HÜDA PAR: Eğitim sistemi neslin imhasını değil ihyasını hedeflemelidir

“Camiler ve Din Görevlileri Haftası” münasebetiyle değerlendirmelerde bulunan HÜDA PAR, eğitim sisteminin neslin imhasını değil, ihyasını hedeflemesi gerektiğine dikkat çekti.

Müfredatın, doğrudan veya subliminal mesajlarla gençliği, Allah ile arasına mesafe koymaya sevk ettiğine vurgu yapan HÜDA PAR Eğitim İşleri Başkanlığı, Milli Eğitim sistemi cami karşıtı bir toplum inşa ederken, Diyanetin de, ‘Cami merkezli toplum’ oluşturma çabasının çelişkili olduğunu kaydetti.

1-7 Ekim tarihleri arasında farklı etkinliklerle kutlanan “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığının İl Müftülüklerine gönderdiği “Cami merkezli medeniyet” projesine değinilen değerlendirmede, projesinin geç kalınmış olumlu bir çalışma olduğu vurgulandı.

Projenin değerli olduğunun altı çizilen değerlendirmede, “Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin Albayrak ’ın açıklamasına göre camilerde 365 gün esası gözetilerek cemaate yönelik ders dönemi başlayacaktır. Diyanet ve müftülüklerin camilerde sürdürülen sohbet ve vaazlarla çocuk ve kadınlar da dâhil toplumun tüm kesimlerine ulaşması hedeflenmektedir. ‘Cami merkezli toplum’ teması ile uygulanacak bu proje, içerisinde bulunduğumuz savrulma göz önüne alındığında geç kalınmış bir çalışma olarak değerlendirilebilir. Geç kalınmış da olsa, Diyanet teşkilatının bu çalışması olumlu ve değerlidir.” denildi.

Değerlendirmede, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Milletimizin inancını, insanımızın medeniyet ve kültür değerlerini hor gören ideolojik unsurları ders kitaplarımızdan tamamen temizledik.’ şeklindeki açıklamaları ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ’un eğitim kurumları için ‘2023 vizyonu felsefesi milli ve manevi erdemliliklerle birlikte yaşam becerilerinin içselleştirildiği mekânlar…’ tanımlaması da heyecan ve ümit oluşturmuştur.” ifadeleri kullanıldı.

“Devletin iki kurumu, uyguladıkları farklı yöntem ve müfredatla birbirine zıt iki ayrı toplum tasavvurunu hedeflemektedir”

Devlet kurumlarının uyuşmazlıklarına işaret edilen değerlendirmede, “Ancak eğitim uzmanlarının müfredat incelemeleriyle ortaya çıkan çarpıklıklar ve toplumun özellikle geleceğinin şekillenmesinde temel rol oynayan eğitim kurumlarının zannedilenin aksine kendi kültür ve inancına sırt çeviren nesiller yetiştirdiğini gözler önüne seriyor. Ders kitaplarında milli ve manevi değerlerimize tamamen aykırı, ateist ve materyalist bakış açısıyla konuların anlatıldığı görülmektedir. Aynı bakış açısı maalesef TRT belgesellerinin diline de hâkimdir.

Devletin iki kurumu, uyguladıkları farklı yöntem ve müfredatla birbirine zıt iki ayrı toplum tasavvurunu hedeflemektedir. Devletin resmi bir kurumu olan Diyanet teşkilatı ‘Cami merkezli toplum’ inşası çabasında iken, devletin bir başka kurumu olan Milli Eğitim Bakanlığı, uyguladığı eğitim müfredatı ile topluma yön verme adına bambaşka bir rota çizmeye devam ediyor. Şu hususa da dikkat çekmek gerekir ki ‘Cami merkezli toplum’ inşasında Diyanet, ancak toplumun cami ile yolları kesişen kesimine hitap etme imkânı bulurken; müfredatıyla deizm ve ateizm pompalayan Milli Eğitim Bakanlığı ise eğitimin zorunlu olması nedeniyle toplumun eğitim çağındaki tüm fertleriyle temas kurma avantajına sahip bulunuyor.” diye kaydedildi.

“Müfredat, doğrudan veya subliminal mesajlarla gençliği Allah ile arasına mesafe koymaya sevk ediyor”

Eğitim müfredatındaki mesajların, gençler Allah ile arasına mesafe koyduğuna dikkat çekilen değerlendirmede, “Dini ve toplumsal değerleriyle barışık bir toplum inşa etmenin bir tercih değil bir zorunluluk olduğu hakikati artık görülmelidir. Genç kuşağın kendi değer yargılarından uzaklaşıp ecnebi kültür ve yaşam tarzının hayran kitlesine dönüşmesi, beraberinde deizm ve ateizm felaketini de getiriyor ki, şu anda gençliğin dolayısıyla toplumun geleceğinin önünde duran en büyük tehlike de budur. Müfredat, doğrudan veya subliminal mesajlarla gençliği Allah ile arasına mesafe koymaya sevk ediyor. Üstelik bunu ‘Bilim’ adına yapıyor. Daha kötüsü ise, bir takım saçma sapan kuramlar ‘Bilimsellik’ adı altında müfredat kapsamında gençlerin zihinlerine enjekte ediliyor.” denildi.

