyor.”
Fen ve sosyal bilimler derslerinin avantajlarına değinen Acar, “Özellikle matematik, fizik, kimya, biyoloji ve edebiyat ön plandadır. Fen bilimleri ders programı neyse o dersler işlenecek. Kaynak olarak da fen bilimleri kitaplarını okutuyoruz. Ayrıca sosyal bilimlerde de aynı şekilde yine fen liselerinin ders kitaplarını 11 ve 12’nci sınıflarda okutacağız. Okulumuzun diğer okullardan avantajı, hem meslek derslerinin hem de fen ve sosyal bilimleri derslerinin görülüyor olmasıdır.” dedi.
“Katsayı adaletsizliği de olmadığı için öğrenci çalıştığı zaman istediği okula gidebilir”
Katsayı adaletsizliği kalmadığından İmam Hatip öğrencilerinin istedikleri alanı seçebileceğini belirten Acar, “Akademik derslerle beraber fen bilimlerini seçen bir öğrencinin tıp fakültesini ve bütün mühendislikleri kazanmaması için herhangi bir neden yok. Öğrenci çalıştığı müddetçe önünde bir engel yok. Katsayı adaletsizliği de olmadığı için öğrenci çalıştığı zaman istediği okula gidebilir.”
“Bundan sonra da üstün başarılar elde edeceğiz”
Okullarının merkeze taşınmasıyla ulaşım sorununun kalmadığına dikkat çeken Acar, “Okulumuz proje okul olduğu için sınavla öğrenci alınıyor. Artık biz merkezdeyiz. Ulaşım ile ilgili öğrenci, öğretmen ve velinin herhangi bir şikâyeti kalmadı. Merkezde Batman Bölge Devlet Hastanesinin yakınındayız. Öğretmenlerimizi de biz kendimiz seçtiğimiz için Allah’ın izniyle önümüzde herhangi bir engel yok. Bundan sonrada üstün başarılar elde edeceğiz. Geçen sene İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Mahmut Kurtalan’ın himayesinde gerçekleştirilen bir deneme sınavında sadece 9’ncu sınıf öğrencilerimiz 65 lise arasında 10’uncu sıraya yerleştiler. Bu da çok güzel bir başarı elde ettiğimizin göstergesidir.” ifadelerini kullandı.
“Tercihler 1-12 Temmuz arasında yapılacak.”
Tercihlerin 12 Temmuzda son ereceğini hatırlatan Acar, “Tercihler, 1-12 Temmuz arasında yapılacak. 22 Temmuzda sonuçlar açıklanacak. Öğrenciler, kazandıkları okulu direk olarak kayıt olmuş olacaklar. Bu işlemler sonrası artık nakil işlemleri gerçekleştirilecek. Bütün liseler arasında 9 ve 10’ncu sınıflarda Orta Öğretim Genel Müdürlüğünün yönetmenliği gereği yapılıyor. 11 ve 12'inci sınıflara geçerken de artık meslek liselerinin yönetmenliği uygulanıyor.” şeklinde konuştu.
İLKHA