HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu depremin yıkıma neden olduğu Gaziantep'te temaslarda bulundu

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Gaziantep'teki temasları kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’la deprem çalışmaları hakkında görüştü, depremzedeleri ziyaret etti.

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Kahramanmaraş merkezi depremlerin yıkımı neden olduğu şehirlerde temaslarını sürdürüyor.

Yapıcıoğlu, bu kapsamda depremin büyük yıkım bıraktığı, Gaziantep ve ilçeleri Islahiye ile Nurdağı'nda temaslarda bulundu.

Yapıcıoğlu, Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde ilk olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’la bir görüşme gerçekleştirdi.

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, Nurdağı ilçesinde Afet Koordinasyon Merkezinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'la bir araya geldi. Görüşmede deprem sonrası yapılan çalışmalar ele alındı.

Ardından ilçede kurulan çadır kentte giderek depremzede vatandaşlarla bir araya gelen Yapıcıoğlu, depremzedelerin, sorun ve sıkıntılarını dinledi. Yapıcıoğlu, daha sonra Nurdağı’ndaki mahalli yetkililerle de bir araya gelerek bilgi aldı.

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, Nurdağı’ndaki temaslarından sonra depremden yıkım alan İslahiye'ye geçti.

Yapıcıoğlu, İslahiye'de eski Adalet Bakanı Abdulhamid Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Davut Gül ve birçok yetkilinin bir arada olduğu heyetten bilgi aldı. Daha sonra Yapıcıoğlu, İslahiye’deki çadır kenti ziyaret ederek vatandaşlarla bir araya gelerek depremzedelerin sorun ve sıkıntılarını dinledi.

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, temaslarının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.


“Afetin büyüklüğü özellikle Nurdağı'nda çok bariz bir şekilde göze çarpıyor”

“Depremin üzerinden dokuz gün geçti, yaralar büyük oranda sarılmaya başlandı.” diyen Yapıcıoğlu, şunları kaydetti:

"Afetin büyüklüğü özellikle Nurdağı'nda çok bariz bir şekilde göze çarpıyor. İlk başlarda belki İslahiye'nin çok ciddi bir yıkım yaşadığı şeklinde bir algı oluştu, ama oransal olarak en büyük darbeyi alan yerlerden bir tanesi Nurdağı. Nüfusuna oranla en ciddi can kaybının yaşandığı yer de Nurdağı. Neredeyse Nurdağı gibi bir şey kalmamış. Evet çok sınırlı sayıda az hasarlı bina var ama binaların çok büyük bir çoğunluğu orta hasarlı ya da ağır hasarlı ya da tamamen yakılmış durumda. Can kaybı da çok ciddi boyutta, 3 bine yaklaşan bir can kaybı var, 40 bin nüfuslu bir yer için çok ciddi bir sayıdır bu. Neredeyse nüfusun yüzde 8'e yakını can vermiş bu elim hadiseden. Rabbim beterinden korusun. Fakat buna rağmen, şunu söyleyebilirim, Antep merkezde belki yıkımı çok ciddi boyutlarda olmamasının da etkisiyle Antep Büyükşehir'in nüfusunun önemli bir kısmının, şehir merkezinde yaşıyor olmasından kaynaklı biraz da yaralarını biraz daha hızlı sarmış, çabuk toparlanmış. Büyükşehir'in imkanları yine diğer belediyelerden, merkezi Hükümetten, Bakanlıklardan gelen destek ve yardımlarla birlikte diğer yerlere göre biraz daha çabuk toparlanacak gibi, toparlanmış gibi hatta.”

Yapıcıoğlu, yetkililer yaptığı görüşmenin içeriğini kamuoyu ile paylaştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum başta olmak üzere diğer yetkililerle yaptığı görüşmelere değinen Yapıcıoğlu, "Yetkililerden aldığımız bilgi şu yönde: Enkaz altında arama kurtarma çalışmaları birkaç noktada devam ediyor, birkaç binada muhtemelen bugün veya yarın arama kurtarma faaliyetleri sonlanır. Nurdağı'nda binaların tamamı yıkılacak büyük bir ihtimalle. Ağır hasarlı binaların yıkımı ve hızlı bir şekilde belki bir iki ay içerisinde yeni inşaatların başlayacağına dair bilgiler aldık yetkililerden." diye konuştu.

“Genel manada ihtiyaçlarının çok büyük bir kısmı karşılandı”

Depremzedelerle yaptığı görüşmeleri anlatan Yapıcıoğlu, "Genel manada ihtiyaçlarının çok büyük bir kısmının karşılandığı, vatandaşlar tarafından dile getiriliyor. Çadır sayısında bir yetersizlik var, her tarafta çadırla ilgili sıkıntı var. Belki sıkıntıların en az olduğu yerlerden bir tanesi yine Gaziantep. Fakat bazıları nüfusça çok kalabalık oldukları için küçük çadırların kendilerine yetmediğini söylediler. Ama onun haricinde ciddi bir şikayet yok. Bir de göze çarpan bir husus daha vardı, diğer deprem bölgelerinde çok ciddi çöp birikmesi vardı, Antep’te biz bunu görmedik. Yani hem Nurdağı'nda hem İslahiye'de evet belki normal zamanlardaki gibi değil, diğer taraflardaki gibi çok yoğun miktarda çöp birikmesi yok, bunu da belirtmem gerekiyor.” dedi.

