HÜDA PAR Eğitim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Metin Kaya, Rehber TV’de Hadi Aydemir’in eğitim ile alakalı sorularını cevapladı.
Türkiye’de ciddi bir öğretmen açığının olduğunu kaydeden Kaya, farklı branşlarda öğretmen atamalarının öğrencileri yetiştirmede yetersiz kaldığına işaret etti.
Türkiye’de ciddi bir öğretmen açığının olduğunu söyleyen Kaya, “Eğitim-öğretim başlamış ama öğretmen yetersizliğinden dolayı birçok okulda ders yapılamıyor. Ders yapılamayan bu okullara ise eylül ve ekim ayları arasında ücretli öğretmen atamaları yapılıyor. Bazı yerlerde o branşta öğretmen olmadığı için farklı branşlarda mezun olan öğretmenleri atıyor. Mühendis bile okullarda ders veriyor. Bu durum öğrenciyi yetiştirmekten çok o dersin boş geçmesini engellemeye yönelik bir adımdır.
Buna karşı Bakanlık ne yapmalı? Bakanlığın önce kendi açığını tespit etmesi lazım. Adaletli bir şekilde öğretmen dağılımının yapılması lazım. Bazı okullarda öğretmen norm fazlası kalıyor bazı okullarda ise o branşlarda öğretmen hiç yok. Bunun temelden tespit edilmesi lazım. İhtiyaca göre öğretmen ataması yapılması gerekir ki öğretmen açığı giderilebilsin. Bütçeye göre bir öğretmen ataması yapılıyor her yıl aynı sıkıntı aynı şekilde devam ediyor. Ücretli öğretmenlerle kapatılmaya çalışılıyor. Burada mağduriyeti kenar mahalleler ve köy okulları yaşıyor.” dedi.
“Bölge gerçeği göz önünde bulundurularak Kürtçe ve Zazaca öğretmen ataması yapılmalı”
Kürtçe ve Zazaca öğretmen açığına da değinen Kaya, “25 milyona yakın Kürtçe konuşan bir halk var. Bunun için üniversitelerde bölüm açarsınız, seçmeli ders olarak okutulmasına izin verirsiniz ama atamasını yapmazsınız. Bu ne demek oluyor? Öğretmen olmazsa seçmeli ders de olmayacak. Yapılması gereken nedir? Bölge gerçeği göz önünde bulundurularak ne kadar Kürtçe ve Zazaca öğretmen ihtiyacı varsa bu şekilde öğretmen ataması yapılsın ki Kürtçe ve Zazaca eğitim olabilsin. 5 Kürtçe öğretmen atamasıyla bu sorun giderilmez. Bu temel bir haktır ve bu hak verilmeli.” şeklinde konuştu.