Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019 yılını "Göbeklitepe Yılı" olarak ilan etmesiyle birlikte Şanlıurfa turizmde altın çağını yaşamıştı.
Turizm şirketleri tarafından Şanlıurfa'ya özel olarak düzenlenen turlarla inanç turizmin merkezi olarak kabul edilen Şanlıurfa'ya gelen ziyaretçiler, başta Göbeklitepe olmak üzere Şanlıurfa'nın tarihi güzelliklerini gezme imkanı bulmuştu.
Aşırı ziyaretçi yoğunluğından kentteki oteller, lokantalar ve Şanlıurfa'ya özgü ürünleri satan işyerleri gelen talepleri karşılayamacak duruma gelmişti.
Şanlıurfa'da gelen ziyaretçilerin ziyaret ettiği yerlerin başında ise Şanlıurfa'nın simgesi olarak kabul edilen "Balıklıgöl Yerleşkesi" geliyordu.
Balıklıgöl Yerleşkesi; Hazreti İbrahim'in doğduğu mağara, Urfa Kalesi, Hazreti İbrahim'in ateşe atıldığı Ayn-ı Zeliha Gölü, Üstad Bediüzzaman Said Nursi'nin vefat ettiği zaman ilk gömüldüğü kabri, tarihi cami, çarşı ve hanları ile her yıl yüzbinlerce turisti ağırlıyordu.
Her yıl Ramazan ayında aşırı sıcaklara rağmen tıklım tıklım dolan Balıklıgöl Yerleşkesi, bu sene Coronavirus salgınından dolayı alınan tedbirler ve getirilen kısıtlamalardan dolayı boş kaldı.
Balıklıgöl'e gelen ziyaretçiler ve çevre esnafı konuyla ilgili İLKHA'ya konuştu.
"Kısıtlamalar olduğundan esnaf satış yapamadığı için borçlarını ödeyemiyor"
Salgından dolayı kimsenin Şanlıurfa'ya gelmediğini belirten Ali Altaş, "Şanlıurfa'ya gelen ziyaretçi oranında yüzde 50 ile 40 arasında düşüş oldu. Ziyaretçiler, salgından dolayı Urfa'ya gelmiyor. Urfa'daki insanlar perişan durumdadır. Kısıtlamalar olduğundan dolayı esnaf satış yapamadığı için borçlarını ödeyemiyor. Borcu ve kirası olan esnaflar var. Allah iyi etsin, Cenab-ı Allah, bir an önce Ümmet-i Muhammed'in üzerinden bu hastalığı kaldırsın. Salgından önce Balıklıgöl dolup taşıyordu. Şu an gelen ziyaretçi sayısı yüzde 50'ye düştü. Hafta sonu da kısıtlamalar olduğundan kimse ziyarete gelemiyor. Urfa'ya her yıl yerli ve yabancı turistler, akın akın gelirdi. Burayı gezmek, alışveriş yapmak için ziyaretçiler gelirdi." şeklinde konuştu.
"Salgının başlamasının ardından ziyaretçi sayısında baya düşüş oldu"
2019 yılında Şanlıurfa'ya çok ziyaretçinin geldiğini ifade eden Cevher Durna, "2019 yılı, 'Göbeklitepe yılı' ilan edilmişti. Urfa'da ziyaretçi patlaması olmuştu ve yaklaşık 2 - 2,5 milyon ziyaretçi Urfa'ya gelmişti. Salgının başlamasının ardından ziyaretçi sayısında baya düşüş oldu. Virüs hem esnafları hem de insanların sağlığını etkiledi. İnşallah salgının bitmesiyle insanlar sağlığına kavuşur. Salgından önce ziyaretçiler, Urfa'ya geldikleri zaman grup halinde otobüslerle gelirdi. Urfa'ya yurt içi ve yurt dışından baya ziyaretçi gelirdi. Virüsün çıkmasıyla tedbirlerin uygulanmasından dolayı ziyaretçi sayısında azalma oldu. Herkesin Ramazan ayı mübarek olsun. Ramazan'ın hürmetine inşallah hastalıktan kurtuluruz. İnsanlar tekrar eskisi gibi normal hayatına döner, diye ümit ediyorum. Rabbim Coronavirus hastalarına da şifa versin." diye konuştu.
"Salgından dolayı Balıklıgöl boş kaldı"
Salgından dolayı herkesin hastalıktan çekindiğini vurgulayan Mahmut Yıldırım, "Salgından dolayı ziyaretçiler, Urfa'ya gelmeye korkuyor. Bu durum normaldir. Herkes kendisine hastalık bulaşmasından korkuyor. Eskiden gelen ziyaretçiler, Hazreti İbrahim'in makamını, Balıklıgöl'ü, Ayn-ı Zeliha Gölü'nü ve Eyyüp Peygamber Makamı'nı ziyaret ediyordu. Salgından önceki Ramazan'da daha fazla ziyaretçi oluyordu. Salgından dolayı Balıklıgöl boş kaldı. Salgın tedbirlerine kimse uymuyor. Herkes tedbirlere dikkat etmeli ve hijyene önem vermelidir. " ifadelerini kullandı.
"Eskiden buralarda yürüyecek yol bulamazdık"
Şanlıurfa'ya geçmiş yıllarda gelen yoğun ziyaretçilerden dolayı insanların yolda yürümekte bile zorlandığına dikkat çeken Salih Akgöbek, "Bu hastalıktan dolayı insanlar dışarı çıkmıyorlar. İnsanlar hasta olmaktan korkuyor. Bu dönemde hastalanmamamız gerekir. Eskiden buraya ziyaretçiler geldiğinde yürüyecek yol bulamazdık çok kalabalık olurdu. Virüsten sonra gelen ziyaretçiler seyrekleşti. Herkes bu hastalıktan korkmaya başladı. Kimse eskisi gibi gelmiyor." dedi.
"2019 yılında işlerimiz çok iyiydi"
Bir esnaf olarak salgından dolayı çok kötü günler geçirdiklerini belirten Mehmet Emin Durna, "Salgından önce 2019 yılı 'Göbekliepe Yılı' olarak ilan edilmişti. O dönemde işlerimiz çok iyiydi. Salgından dolayı işlerimiz kötü olmaya başladı. Vaka sayılarıda her geçen gün artıyor artık ne yapacağımızı bizde bilmiyoruz. Salgından dolayı dışardan Şanlıurfa gelen ziyaretçiler azaldı. Şanlıurfa, inanç turizimin merkezi olduğu için kentte her yıl çok fazla sayıda turist gelirdi. Bu sene Urfa'ya gelen turistler çok azaldı." şeklinde konuştu.
"Şanlıurfa'ya gelen ziyaretçiler, yarı yarıya düştü"
Şanlıurfa'ya yapılan ziyaretçilerde azalma olduğuna değinen Cihat Konacak, "Şanlıurfa'ya gelen ziyaretçiler, yarı yarıya düştü. Salgının başlamasının ardından ziyaretçi sayısında büyük düşüş oldu. Salgından önce Balıklıgöl, Eyyüp Peygamber Makamı ve Göbeklitepe çok ziyaret ediliyordu. Urfa'daki Bakırcılar Çarşısı ve Gümrükhanı'da ziyaretçilerin uğrak yeri oluyordu. Salgın bitince ziyaretçi sayısında artış olacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.