“Türkiye’nin dört bir yanından o kadar çok yardım yağdı ki, artık bazı yerlerde iş israfa kaçtı”

Yapılan yardımların organizesiz yapıldığını belirten Yapıcıoğlu, “İlk günlerde belki ilk 1-2 gün vatandaş bazı yerlerde su ve ekmek bile bulamadı, sıkıntı yaşadı. Fakat Türkiye’nin dört bir yanından o kadar çok yardım yağdı ki, artık bazı yerlerde iş israfa kaçtı. Burada da işte hemen 20 metre ilerimizde kaldırım üzerinde boydan boya yiyecek eşyalar, çadır kentin yanında kaldırıma serilmiş durumda, bunların önemli bir kısmı da artık çöp olacak. Yani ihtiyaç fazlası yardımlar gelmiş. Bu diğer gıda maddeleriyle ilgili de böyle. Bir anda depremin ilk anında çok yoğun ihtiyaç, çok fazla olacak şekilde gıdanın gelmesi, ileride belki bu sefer gıda ile ilgili bu vatandaşların yeterince yardım almamasına da sonuç verebilir.” diye konuştu.

“Vatandaşlarımıza çağrımız şudur: O gıdaların hepsini bir anda değil, peyderpey, göndersinler”

Yardımların uzun bir zamana yayılması gerektiğini vurgulayan Yapıcıoğlu, “Vatandaşlarımıza çağrımız şudur: O gıdaların hepsini bir anda değil, peyderpey, göndersinler. Yardım kuruluşları da bunu bu şekilde organize ederlerse, bir şekilde depolarlarsa, ihtiyaç oldukça peyderpey, getirmeleri lazım, çünkü; insanların çadırlardan çıkıp kendi normal rutininde kendi işine dönüp hayatını kaldığı yerden devam etmesi biraz zaman olacak. Bu depremlerin yararlarının sarılması öyle bir iki hafta, üç hafta veya 1-2 ay işi değil. Yerleşik bir düzene geçinceye kadar ciddi bir zaman geçirecek ve bu zaman geçinceye kadar da vatandaşa destek olmak gerekiyor. Bu nedenle özellikle gıda yardımlarının zamana yayılması bir süre içerisinde peyderpey gelmesi daha iyi olacak, bu konuda hem bütün hayır kurumlarına, derneklere, vakıflara, hem de hayır sever vatandaşlara bunu söylemek gerekir. Yani bu yardımların zamana yayılması konusunda biraz daha dikkat gerekir.” şeklinde konuştu.

“İlk günden arkadaşlarımız sahadaydı”

Depremin ilk anından itibaren HÜDA PAR olarak sahada olduklarını anımsatan Yapıcıoğlu, “İlk günde arkadaşlarımız sahadaydı. Depremin ilk saatlerinde belki çok yoğun bir şekilde vatandaşa en fazla ihtiyaç hissettiği, acil gıda, belki sıcak bir çorba ve su yetiştirilmesi ve enkaz altında kalan vatandaşların oradan kurtarılması idi. Bu konuda arkadaşlarımız her tarafta sahaya indiler, herkes en yakın yere koştu.” dedi.

“Ciddi bir koordinasyon gerektiği düşüncesiyle biz 12 ayrı grup oluşturduk”

Meydana gelen koordinasyon yetersizliğini gidermek için HÜDA PAR olarak yaptıkları çalışmalara değinen Yapıcıoğlu, şunları kaydetti: “Yardımların daha düzenli olması için daha ciddi bir koordinasyon gerektiği düşüncesiyle biz 12 ayrı grup oluşturduk. Her biriyle birer grup düşecek şekilde, ama bazı illerde yıkımın çok olduğu yerlerde Maraş gibi, Antep gibi merkezlere, taşra ilçelerine ve onların köylerine ayrı gruplar şeklinde yapılandırdık arkadaşlarımızı. Özellikle şunu tespit etmeye çalışıyoruz: Vatandaşın ihtiyaç hissettiği şey nedir? Biraz önce söyledim, bazı şeyler ihtiyaçtan fazla geliyor ve israf oluyor. İhtiyaç neyse ve ne kadarsa o miktarda ihtiyacın oluşması ve merkezi yerlere çok fazla sayıda kurum, kuruluş el uzatıyor. Belki taşraya veya köylere yeterince yardım gitmiyor olabilir diye arkadaşlarımızla köylerle irtibat grup veya işte taşradaki mahallelerle irtibat kurup bir eksik, bir ihtiyaç varsa, bu herhangi bir ihtiyaç olabilir, bunların tespit edip giderilmesi, AFAD ile koordineli bir şekilde inşallah biz bu çalışmalarımızı yürüteceğiz. Ve halkımızın ihtiyaçlarını giderme, yaralarını sarma konusunda elimizden gelen bütün gayreti ortaya koyacağız inşallah.”

Yapıcıoğlu, depremde vefat eden HÜDA PAR Kahramanmaraş İl Başkanı Nusrettin Üdürgücü’nün enkaz altında kalan çocuklardan yaşam belirtilerinin alındığını, temennisinin sağ salim oradan çıkarılmaları olduğunu kaydederek herkesten dua talebinde bulundu. (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gaziantep Haberleri

Oto tamir ustaları: Bakımları zamanında yaparak araçlarınızın ömrünü uzatın
Bu saygısızlığı asla kabul etmiyoruz
Şehit İsmail Heniyye'nin posterinin indirilmesine sert tepki
Bu topraklar siyonizmin yandaşlarına geçit vermeyecek!
HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir: Emeğinin karşılığını alamayan çiftçi üretimden vazgeçer