HÜDA PAR Genel Başkanı Sağlam İdlib, Libya ve Avusturalya'daki gelişmeleri değerlendirdi

HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, İdlib'te yaşanan insani dram, Libya'daki ateşkes çağrısı ve Avustralya'daki hayvan katliamı gibi gündemin öne çıkan başlıklarını değerlendirdi.

İdlib'te yaşanan insani krizi değerlendiren HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, "İdlib'te ateşkesin sağlanması doğru bir adım olmakla birlikte sürekliliği sağlanmalı ve Suriye geneline yayılmalıdır." dedi.

Libya'da iç savaşın durması için yapılan ateşkes çağrısının önemli olduğunu söyleyen Sağlam, Rusya'nın, Libya için güvenilir bir arabulucu olmadığını, zira Suriye iç savaşında da garantörlük rolü üstlenmesine rağmen çatışmasızlık alanlarına şiddetli saldırılar düzenlediğini hatırlattı.

10 bin yabani devenin itlaf edileceği ve daha önce de 2 milyon kedi için 2020'ye kadar öldürme vaadi veren Avusturalya'nın hayvan katliamını da değerlendiren Sağlam, "Alternatif çözüm ve işbirliği yolları mümkün iken toplu itlaf kararı alınması yanlıştır." dedi.

İdlib'te insani dram

İdlib'te yürürlüğe giren yeni ateşkes sürecini değerlendiren Sağlam, "Garantör ülkeler öncülüğünde hazırlanan Soçi Mutabakatı ile çatışmasızlık bölgesi ilan edilen, ancak saldırı ve çatışmalar sebebiyle yüzlerce sivilin hayatını kaybettiği İdlib'te yeni bir ateşkes süreci yürürlüğe girdi. Çatışmasızlık bölgesi ilan edilerek Suriye iç savaşında sivil güvenliği ve iç savaşın siyasi müzakere yoluyla çözülmesi yolunda umut vaat eden İdlib'te, son saldırılardan kaçarak Türkiye sınırına sığınanların sayısı 380 bine ulaştı." dedi.

"İdlib'teki ateşkesin sürekliliği sağlanmalı ve Suriye geneline yayılmalıdır"

İdlibli mültecilerin göç ettiği çadır kamplarındaki insani krize dikkat çeken Sağlam, "Derme çatma çadırlardan oluşan kamp alanlarında kış şartları ağırlaştıkça yaşam şartları giderek zorlaşmakta, yeni gelenler için yeterli çadır ve alan bulunamamaktadır. Barınak yoksunluğunun yanı sıra yetersiz gıda ve giyecek ile kötü hijyen koşulları ölüm ve hastalıklara sebebiyet vermektedir. İnsani dramın her geçen gün ağırlaştığı İdlib'te ateşkesin sağlanması doğru bir adım olmakla birlikte sürekliliği sağlanmalı ve Suriye geneline yayılmalıdır. Aynı zamanda yok edilen yerleşim yerlerinin yeniden inşası için çalışmalar başlatılmalı, bu süreç içerisinde kötü şartlarda yaşam mücadelesi veren siviller için de güvenli barınaklar, yeterli gıda ve giyecek malzemesi temin edilmelidir." çağrısında bulundu.

Libya'da ateşkes çağrısı

Libya'da birçok ülkenin dahil olduğu bir vekalet savaşının yaşandığına dikkat çeken Sağlam, "42 yıllık Kaddafi rejiminin devrilmesinin ardından iç savaşa sürüklenen ve yönetimin Halife Hafter ile Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında paylaşıldığı ülkede Türkiye ve Rusya arabuluculuğunda taraflara ateşkes çağrısı yapıldı. Petrol varlığı konusunda dünyada 8. sırada olan Libya, henüz keşfedilmemiş sahaları sebebiyle uluslararası güçlerin ilgisini çekmektedir. Bu sebeple Libya'da birçok ülkenin dahil olduğu bir vekalet savaşı yaşanmaktadır. İç savaşın durması için yapılan bu ateşkes çağrısı önemli olmakla birlikte özel güvenlik şirketleri aracılığıyla iç savaşa müdahil olan Rusya, Libya için güvenilir bir arabulucu değildir. Zira Suriye iç savaşında da garantörlük rolü üstlenmiş ancak mutabakata rağmen çatışmasızlık alanlarına şiddetli saldırılar düzenlemiştir. Bu sebeple ateşkes sürecinin Türkiye'nin çağrısıyla Uluslararası kuruluşlar aracılığıyla denetlenmesi, Afrika Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatının da sürece müdahil olması sağlanmalıdır.

Paralı askerlerin ülkeden çıkarılması, siyasi müzakere sürecini güçlendirecektir. Bu sebeple ateşkes sürecinin devamlılığının sağlanması ve bu sürecin siyasi müzakere için doğru değerlendirilmesi gerekmektedir." dedi.

Avusturalya'da hayvan katliamı

10 bin yabani deve ve bazı yabani atların helikopterlerden ateş edilerek itlaf edileceği ve daha önce de 2 milyon kedi için 2020'ye kadar öldürme vaadi veren Avusturalya'nın hayvan katliamını değerlendiren Sağlam, bu durumun Avusturalya tarafından bir politika haline getirildiğine vurgu yaptı.

İtlaf kararının yanlış olduğuna dikkatleri çeken Sağlam, "Su ararken alt yapıya ve yerleşim yerlerine zarar verdiği gerekçesiyle itlaf kararı verilen develer aynı zamanda bu bölgede uzun zamandır devam eden kuraklığın da gerekçesi olarak görülmektedirler. Gerekçesi her ne olursa olsun itlaf kararı yanlıştır. Dünya üzerinde 821 milyonun üzerinde açlıkla mücadele eden insanın varlığı düşünüldüğünde develerin uluslararası yardım kuruluşları aracılığıyla insani yardıma muhtaç bölgelerde insanlık yararına kullanılması üzerine bir çözüm geliştirilmelidir. Yabani atların da tahliyesi sağlanıp evcilleştirilerek gerekli alanlarda değerlendirilebilirler. Alternatif çözüm ve iş birliği yolları mümkün iken toplu itlaf kararı alınması yanlıştır. Avusturalya, koala ve kanguru duyarlılığını diğer hayvanlar için de göstermeli, sorunların kaynağı olarak görülen hayvanlar için alternatif çözüm yollarını değerlendirmelidir." ifadelerini kullandı.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir: Siyonistlerle ilgili kanun teklifimiz artık Meclis gündemine gelmeli!
HÜDA PAR Sözcüsü Emiroğlu: Aile konusunda artık sosyal dokumuza uygun politikalar üretilmeli
Olmadı, bu hesap yanlış
HÜDA PAR'dan yeni asgari ücret tepkisi
HÜDA PAR: Yılbaşı konserlerine ödenecek astronomik ücretler vicdanları yaralıyor