Elektiriğe yapılan yaklaşık yüzde 15 oranındaki zamma tepki gösteren vatandaşlar, elektrik faturalarını ödemekte zorlandıklarını, yetkililerden artık bu zamların önüne geçmesini istedi.
Geçtiğimiz Temmuz ayında yüzde 14,98 oranında zamlanan elektriğe bir zam daha geldi. Yeni zamla birlikte ekim ayı faturası bir önceki aya göre yüzde 14,9 zamlı olarak ödenecek. Vatandaşlar yapılan bu zamma büyük tepki gösterdi.
Elektriğe yapılan yüzde 14.99 oranındaki zamma tepki gösteren Gaziantepli vatandaşlar, ekonomide gidişatın iyi olduğu belirtilen bir dönemde yapılan zamma anlam veremediklerini belirterek, elektrik başta olmak üzere doğalgaza, akaryakıta ve diğer temel gıda ürünlerine sürekli zam yapılmasının çekilemez bir durum olduğunu dile getirdiler.
Elektiriğe yaklaşık yüzde 15 oranındaki yapılan zamma sert tepki gösteren Abdullah Nizipli, "el insaf" diyerek yetkililere seslendi.
"Bu kadar zam yapılmamalıdır"
Elektrik faturalarının zaten çok yüksek geldiğini belirten Nizipli, "Emekliye, işçiye ve memura yüzde 4-5 oranında zam verilirken elektrik ve doğalgaza yüzde 15 zam yapılınca milletin artık dayanacak gücü kalmadı. Bu zamları hiç iyi karşılamıyorum. Millete yazık ediyorlar. Bu kadar zam yapılmaması lazım. Bu zamlar maddi yönden bizleri çok olumsuz etkiliyor. Zaten zor geçiniyoruz, hatta geçinemiyoruz da geçinmeye çalışıyoruz. Bu şekilde sürekli zam gelince artık ekmek parası bulamayacak duruma geldik. Millete haksızlık yapılıyor. Tüketim bedeli, okuma bedeli ve vergi derken ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bu vatandaşı soymaktan başka bir şey değil. Vergi, elektrik ve su faturası derken milletin elinde para kalmıyor. Zaten 2 bin TL maaş alıyoruz, aldığımız bu parayı da geri devlete ödüyoruz. Vatandaşa para kalmıyor. Yetkililere artık ‘insaf’ diyoruz. Halkı düşünsünler, halk artık geçinemez durumda. Halk dilenecek duruma gelmiş; gururundan dolayı sinesine çekiyor. İyi olur diye bir umut bekliyor. Ama hiç iyiye gitmiyor. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Artık yetkililerimiz insafa gelsinler, halkı düşünsünler." dedi.
"Bırakın kepçeyle verip kaşıkla almayı; fazlasıyla da geri alıyorlar"
Asgari ücretle geçinen vatandaşların bu zamlar karşında çaresiz kaldığını belirten Adem Köse ise "Bu yapılan zamları hiç kabul etmiyoruz. Zaten geçinemiyoruz ve bu zamlar da artık vatandaşı bezdiriyor. Geçimimizi sağlayamıyoruz, faturalarımızı ödeyemez duruma geldik. Elektrik faturalarını zaten zorla veya borçla ödüyoruz. Asgari ücretle çalışıyoruz. Her şeye sürekli zam geliyor ama bize senede sadece bir defa zam geliyor. Gelen zam da zaten daha 10 gün geçmeden hepsi eriyip gidiyor. Bu durum böyle gitmez. Bu ülke nasıl kalkınacak? Bu zamlardan da hiç memnun değilim. Bırakın kepçeyle verip kaşıkla almayı, kaşıkla koklatarak veriyorlar ve fazlasıyla da geri alıyorlar. Zaten geçinemiyoruz ve bu şekilde de devam ederse faturalarımızı ödeyemeyiz. Evde bir televizyon, bir de buzdolabı çalışıyor. Fatura az gelsin diye lambaları da kapatıp karanlıkta oturuyoruz ama buna rağmen 160 TL'den de aşağı elektrik faturası gelmiyor. Su faturası da yüksek geliyor. Suyu ne kadar az kullansak da 80-90 TL'den aşağı da fatura gelmiyor. 10 tonu geçmeye korkuyoruz. Çünkü 10 tonu geçince fatura iki katı geliyor. Faturalar fazlasıyla belimizi büküyor, hatta takatimiz kalmadı. Kemerini sıka sıka millette bel kalmadı. Aldığımız parayı elimizi görüyor cebimiz görmüyor. Bu şekilde olunca çocukların ihtiyacını bile karşılayamıyoruz. Bu şekilde sürekli zam olmaz. Sadece ben değil bu durumdan bütün vatandaşlar şikayetçi. Vergi, ceza ve zam ile ülke kalkınmaz. Ülkenin kalkınması için üretim yapılması lazım." ifadelerini kullandı.
"Hiç elektrik kullanmayalım, mum ışığında mı oturalım"
Sadece elektriğe değil, suya, doğalgaza ve birçok ihtiyaca zam geldiğini belirten Mehmet Kılınç da çok uzun bir zamandır işsiz olduğunu ve elektrik faturalarını da ödeyemediğini belirterek, şunları söyledi:
"İşsizlik başını almış gidiyor. Ben şu an işsizim. Elektrik ve suya zammın gelmemesi lazım. Asgari ücret 2 bin TL ve kira fiyatları ortada. Asgari ücretle çalışan biri elektrik ve su faturasını mı ödesin ev kirasını mı ödesin? Yeter artık zam gelmesin. İnsanlar artık bunalıyor. Elektriğe yine yüzde 15 zam gelmiş. Hiç elektrik kullanmayalım, mum ışığında mı oturalım. Bana 90 TL elektrik faturası geldi. Biz iki kişiyiz, ne kadar elektrik kullanıyoruz ki bu kadar fatura geliyor? Akşam olunca eşime ‘ışıkları, televizyonu kapat’ diyorum. Buzdolabındaki malzemeler bilsem zarar görmeyecek buzdolabını bile çalıştırmayacağım. Ama buna rağmen elektrik faturası yüksek geliyor. Sadece elektrik faturası 90 TL geliyor, 30-40 TL'de su faturası gelse ben bittim. Zaten çalışmıyorum, ne yapacağım?"
"Elektrik faturalarımı ödeyemiyorum"
Hasan Akkaya da "Elektrik faturaları ve zamları belimizi büktü. Yetkililerimiz bu durumla ilgilenmiyor. Sürekli zam geliyor. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. İş yok, büyük bir sıkıntıdayız. Sürekli bu şekilde zam gelmesi yanlıştır. Millet kirasını mı ödesin, ailesinin geçimini mi sağlasın, elektrik faturasını mı ödesin? Aynı şekilde su faturaları da yüksek geliyor. Elektrik faturalarımı ödeyemiyorum şu an 4 tane faturam birikmiş. Sürekli zam mı yapılır? 150 TL'den aşağı fatura gelmiyor. Bu zamların önüne geçilmesi lazım, yazık günahtır. Zaten iş güç yok. Elektrik faturlarını ödeyemiyoruz, avukatlık oluyoruz ve elektriğimizi kesiyorlar." şeklinde konuştu.
Şerafettin Karana da "4 tane elektrik faturam biriktiği için elektrik kesilecek. Ne yapacağız bilmiyoruz? Ev kiram da birikmiş, yapacak bir şey yok ne yapalım? Elektrik faturası 40-50 TL geliyordu şu anda 130 TL'den aşağı fatura gelmiyor. Sadece iki kişiyiz. 2 kişiye bu kadar elektrik faturası mı gelir? 130 TL’lik ne elektriği kullanmışım?" diye sordu.
İki kişilik bir aile olduklarını, evlerinde buzdolabı, televizyon ve aydınlatmanın dışında başka elektrikli alet olmamasına rağmen kendilerine gelen elektrik faturasının 110 TL olduğunu belirten Emine Genç de şöyle konuştu:
"Her şeye zam geliyor. Artık bir aylık ile geçinemiyoruz. Elektrik, su derken her şeye zam geliyor. Bir markete gidiyoruz, istediğimizi alamıyoruz. Bu zamlara karşı geliyoruz. Çünkü evimiz kira, her şey çok pahalı. Bundan dolayı zorla geçiniyoruz, Geçinecek gücümüz kalmadı. İki kişilik aileyiz ama buna rağmen 110 TL elektrik faturası geldi. 52 TL’lik elektrik kullanmışız okuma bedelidir, sayaç bedelidir ve diğer bedeller derken fatura 110 TL geliyor."
Mehmet Şerif de elektrik başta olmak üzere doğalgaza, akaryakıta ve temel tüketim ürünlerine gelen zamların vatandaşın belini büktüğünü söyledi.
İLKHA