Her yıl bir milyon 700 binden fazla kadın meme kanserinden etkileniyor

Türkiye'de meme kanserinin kadınlarda görülen en sık kanser türü olduğunu belirten Batman İl Sağlık Müdürlüğü, dünyada her yıl bir milyon 700 binden fazla kadının meme kanserinden etkilendiğini belirtti.

Batman İl Sağlık Müdürlüğü, "01-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı" münasebetiyle yazılı bir açıklama yaparak meme kanseriyle ilgili önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Meme kanserinin, dünyada her yıl bir milyon 700 binden fazla kadını etkilediği belirtilen açıklamada, "Ülkemizde meme kanseri kadınlarda görülen en sık kanser türüdür. Erken evrede teşhis edilmesi mümkün olan bu kanser ile mücadelede kadınların bilgilendirilip bilinçlendirilmesi büyük önem arz etmektedir." denildi.

40-69 yaş aralığındaki her kadının 2 yılda bir mamografi çektirmesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, meme kanserinin belirtileriyle ilgili şu bilgilere yer verildi:

"Memede ve koltuk altında ele gelen bir sertlik veya kitle, meme ucunda egzama ya da yara, meme ucunda gelen iltihaplı ve kanlı akıntı, meme ucunda içeriye doğru çöküntü, meme cildinin portakal kabuğuna benzer bir hal alması ve meme üzerinde gözle görülen yara ve hissedilen ağrılar. Nedenleri ise şöyledir; erken yaşta adet görmek, menopoza geç girmek, hiç çocuk doğurmamak, ilk çocuğunu 35 yaşından sonra doğurmak, menopoz döneminden sonra şişmanlık, menopoz döneminde hormon tedavisi, alkol ve daha önce bir memesinde kanser olan kadınların diğer memesinde kanser gelişebilir."

Meme kanserinde tedavi yöntemleriyle ilgili bilgi aktarılan açıklamada, "Erken tanı için temelde önerilen üç tedavi yöntemi vardır; kişisel (kendi kendine yapılan) meme muayenesi, 16 yaş sonrası, reglin 7-10 günleri arasında ayda bir kez yapılması önerilen kendi kendine meme muayenesi. Klinik (doktor tarafından yapılan) meme muayenesi 20-40 yaş arası 1-3 yılda bir, 40 yaşından itibaren ise yıllık olarak doktor tarafından meme muayenesi yapılması önerilir. Mamografi, standart düzeyde riski olan kadınlarda 40 yaşından itibaren yıllık mamografi yapılması meme kanserinin erken evrede yakalanmasını sağlamaktadır." ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın devamında şu bilgiler kaydedildi: "Aylık kendi meme muayenesi ve yıllık mamografisi düzenli yapılanlarda meme kanseri 0,7 cm çapında yakalanırken, kendi muayenesini zaman zaman yapan ve düzensiz mamografi yapılanlarda tümör yakalandığında çapı 1,4 cm olmaktadır. Kendi meme muayenesini yapmayan ve düzensiz mamografi yaptıranlarda tümör yakalanma boyutu 2,3 cm ve bu muayene ve mamografileri hiç yaptırmayanlarda tümör yakalama çapı 3,8 cm olmaktadır. Bu veriler düzenli aylık kendi kendine muayene ve düzenli mamografi yaptıranlarda meme kanserinin çok erken evrede yakalanabildiğini göstermektedir."

Erken tanı için tarama tetkikleriyle ilgili, "Erken tanı için temelde önerilen birbirlerini tamamlayıcı üç yöntem vardır; kişisel (Kendi kendine yapılan) meme muayenesi 16 yaş sonrası, reglin 7-10 günleri arasında ayda bir kez yapılması önerilir. Klinik (Doktor tarafından yapılan) meme muayenesi; 20-40 yaş arası 1-3 yılda bir, 40 yaşından itibaren ise yıllık olarak doktor tarafından meme muayenesi yapılması önerilir. Mamografi, standart düzeyde riski olan kadınlarda 40 yaşından itibaren yıllık mamografi yapılması meme kanserinin erken evrede yakalanmasını sağlamaktadır." açıklamasında bulunuldu.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Ceviz tüketerek kalbinizi koruyun
Çocuklarda bağışıklığı kuvvetlendirmenin yolları
Uzmanlar: Yutma güçlüğü, nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülüyor
Kahve alışkanlığı sağlıklı mı?
Başarıyı engelleyen psikolojik engel: Erteleme alışkanlığı