Hollanda ile bir kriz yaşanıyor

Abdulhalim SEÇKİN

İlkin Dış İşleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun bu ülkeye uçuş izni iptal edildi. Daha sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan'ın bu ülkede konuşma yapamayacağı açıklamasında bulunuldu. Fatma Betül Sayan karayolu ile bu ülkeye gitti, aracı konsolosluğa 30 metre kala durduruldu ve kendisine bu ülkede konuşma yapma yasağı getirildi.

Hollanda ile yaşanan kriz bu ülke ile Türkiye arasındaki ticari ilişkileri akıllara getirdi. Bu kriz ticari ilişkilere zarar verecek mi? Bu ticaretin akıbeti ne olacak? İki ülke arasındaki ticaret hacmi ne kadardı?

2015 yılında Hollanda ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi yaklaşık 6.1 milyar dolar olarak gerçekleşirken aynı dönemde Türkiye'yi Hollandalı 1.2 milyon turist ziyaret etti.

Türkiye istatistik Kurumundan alınan bilgilere göre, Türkiye, 2015 yılında Hollanda'dan yaklaşık 3.2 milyar dolarlık ithalat yaptı. İthal ettiği ürünlerin başında metal cevherleri, kara ulaşım araçları, plastik ve kimyasallar geldi.

Türkiye bu ülkeye ise aynı yıl başta giyim eşyası ve aksesuarları, kara ulaşım araçları, tekstil elyafı ve mamulleri olmak üzere 2.9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Hollanda ile Türkiye'nin 2015 yılındaki ticaret hacmi, yaklaşık 6.1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye'de 2 bin 564 Hollanda firması faaliyet göstermektedir. 2002-2015 döneminde Hollanda'dan Türkiye'ye yapılan yatırım miktarı 21 milyar 58 milyon dolar oldu. Buna karşın Hollanda'da yerleşik Türk girişimcilerin sayısı 23.000'e ulaştı. 2002-2015 döneminde Türkiye'den Hollanda'ya yapılan yatırım miktarı ise 9 milyar 205 milyon Dolar olarak gerçekleşti. Hollanda, ülkemizden yurtdışına yapılan yatırım bakımından ilk sırada yer almaktadır.

Bu krizi çıkaran ülke 400 yıldır ilişki içinde olunan bir ülkedir ve NATO müttefikidir. Buna rağmen çıkarılan bu krizin sebebi,Hollanda'da yapılan seçim öncesi başvurulan geçici bir tedbir olabilir. Ama yine de ekonomik bazı yansımaları olacaktır. Hollanda'da iktidarda olan hükümet İslam karşıtlığı üzerinden oy toplamaya çalışıyor. Hatırlarsanız, Trump'ta böyle bir propaganda ile iktidara gelmişti. Hollanda hükümeti de bu yolla iktidarı garantilemek istiyor. Ama inşallah tüm İslam düşmanlarının tuzakları başına patlar. Maddi manevi yansımaları daha çok kendi ülkelerinde görülür.

Hollanda'dan önce Almanya böyle bir kriz çıkarmıştı. İsveç'te böyle bir kriz çıkarma niyetinde. Anlaşılan Avrupa'daki ülkeler birbirlerinin politikalarına doğru veya yanlış destek ve sahip çıkıyorlar. Bu İslam'a düşmanlıklarını ortaya koymaları açısından önemlidir. Çünkü küfür yek millettir ve İslam'ın düşmanıdır.

Öyle inanıyorum ki Avrupa'nın alenen yapmış olduğu bu düşmanlık hem Avrupa'daki yerleşik olan Türkiye vatandaşlarının hem de Türkiye'deki vatandaşların birlik kurmalarına ve daha çok "EVET" oyu vermelerine sebep olacaktır. Hollanda ve benzeri ülkelerin tavrı neticesi tam düşünülmemiş bir tavırdır. Bu ülkelere giden bakanlar konuşmalarını yapsalardı, belli bir kitleye hitap edeceklerdi. Ancak bu engellemeyle herkesin dikkatleri bu noktaya toplandı ve bir tepkiye sebep oldu. Tepkinin neticeleri sandıkta daha net görülecektir.

Krizin kimi ekonomik yansımaları olacaktır. Referandum öncesi zaten tırmanışa geçen Dolar'a merkez bankasından yapılan müdahaleden sonra bir miktar geri çekilme yaşanmıştı. Ancak Hollanda'daki kriz sonrası tekrar bir tırmanış yaşanacaktır ve bu tırmanış referanduma kadar devam edecektir diyor ve sizi Allah'a emanet ediyorum.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.