Hidrosefali daha kısa sürede tedavi edilebilir

Beyninde su toplaması olan Hidrosefali hastalarının, nöroendoskopik teknikle beyne şant takılmadan çok daha kısa sürede tedavi edebilmesinin mümkün olduğu bildirildi.

Beyninde su toplaması olan Hidrosefali hastaları günümüzde beyne yerleştirilen şant cihazı gibi çeşitli yöntemlerle tedavi ediliyor. Bu yöntemle şant cihazının hastada ömür boyu kaldığına dikkat çeken uzmanlar, yeni bir yöntem olan nöroendoskopik teknikle beyne şant takılmadan çok daha kısa sürede tedavinin mümkün olduğu belirtiyor.

Alına açılan 1 santimetrelik açıklıktan ameliyat yapıldı

Alınan bilgiye göre, bir hafta önce baş ağrısı ve dengesizlik şikâyeti ile Balcalı Hastanesi Beyin Cerrahi Kliniğine başvuran Buse Ceren Cengiz (16) için beyninde su toplanması olduğu teşhisi konuldu. Doç Dr. Derviş Mansuri Yılmaz tarafından yapılan tetkik ve tedavinin ardından ameliyata alınan Cengiz’in alnına açılan 1 santimetrelik açıklıktan nöroendoskopik operasyon yapıldı. Başarılı bir operasyonla sağlığına kavuşan Buse Ceren Cengiz 2-3 günlük bir tedavi sürecinin ardından taburcu edildi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Beyin Cerrahi Ana bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derviş Mansuri Yılmaz, yapılan işlemle ilgili verdiği bilgide artık hidrosefali hastalarının bir kısmını şant cihazı yerleştirmeden nöroendoskopik teknikle çok daha kısa sürede tedavi edebildiklerini kaydetti. Yılmaz, hidrosefalinin bu tedavi yönteminde alın bölgesinin gerisinden yaklaşık 1 santimetrelik çok küçük bir açıklıktan girilerek işlemin sonuçlandırıldığının altını çizdi.

Klasik yöntemle cihaz hastada ömür boyu kalıyordu

Hidrosefaliyi beyin karıncıklarında beyin omurilik sıvısının birikimi olarak tanımlayabileceklerini ifade eden Yılmaz, "Bu biriken sıvı tahliye edilmez ise ciddi sonuçlara sebep olabilmektedir. Bu hastaların tedavisinde genellikle biriken bu beyin omurilik sıvısını tahliye etmek için silikondan yapılmış şant cihazı kullanılmaktadır. Bu cihaz hastada ömür boyu kalmaktadır. Uyguladığımız endoskopik yöntem ile şant cihazının yerleştirilmesine gerek kalmadan karıncıklarda biriken sıvı karıncığın tabanında açılan bir delikten beyin içindeki sıvının tahliye edilebileceği yere geçişi sağlanmaktadır." diye konuştu.

Yılmaz, bu yöntemle uygun olan hastalarda beyin içindeki tümörün, beyin kanamalarının tedavisinin yapıldığını işaret ederek, yöntemin bu bölgede de nadiren yapıldığına vurgu yaptı.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Diyabet hastalarında ayak sağlığına dikkat!
Ceviz tüketerek kalbinizi koruyun
Çocuklarda bağışıklığı kuvvetlendirmenin yolları
Uzmanlar: Yutma güçlüğü, nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülüyor
Kahve alışkanlığı sağlıklı mı?