Eğitim müfredatının yeniden düzenlenmesi gerektiği hatırlatılan değerlendirmede şöyle devam edildi: “Eğitim müfredatı, zihniyet şekillenmesini beraberinde getirdiği gibi, fert ve cemiyetin niteliklerini de şekillendirmektedir. Uygulanan müfredat kendi değerlerine yabancı, ateizmin pençesinde kıvranan nesiller üretiyorsa eğitim sistemiyle birlikte müfredat da sanık sandalyesine oturtulup ciddiyetle sorgulanmalıdır. İdealsiz ve hedefsiz bir neslin ortaya çıkması ile ilmin irfana dönüşmediği kurumlar arasındaki ilişki, ayrıntılarıyla ortaya konulmalıdır.”

“Bu anlamda müfredatın içeriğine dikkat çeken uzmanların tespitleri önemlidir ve dikkate alınmalıdır.” denilen değerlendirmede, “Cansız maddelerin ‘kendiliğinden’ oluştuğunun savunulması, esbabın yaratıcı yerine konulması, esbabı aşan nedenlerin ‘doğa’nın yaratıcılığına bağlanması, doğaüstü olayların saçma kuramlarla açıklanması, bitkilere ve hatta tek hücreli canlılara ‘Yaratıcı’ özellikler atfedilmesi, kâinattaki müthiş düzen ve ahengin tesadüflere havale edilmesi ve ‘Bilimsellik’ adına Yüce Yaratıcı’ya atıfta bulunmaktan özellikle kaçınılması gerçeği ‘Milletimizin inancını, insanımızın medeniyet ve kültür değerlerini hor gören ideolojik unsurları ders kitaplarımızdan tamamen temizledik.’ cümlesini rahatça kuran Sayın Cumhurbaşkanı’nın yanlış bilgilendirildiğini ortaya koymaktadır.” denildi.

“Eğitimin toplumun değer yargılarıyla barışık bir sisteme ve müfredata kavuşturulması gerekmektedir”

Mevcut eğitim müfredatıyla inancına düşman bir neslin yetiştiğine vurgu yapılan değerlendirmede, “Yüce yaratıcının kudreti ve Allah’ın adı, Din dersi dışında neredeyse müfredatın hiçbir yerinde bulunmamaktadır. Çocuklar, yaratıcı kavramıyla tanışması gereken yaşlarında ‘Doğaya iman’, kerameti kendinden menkul madde ve ‘kâinatta kendiliğinden oluşmuş müthiş ahenk’ gibi ateizme sürükleyen kuramlarla yetiştirilmektedir. Öyle ki belli bir yaş olgunluğuna erişildiğinde zaten belleği din dışı kavramlarla doldurulduğundan dolayı dine mesafeli hatta milletinin inancına düşman bir nesil yetişmektedir.

Eğitim sistemi ve uygulanan müfredatlar fert ve toplumun şekillenmesinde anahtar rolü oynuyorsa, doğal olarak yaşanan olumsuzluklardan öncelikle sorumlu tutulacaklardır. Yaşanan ürkütücü durumdan başta devlet yetkilileri olmak üzere herkes şikâyetçi ise, öncelikle eğitimin toplumun değer yargılarıyla barışık bir sisteme ve müfredata kavuşturulması gerekmektedir.” ifadeleri kullanıldı.

“Savaş ölünce değil, düşmana benzeyince kaybedilir”

Son olarak Milli Eğitim ve Diyanet’in uyuşmazlıklarının ortadan kaldırılması çağrısında bulunulan değerlendirmede, “Milli Eğitim sisteminin cami karşıtı bir toplum üreten mekanizma olarak çalışırken, Diyanet, ‘Cami merkezli toplum’ oluşturma çabası akıntıya karşı kürek çekmektir. Bu çelişkinin ortadan kalkması lazımdır. Çelişki kalkmazsa, kapsam ve imkânları itibariyle çok daha avantajlı konumda olan eğitim sistemi ve müfredat dayatmacılığının ürettiği model, belki de bugün öngöremediğimiz insani ve toplumsal krizlerin daha büyüğünü dayatacak noktaya gelecektir. Merhum Aliya Izzetbegoviç’in dediği gibi, ‘savaş ölünce değil, düşmana benzeyince kaybedilir.” denildi.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri

Diyarbakır'da mahkeme sürecinde olan arazi davası kanlı sonuçlandı: 1 ölü
Diyarbakır'da trafik kazası: 2'si ağır 3 yaralı
Bismil-Batman yolunda trafik kazası: 1 yaralı
Diyarbakır'da 13 aracın karıştığı 2'nci zincirleme kazada 8 kişi yaralandı
Diyarbakır'da 16 aracın karıştığı zincirleme kaza: 6 yaralı