Hibe desteğiyle hem iş sahibi hem de işveren oldu

Ülkesindeki iç karışıklıktan kaçarak Türkiye’ye mülteci olarak gelen Suriyeli ressam ve hat sanatçısı Abdullbasit Mahmut,KOSGEB desteğiyle açtığı atölye sayesinde hem iş sahibi hem de işveren oldu.

Suriye’de 8 yıldır devam eden iç savaş yüzünden dağılan ve Türkiye’ye gelen aileler, hayata tutunmaya çalışıyor. O ailelerden biri olan Mahmut ailesi, Türkiye’ye geldiklerinde çok zor zamanlar geçirseler de pes etmeyerek hayata tutunmayı başardılar.

Suriye’de halen devam eden iç savaştan kaçarak Mardin’e gelen Suriyeli ressam ve hat sanatçısı Abdullbasit Mahmut, KOSGEB’den aldığı hibe desteğiyle önce işini kurdu, sonra maddi durumu düşük olan ailelere istihdam sağladı.

Suriye Şam Üniversitesinde Resim Bölümü mezunu olan Mahmut, hayat hikâyesini İLKHA'ya anlattı.

Mahmut, Şam'da öğrendiği mesleğini ilk önce Kızıltepe’de kiraladığı bir dükkânda cam kavanozların içine renkli kumları dökerek işlediği sanatının yanında pirinç tanesine İhlas Suresi, makarna tanesine de Ayet-el Kûrsi’yi yazıp satarak 5 kişilik ailesinin geçimini sağlıyordu.

Mahmud, KOSGEP’ten aldığı destekle açtığı atölyede saat, kolye, anahtarlık, kalemlik, gibi hediyelik eşyalar üretiyor.

Mahmud, açtığı atölye sayesinde 3 aileye istihdam sağladığını, hedefinde ise 10 aileye istihdam sağlamak olduğunu söyledi.

“Her türlü hediyelik eşya yapıyoruz”

Kum sanatı ile hediyelik eşya mesleğini daha önce Suriye’nin başkenti Şam’da yaptığını söyleyen Mahmut, yaşanan savaştan dolayı yaklaşık 6 yıl önce Türkiye’ye göç ettiğini ve KOSGEB’den aldığı destekle işine burada başladığını belirtti.

Mahmud, "Yaklaşık 6 yıl önce memleketimizde yaşanan savaştan dolayı Suriye'nin Şam kentinden ilk önce Nusaybin’e ardından da Kızıltepe’ye geldim ve buraya yerleştim. Bu Mesleğimi Suriye’de iken Şam'da yapıyordum. Orada benim iki tane atölyem vardı, 3 tane de kum sanatı ile hediyelik eşya dükkânım vardı. Savaştan sonra Türkiye'ye göç etmek zorunda kaldık. Babam Türkiye vatandaşıydı, ben de vatandaşlık için başvurdum ve Türkiye vatandaşı oldum.  Kimliklerimizi de aldık. Vatandaşlık aldıktan sonra Suriye’de yaptığım mesleğimi burada da devletin desteği ile devam ettirmek istedim. Proje hazırladık, KOSGEB'den destek aldım ve işyerimi açtım. Burada saat, kolye, anahtarlık, kalemlik, aklınıza gelecek her türlü hediyelik eşya yapıyoruz.” dedi.

“Şu an üç aileye iş veriyorum”

Maddi durumu düşük olan ailelere iş imkânı sağladığını söyleyen Mahmud, “Asıl projemiz fakir aileler üzerinedir. Maddi durumu düşük olan ailelere iş veriyoruz. Kadınlara malzeme veriyoruz, onlar da evde yapıp bize getiriyorlar. Bu kadınlar, fabrikalarda, şurada-burada çalışacağına kendi evinde işini yapıyor. Bazı kadınlar ise çocukları küçük olduğu için evden ayrılamıyor. Hem evinde çocuklarına bakıyor hem de çalışıp para kazanıyor. Onlara genelde anahtarlık veriyoruz onlar da evde demirlerini ve diğer parçalarını takıyorlar, temizleyip bize geri getiriyorlar. Yeni açtığımız için şu an fazla iş yok. Şu an 3 aileye iş veriyoruz. İnşallah ileride iş açıldığında 10 aileye ulaşmayı hedefliyoruz. Onlar da bu işyeri sayesinde ekmeğini kazanacak; hedefimiz budur." diye konuştu.

“Aldığım destek sayesinde işimi kurdum”

Mahmud, "Meslek sahibi olan biri KOSGEP üzerinden başvurursa kendi işinin patronu olur.  KOSGEP’ten destek aldıktan sonra buradaki komşularım da başvurmaya başladı ve destek alarak işlerini kurdular." dedi.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Mardin Haberleri

Mardin Umut Kervanı 100 aileye gıda yardımında bulundu
Hareket halindeki tır alev aldı
TBMM Başkanı Mustafa Şentop Mardin'de etkinliklere katıldı
HÜDA PAR Mardin'deki elektrik sorunlarını araştırmak için komisyon kurdu
Kızıltepe Umut Kervanından yetim ve muhtaçlar yararına kermes