Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Vali İbrahim Taşyapan, İpekyolu ilçesi muhtarlarıyla bir toplantı yaptı.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Vali Taşyapan, muhtarların kamu hizmetini en yerel düzeyde yürüten kamu görevlileri olduğunu belirterek, Van’ın büyükşehir statüsü kazanmasıyla İpekyolu ilçesinin de kurulduğunu, köylerde görevli muhtarların da mahalle muhtarı haline geldiğini kaydetti.
Toplantıya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, DSİ, VEDAŞ, VASKİ, il milli eğitim, sağlık, tarım müdürleri, il müftüsü, ilçe müdürleri ve diğer yetkililer katıldı.
Valilik ve Büyükşehir Belediyesi olarak, Van’ın bütün ilçe hudutlarında yetkili olduklarını dile getiren Taşyapan, "Muhtarlıklarımız kamu hizmeti gören, en eski ve en yakın çalışma arkadaşlarımızdır. İmkânlarımız dâhilinde sorunlarını, ihtiyaçlarını yerinde görüp dinleyerek, sıkıntılarını giderirsek bunun mutluluğunu yaşarız." dedi.
Her dönemin kendi şartlarına göre yeni ihtiyaçları da beraberinde getirdiğini söyleyen Taşyapan, "Eskiden elektrik ve telefon hatlarının köye getirilmesi konuşulurken şimdilerde, baz istasyonu kurulması gündeme geliyor. Yeni yeni hizmet alanları ortaya çıkıyor. Cumhuriyetimiz 1924 yılında Köy Kanunu’nu çıkararak, köylerin kendi kendilerini yönetmeleri için seçimle başa gelen muhtarlıkları oluşturmuştur. 100 yıl önce çok demokratik bir sistemi getirmişiz." şeklinde konuştu.
Son 3 yıl yaşanan 4 farklı seçimin ardından 5'inci seçim olan referandum sürecine girildiğini hatırlatan Vali Taşyapan, "Halkoylaması ilgili temel görevimiz, Valilik, kaymakamlıklar ve emniyet güçleri olarak seçimin güvenliğini sağlamaktır. Buradaki güvenlik teriminden şunu anlamamız gerekiyor; vatandaşımızın kimsenin etkisinde kalmadan, baskıya veya tehdide maruz kalmadan özgür iradesini sandıklara yansıtmasını sağlamak. Bu bizim olduğu kadar muhtarlarımızın da seçimle ilgili birinci görevidir." diye konuştu.
Muhtarların seçimle görev alan, köyün en ileri gelen, orayı temsil eden kişiler olarak, köy/mahalle hakkındaki görüşlerine itimat edilmesi gerektiğini kaydeden Taşyapan sözlerine şöyle devam etti:
"Muhtarlarımız, köyün veya mahallenin menfaatleri için liderlik, önderlik göstererek gerektiğinde oradaki vatandaşların bir adım önünde durabilmelidir. Hizmet verdikleri yer için yararlı hizmetlere, bireysel menfaatler uğruna karşı çıkılması durumunda, bizzat öne çıkmalarını, insanlara yol gösterebilmelerini, onları ikna edebilmelerini beklemekteyiz."
"Hiçbir şahsın örgüt adına köylere giderek insanlarımızı tehdit etmesine fırsat vermeyeceğiz"
Van’da görev yaptığı 2 yılda geride kalan seçimlerde bazı mahallelerdeki bazı sandıklarda standart sonuçların çıktığını ve bunun inandırıcı olmadığının altını çizen Vali Taşyapan, "Hiçbir şahsın, herhangi bir dernek ve örgüt adına veya başka biri adına, köylere giderek insanlarımızı tehdit etmesine fırsat vermeyeceğiz. Muhtarlarımız da kanun hâkimiyetini, Valinin, kaymakamın talimatları doğrultusunda sağlamakla görevli kamu görevlileridir. Hiç kimsenin bu anlamdaki baskısını kabul edemeyiz. Aksi durumda ne seçim ne de demokrasiden söz edilemez. Baskılara pabuç bırakılmamasını rica ediyor, bu tür bir olayın yaşanması durumunda ilgili birimlere bildirilmesinin yeterli olacağını, devletimizin anında gereğini yapacağını buradan hatırlatıyorum. Hiçbir seçimde Valiler, kaymakamlar olarak insanlarımıza hiçbir zaman şuraya oy verin buraya oy verin dememişizdir. Diyemeyiz de zaten. Ama şunu yapmışızdır; insanların özgür iradesiyle oy kullanmasına engel olmak isteyenler için tüm tedbirleri almışızdır. Bunu yapmazsak görevimizi yapmamış oluruz." diye belirtti.
Konuşmasının ardından sözü muhtarlara bırakan Vali Taşyapan, ilçe kaymakamı Cemil Öztürk ile birlikte muhtarlar tarafından dile getirilen mahallelere ilişkin sorunları ve talepleri dinledi.
Vali Taşyapan, sorunlar ve taleplerle ilgili birim amirlerinden bilgi aldı ve gerekli talimatları verdi.
İLKHA