HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, gündemin sıcak konularına dair açıklamarda bulundu.
Yapıcıoğlu, "Taliban yönetiminin ne yapacağını şu anda kestirebilmiş değiliz. Diyoruz ki, Amerika'nın Afganistan'daki işgalinin sona ermesi iyi oldu. Orada herhangi bir meşruiyeti yoktu. Dolayısıyla onu oradan kim çıkarmışsa eline sağlık. Amerika nereyi sömürüyorsa inşallah tezelden oradan çıkmak zorunda kalır. Biz net bir şekilde antiemperyalistiz. Emperyalizmin her türlüsüne karşıyız. 1979'dan bu yana Afganistan bir acı yaşıyor. SSCB Afganistan'ı işgal ettiğinde orada Babrak Karmal davet etmişti Rusları. Daha sonra direniş ortaya konuldu, Sovyetler oradan çıktı. Afganlar tarih boyunca hiçbir zaman boyunduruğu, sömürge olmayı kabul etmemiştir. ABD de oradan burnu sürtülerek çıkmak zorunda kaldı. Oradaki gruplar, kahramanca direniş gösteren mücahitler birbirlerine silah doğrulttular. Otorite boşluğunda insanlığın can ve mal güvenliği kalmadı. Taliban denen medrese talebeler ortaya çıkıp, silahlanmaya başladılar. Halk kendisi için güvenlik temin eden insanlara sığındı." ifadelerine yer verdi.
Biz de diyoruz ki, şu anda Taliban orada geçici hükümet de olsa orada bir otorite kurdu. 42 yıldır orası doğru dürüst yönetim görmedi. Trilyonlarca dolar servet toprağın altında yatıyor. Biz artık yeter diyoruz. Taliban'a diyoruz ki, 'Orada tek yaşayan siz değilsiniz. İslam'ın farklı yorumlarının da olduğunu bilin, kendi yorumunuzu İslam diye insanlara dayatmayın'.
Yapıcıoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan diğer başlıklar şöyle:
Felsefi ve coğrafi olarak Kürdistan bölgesi bize daha yakın. Biz daha önce Kemal Burkay'la da görüştük. Irak'a gittiğimizde sol, Arap, Türkmen, Kürt partileriyle de İslami partilerle de görüştük. Bu yurt dışında siyasi faaliyetler gösterenle ilişkiler hangi anlamda olabiliyorsa o anlamda görüşürüz. Irak'ta geçtiğimiz günlerde seçim yapıldı. 2'si Türkmen, 1'isi Kürdistan Adalet Toplum Partisi, 3 tanesi Kürdistan İslami Birlik, 33 tanesi Kürdistan Demokrat Partisi.
Suriye'nin kuzeyinde Kürt yapılanması mı yoksa başka bir yapılanma mı oluştu? Orada PYD haricinde 16 Kürt partisi vardı. Bunların çoğu silah zoruyla çıkardı. Orada PYD bir hegemonya kurdu. SDG olduktan sonra toplantılarda Kürtçe konuşmayı yasakladılar.
Bölgede AK Parti ve HDP rakibimizdir. HDP ile doğrudan bir diyaloğumuz yok.