Hobi olarak başladığı ahşapçılık mesleği oldu

Gaziantep’te bir arkadaşı ile birlikte hobi olarak ahşaptan yaptığı hediyelik eşya ve maketlerin internette paylaşılmasının ardından birçok ülkeden sipariş almaya başlayan Mahmut Mumcu, atölye kurup ahşap maketlerin ihracatına başladı.

Gaziantep’te bir kargo şirketinde çalıştığı esnada bir arkadaşı ile birlikte hobi olarak ahşaptan yaptığı hediyelik eşya ve maketlerin internette paylaşılmasının ardından birçok ülkeden ve Türkiye'nin birçok şehrinden sipariş alan Mahmut Mumcu, hobi olarak başladığı işin ticaretine başladı.

Bir arkadaşı ile birlikte 4 yıl önce hobi olsun diye organik ahşap oyuncak ve hediyelik eşyalar yapmaya başlayan Mumcu, internette ve daha sonra ise açtığı işyerinde sergilediği ahşaptan hediyelik eşya ile oyuncakları satın almak isteyenlerin sayısında artış olunca sipariş almaya başladı. Zamanla kentteki resmi ve özel kurumlardan sipariş almaya başlayan Mumcu, hobi olarak başladığı işi mesleği oldu.

4 yıl önce hobi olarak başladığı ahşap ve ağaç kabuklarından el yapımı oyuncak ve maket yapma işini meslek haline getirdiğini belirten Mumcu, “Biz bu işe 2013 yılında başladık. Asıl işim olan kargo taşımacılığını yapıyordum. Bir arkadaşımla beraber bu yola girdik. Biz bu işe tamamen bir merak üzerine başladık. Kesinlikle mesleğimiz değildi, şu an artık mesleğimiz oldu. 4 yıldan beri de işi yapıyoruz.” dedi.

Gördüğü bir inşaat maketinden etkilenerek aynısını ahşap üzerine yapma merakı ile bu işe başladığını anlatan Mumcu, “Bu işe ilk olarak ahşap dekor üzerinde başladık. Daha sonra ise karton kutu çikolata kutuları yapmaya başladık. Karton kutular vardı. Bizde böyle bir ihtiyaç üzerine ahşaptan hediyelik kutu yapmaya başladık. Sonra işimize sanayide bir atölye kurarak makine sayımızı artırmaya başladık. Yaptığımız modellerin ilgi görmesi ile birlikte Gaziantep’teki bütün kurumlarla da çalışmaya başladık. Resmi kurumlarla çalışmaya başladıktan sonra kutu yaparak başladığımız işimizde kendimizi daha çok geliştirerek ürünlerimize deri kattık. Kendi hayal dünyamızda geliştirdiğimiz şekilleri ahşaba işleyerek kendimizi geliştirdik. Bununla birlikte aynı zamanda kişiye özel ürünler de yapmaya başladık.” şeklinde konuştu.

Yaptığı çalışmalara görenlerin ilgisinin fazla olmasının kendisini motive ettiğini belirten Mumcu, ilk önceleri kalemlik yaparak başladığı mesleğinde zamanla ahşaptan her türlü ürün yaptığını ve mesleği haline gelen ahşapçılık ile tanınmaya başladığını anlattı.

Yaptığı ürünlerinin hazırlanışını da anlatan Mumcu, “Ahşaba şekil vermede lazer dediğimiz bir makine kullanıyoruz. Ahşaplarımız tamamen medefedir. Biz bunları özel boyatıyoruz. Aldığımız siparişleri de önce bilgisayarda tasarım haline getiriyoruz, çizimleri yapılıyor, numuneler çıkıyor ve ondan sonra da üzerindeki değişikliklere bakıyoruz. Bilgisayarda çizimleri yapıldıktan sonra hayal dünyamızda ürüne vereceğimiz şekli geliştirip ahşabı kullanılır hale getiriyoruz. Bizim işimiz marangoz işi değil, tamamen hassasiyet isteyen çok ince iş. Bu ahşaplar tek tek makinede işleniyor ve ondan sonra montaj halinde sunuluyor.” diye bilgi verdi.

“Ürünlerimiz çok amaçlıdır”

Müşterilerinin talebine göre ahşaptan akla gelen her türlü ürünü yaptığını ifade eden Mumcu, şöyle devam etti:

“Bizde her türlü ürün var. Bizim yaptığımız ürünleri müşteri hayal edecek biz ise müşterinin o hayalini gerçekleştireceğiz. Ahşap çikolata kutusundan tutun da anahtarlık, gemi, mini oyuncaklar, kapı süsleri ve akla gelen her türlü ürünü yapıyoruz. Yani her türlü tasarımı yapıyoruz. Müşterinin kendi tasarımını da yapıyoruz. Özellikle turistik bölgelerde bakır fincanlarımız için kutularımız var. Aynı zamanda şehrin kendine özgü- örneğin Gaziantep’in Zeugma’sı- tablolar yapıyoruz. Bizim ürünlerimiz çok amaçlıdır. Çikolata kutusu olarak aldığınız bir ürünü bayanlar evde takı kutusu olarak kullanabiliyor. Bu ürünlerin özelliği kesinlikle çöpe gitmez.”

Yaptığı el emeği kamyon, motosiklet ve gemi gibi maket araçlarına dünyanın pek çok ülkesinden ve Türkiye’nin birçok şehrinden de sipariş aldığını hatta bazı illerde bayilik sistemi başlattığını kaydeden Mumcu, “Ağırlıkla olarak müşterilerimiz şehir ve yurt dışındadır. Polonya’da bir müşterimize biz Kayısı kutusu yaptık. Bu benim ilk işimdi. Yurt içinde ise Sivas, Sakarya, Malatya, Elazığ, Ankara ve İstanbul ile diğer illerde müşterilerimiz var. Çoğu yerde de bayi sistemi olarak çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Ahşapla uğraşmayı ve işimi seviyorum”

Ahşapla uğraşmayı çok sevdiğini, işini severek yaptığını ve herkesin de sevdiği işi yapmasını tavsiye eden Mumcu, “Ben işimden çok memnunum. Zaten doğayı ve ağacı seviyorum. Severek yaptığım için bu noktaya kadar geldim. Ben bu işe tamamen hobi olarak başladım. Sonrasında 4 yıl içerisinde çok şükür iyi bir noktaya geldim. Tanınan bir firma olduk. Gaziantep ve Türkiye’de daha çok internetten siparişlerimiz gelmeye başladı. Yapmış olduğum ürünlerin en küçüğünden tutun en büyüğüne kadar zahmetli bir iş yapıyoruz. Örneğin bir gemiyi yapmak için ahşabı makinede kestikten sonra tek tek elimizle şekil veriyoruz. Ürünlere şekil verirken uğraşmak, ışıklandırmasını yapmak ve ince kutuları yapıştırmak yani tamamıyla zevk duyduğum bir iş.” diye konuştu.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gaziantep Haberleri

Baba ve 2 oğlu depremden 76 saat sonra kurtarıldı
Gaziantep'te art arda deprem
Gaziantep'te 6.4 büyüklüğünde deprem
FETÖ, PKK ve DAİŞ operasyonunda bir zanlı tutuklandı
Gaziantep'te tramvayın çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti