Hollanda'da İslam Okulu başvurusu reddedildi

Hollanda'nın Den Haag (Lahey) şehrinde eğitim veren Yunus Emre İslam Okulu, Müslüman halkın yoğun talebini karşılamak için yeni bir şube açma girişimi Den Haag Belediyesi tarafından basit mazeretler öne sürülerek engellendi.

HOLLANDA - Den Haag (Lahey) şehrinde bulunan Yunus Emre İslam Okulu (Yunus Emre Islamitische Basisschool), tam kapasite ile eğitim veriyor. İslami ve kaliteli eğitim vermesi Müslüman halkın çocuklarını bu okula gönderme talebini arttırıyor. İki ayrı şubesi bulunan Yunus Emre İslam Okulu yoğun talebi karşılamak için Escamp'ta yeni bir şube açma girişiminde bulundu. Bu konuda her türlü çalışmasını tamamlayan okul yetkilileri, yasal dayanağı olmayan basit mazeretler ile belediye engeline takıldı.


Konuyu İlke Haber Ajansı'na değerlendiren Yunus Emre İslam Okulu Müdürü Abdelsadek Maas, şuan okulun çok yoğun ve iyi bir şekilde devam ettiğini, öğrenci sayılarının 466 olduğunu ve gelecek eğitim döneminde 100 öğrenci daha beklediklerini söyledi.


Okullarına yoğun bir talebin olduğunu söyleyen Maas, "Şuanda 128 öğrenci müracaatı bulunuyor. Ayrıca üst sınıflara kaydolmak için yoğun bir talep var ve binalarımız yetmediği için biz bunları bekletiyoruz. Bunun için 3 km ötede Escamp'ta yeni bir İslam Okulu açmak istedik. Okul açacağımız bölgede 148 öğrencimiz bulunuyor. Bu öğrencilerimizi yeni açılacak okula alıp onlardan boşalan yerlere beklettiğimiz öğrencileri almak istedik" dedi.


Yunus Emre İslam Okulu'na talebin yoğun olmasını iki nedene bağlayan Maas, "Birincisi dini ağırlıklı İslam okulu olduğumuz için, ikincisi ise başarı seviyemiz çok yüksek. Bu başarı seviyesi bizim kendi belirlediğimiz bir seviye değildir. Ülke bazında her sene 8. sınıfta genel olarak merkezi sistemde bir imtihan yapılıyor. Bu imtihan ile öğrencilerin seviyesi belirleniyor. Beş senedir bizim 8. Sınıf öğrencilerimizin hepsi ülke normlarının üst düzeyinde dereceleri yakalıyorlar. Onun için okulumuza talep daha fazla. Aynı zamanda bizim okulumuz bir köprü görevini görüyor. Müslüman ebeveynler çocuklarının İslami eğitim ve normal eğitim ile düzenli bir eğitim görmelerini istiyorlar. Ayrı bir kültür ile eğitim görmelerini istemiyorlar" dedi.


Belediyeden olumsuz karar çıktı
2011-2012 yılında bazı araştırmalar yaptıklarını söyleyen Maas, "Mevcut okullarımız artık dar geldiği için Escamp'ta yeni bir okul açmak istedik ama bazı sorunlar ile karşılaştık. Bunlar 5 yıl içinde 303 tane öğrenci olması gerekiyordu ve en az 3 km okulumuzdan uzak olması gerekiyordu. Normlara uymadığı için başvurumuzu geri çektik. 2013 yılında daha profesyonel olarak çalışmalarımızı sürdürdük. Nijmegen üniversitesi aracılığıyla resmi olarak bir anket yaptırdık. Anketin sonucunda İslam Okulu açılması halinde çocuklarını bu okula gönderecek olanların oranı yüzde 11 olarak belirlendi. Bizde toplum içinde bir araştırma yaptık ve belirlenen bölgede okul açılması halinde çocuklarını okula göndereceklerini belirten 500'e yakın müracaat geldi. Bütün altyapıyı hazırlayıp, çalışmalarımızı tamamladıktan sonra belediyeye müracaatımızı yaptık. Belediye şu anki potansiyelimizi ve yeni bölgeyi mukayese ederek bize, 'bulunduğunuz yerde sizin okula talep normalde yüzde 4,8'dir. Yeni okul için yapılan araştırmada yüzde 11 olduğu belirtiliyor. Bu araştırma gerçekçi değildir' cevabı verdiler. Bu araştırma üniversite aracılığıyla resmi olarak yapılmış bir araştırmadır. Kendi araştırmamız olmadığı gibi dolaysıyla bu araştırmaya bir etkimizde olamaz. Belediye 'bu doğru değildir 'cevabını verince bizde buna itiraz olarak dedik ki; birinci olarak Den Haag çevresinde ilkokul olarak büyük okullardan biriyiz. Mevcut olan binamızla artık fazla öğrenci alamıyoruz dolaysıyla talepleri karşılayamıyoruz. İkinci olarak bizim seçtiğimiz bölge tam olarak istediğimiz bölgeydi. Üçüncü olarak orada 0 ile 4 yaş arası büyük bir talep vardır. Belediyenin bu itirazı yerinde değildi çünkü orada ki talep yüzde 11'i buluyor. Bu konuda belediyeye itiraz ettik kabul etmediler. Biz hukuki olarak yapılması gerekenleri yapacağız. Gelecek yıl Haziran-Temmuz aylarında bir neticeye ulaşacağını tahmin ediyoruz" dedi.


Yasalarda İslam Okulu açılmasına engel yok
Hollanda yasalarının 23. Maddesine göre herhangi bir toplum 5-6 kişilik bir cemiyet kurarak okul açmak için başvuruda bulunabileceğini ve Hıristiyanların, Hinduların, Müslümanların kendi okulları olduğunu belirten Maas, "Okulumuz 1989 da açıldı. Hollanda genelinde bulunan okulların yüzde 60'ı özel yüzde 40'ı devlet okullarıdır. Özel okulların yüzde 4'ü İslami okuldur. Şuanda Hollanda'da 33 tane İslami okul bulunuyor. Şartları yerine getiren her toplum okul açabiliyor. Özel ve devlet okullarının olmasının birçok faydaları var. Bu sayede rekabet oluşuyor ve eğitim kalitesi yükseliyor. Devlet bütün okulları finanse ediyor ve düzenli müfettişler göndererek kontrol altında tutuyor" dedi.


Devlet okullarımızı rakip olarak görüyor
Asıl sorunun ve kendilerine zorluk çıkarılmasının nedeninin devletin kendilerini rakip olarak gördüğünü söyleyen Maas, "Devlet bizim okullarımızı kendisine rakip olarak görüyor. Bizim okullarımızın kalite seviyesi daha iyi olunca daha fazla büyümemizi önlemek için bilinçli olarak zorluklar önümüze çıkarıyor. Şuan okul açmak için başvurduğumuz yerde bir devlet okulu var ama eğitim seviyesi iyi değil. Bu yüzden kanunsal olarak hakkımız olduğu halde bu konuda zorluk çıkarmaya çalışıyorlar. Devletin okulları çok güzel eğitim vermemelerine rağmen birçok Müslüman kesim çocuklarını bu okullara gönderiyor. Bu da Belediyenin kolunu güçlendiriyor. Müslümanlar İslam okullarına çocuklarını gönderirlerse, yeni okul için müracaatımız daha etkili olur ki bizim okulun eğitim seviyesi onların okullarının seviyesinin kat kat üzerindedir" diye konuştu.


Ülke seviyesinin üzerinde bir başarımız var
Bakanlık ve ilgili kurumların müracaatlarını olumlu bir şekilde kale almalarını ümit ettiklerini belirten Maas, "Çünkü beş yıldır genel olarak yapılan imtihanlarda ülke seviyesinin üzerinde bir başarımız bulunuyor. Dolaysıyla bunu devletin görmesi gerekir. Mevcut şartlarda yer konusunda sıkıntı çekiyoruz. Yeni bir okula izin verilmezse gelişme konusunda mesafe kat edemeyiz. Ümit ederiz ki bu konuda olumlu bir karar çıkacaktır" dedi.


İslam okullarında yer bulamayanlar başka okullara yöneliyor
Den Haag'ta İslam okullarının talepleri karşılayamadığını belirten Hicret Camii Yönetim Kurulu Üyesi ve Yunus Emre Okul Aile Birliği Üyesi Zülküf Bildirici, "Her yıl yüzlerce öğrenci Yunus Emre İslam Okulunda yer bulamadığı için başka okullara kaydolmak zorunda kalıyor" dedi.


Hicret Camii olarak İslam Okulu'na destek veriyoruz
İslami okulların sayısız faydalarının olduğunu belirten Bildirici, "Yunus Emre İslam Okulu tarafından yapılan anket çalışmalarına Hicret Camii olarak destek verdik. Belediye Meclisinde yeni İslam Okulu için yapılacak görüşmeye katılım için iki hafta boyunca duyuruda bulunduk ve büyük bir topluluk halinde toplantıya katıldık. Belediye salonu yetersiz olduğu için dışarıda bekletildik. Ama İslam okulunun açılmasına hiçbir engel olmamasına rağmen Den Haag Belediye Meclisinden olumsuz karar çıktı. Basit gerekçelerler olumsuz verilen bu kararın asıl nedeni devlet okullarında bulunan öğrencilerin İslam okuluna geçmesini önlemektir. Yeni bir İslam Okulu için gerekenler yapılacaktır ve Hicret Camii olarak destek olmaya devam edeceğiz" dedi. (Ali Aslan Işık - İLKHA)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Hollanda Haberleri

Uluslararası Adalet Divanı, soykırım davasında ihtiyati tedbir kararlarını açıkladı
Hollanda'da artan Covid-19 vakaları nedeniyle "kısmi kapanma" kararı alındı
Hollanda'da günlük Covid-19 vakalarında artış
Hollanda'da yoğun bakım ünitelerinde Covid-19 hastalarına yer kalmadı
Hollanda'da Covid-19 salgınında eski önlemlere geri dönüldü