BURSA – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB)Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, BTSO’nun 125. kuruluş yıldönümü kutlama törenine katıldı. Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada internetin ekonominin bel kemiği olduğunu vurguladı, Türkiye’nin ise bu konudaki başarısızlığına dikkat çekti.
Hisarcıklıoğlu, “Facebook ve Twitter konusunda rekor sahibiyiz. Sosyal medyaya karşı değilim ama dünya, ticaret için kullanıyor interneti. Buradan koyuyorsan bir saniye sonra Bolivya'da, Kanada’da görülebiliyor. Bundan daha hızlı başka bir alet var mı? Gelişmiş ülkelerde küçük, orta ve büyük işletmeler. 'Kanada, Bolivya, Avustralya pazarını keşfedeyim' diye kullanıyor interneti. E-ticaret yapıyor. İngiltere'nin e-ticaret oranı yüzde 14, bizimki yüzde 1. E-ticaret, olmazsa olmaz olmalı.” diye konuştu.
Millet aya internet ile giderken yaya kalmayalım!
Türkiye’nin e - ticaret ile ilgili mevzuatında kabul edilemez bazı uygulamaların olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “E-ticaret kapsamında içeriyi bırakın dışarıdan herhangi bir iplikçiye sipariş verse bizim imalatçı, 'okey' dese biz vergi kaçakçısı konumuna geliyoruz. Böyle olmaz. Neymiş, sözleşme, damga pulu varmış, yüzde 1 yatırılacakmış. Müthiş saçmalık. Millet aya internet ile giderken yaya kalmayalım.” dedi.
Türkiye’nin ekonomik anlamada büyük bir ivme kazandığını belirten Hisarcıklıoğlu, ancak son yıllarda durağan bir döneme girildiğini öne sürdü. Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Reform ateşini yakalım. Yakamazsak, rekabet gücümüzü kaybederiz. Ama her şeyden önce huzur olmalı. Huzur olmazsa ticaret olmaz, ticaret olmazsa zengin olamayız. Tek istediğimiz enerjimizi zenginleşmeye harcamak. Bunu yapabilirsek yılda 81 vilayeti ziyaret eden biri olarak iddia ediyorum, zengin bir ülke oluruz.”
“Milli geliri 30 bin doları aşmış bir Bursa hayal ediyoruz”
BTSO Başkanı İbrahim Burkay da Bursa’nın büyümesi durumunda Türkiye’nin büyüyeceğini vurgulayarak, “Atalarımızın başardıklarıyla övündüğümüz gibi torunlarımızın da paylaştığı başarı hikayeleri için buradayız. 75 milyar dolar ihracat, 3 bin 500 ihracatçı sayısını 7 bin 500'e çıkarmayı hayal ediyoruz. Milli geliri 30 bin doları aşmış bir Bursa olarak hayal ediyoruz. Geriatri merkezi Uludağ hayal ediyoruz. Türkiye'nin Ar-Ge üssü olarak hayal etmekteyiz. 7'sini hayal ettiğimiz 16 projelerden enerji ajansı gibi projeler için geleceği fethetmek üzere yola çıkmış bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı. (Veysi Siyah / Zeki Aras - İLKHA)