HÜDA PAR heyeti "kentsel dönüşüm mağduru" mahalleliyi dinledi

HÜDA PAR heyeti istimlak çalışmalarının 5 yıldır yarım bırakıldığı mahallede incelemelerde bulundu.

HÜDA PAR Eyyubiye İlçe Başkanlığından bir heyet, Şanlıurfa’nın merkez Eyyübiye ilçesinde yaklaşık 450 evin yıkımı için başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarının 5 yıldır aksatılmasının verdiği mağduriyeti yerinde incelemek için mahalle sakinleri ve esnafıyla bir araya geldi.

HÜDA PAR Eyyübiye İlçe Başkanı Ahmet İdem ve beraberindeki heyet, Şanlıurfa’nın merkez Eyübiye ilçesine bağlı Yakubiye Mahallesinde kentsel dönüşüm kapsamında başlanılan yıkım çalışmalarının 5 yıldır bitirilememesinin halkı ve ilçe esnafını mağdur ettiğini belirterek, yaşanan mağduriyetleri yerinde incelemek için mahalle sakini ve esnafını ziyaret etti.

Harabe olmuş evler arasında rahatlıkla gizlenen kötü niyetli birçok insanın evlere girerek hırsızlık yapmaya başladığını, yıkıntılar arasından pis kokuların geldiğini ileri süren mahalle sakinleri ise son günlerde evlerini haşerelerin, akrep, yılan ve çıyanların bastığını belirterek bu mağduriyetlerin giderilmesini talep etti.

Ziyaret ve inceleme sonucu açıklamalarda bulunan HÜDA PAR Eyyübiye İlçe Başkanı Ahmet İdem,  halkın ciddi sıkıntılar yaşadığını söyledi.

İdem, “HÜDA PAR Eyyübiye İlçe Başkanlığı olarak ilçemiz sınırları içerisindeki Yakubiye Mahallesi'nde incelemelerde bulunduk. Yaptığımız bu inceleme sonucu sorunları, önerileri aldığımız gibi şikâyetlerin de olduğunu gördük. Halkın ve esnaflarımızın yapmış olduğu şikâyetlerin merkezinde istimlak bünyesine girmiş bu alanlar olduğunu müşahede ettik. Burada 5 yıldır süren bir istimlak süreci var. Buranın ya yıkılması ya da yeniden yapılmasıyla ilgili taleplerin olduğunu görüyoruz. Yıkılmış vaziyette bırakılmış bu evlerin madde bağımlısı kişilerin mekânları haline geldiğini esnaflardan duyduk.” dedi.

“Bu işin takipçisi olacağız”

Bu manzaranın Peygamberler Şehri Şanlıurfa’ya yakışmadığını sözlerine ekleyen İdem, “Burası Balıklıgöl’ün etrafından dolanarak Eyüp Peygamber makamına giden ve işlek bir yoldur. Bu manzara Şanlıurfa’mıza yakışmayan bir manzaradır. Mahalle halkının da endişe duyduğu bir duruma gelmiştir. Halkımız ve esnafımız buranın bir an önce düzeltilmesi, yıkılacaksa acilen yıkılması konusunda bir beklenti içerisindedir. Yetkililer bu soruna eğilmeli ve ivedilikle çözüme kavuşturmalıdır. HÜDA PAR olarak bu işin takipçisi olacağız.” şeklinde konuştu.

“Ödeneğin ayrıldığını söylediler ama halen bir çalışma yok”

Ödeneğin ayrıldığını ama ev sahiplerine verilmediğini söyleyen Sıddık Eglen ismindeki mahalleli, “İstimlak çalışmalarının 5 yıldır yarım bırakıldığı bu mahallede bizlerde mağduriyet yaşıyoruz. Bizler de defalarca sosyal medya hesaplarımızdan paylaşmıştık ama gören yok. Yıkım kararı verilmesine rağmen halen bekleniliyor. Ödeneğin ayrıldığını söylediler ama halen bir çalışma yok. O ödenek buradaki ev sahiplerine verilmiyor. Yetkililerin, kış gelmeden el atmalarını istiyoruz.” dedi.

“Seçimden önce bütün isteklerinizi yerine getireceğiz diyorlar ama seçimden sonra…”

Geçtiğimiz gün yıkılmış harabe evlerden çıkan bir akrebi yakaladığını ve vatandaşlara gösterdiğini söyleyen mahalle esnafı Süleyman Taba, “Bir misafirim geldiği zaman utanıyorum. Misafirimin burada oturmaması için çay ikram etmekten utanıyorum, bu görüntüyü görmesin diye. Yıkımı yarım bırakılan buranın tozu, toprağı hepsi üzerimize geliyor. Geçen burada canlı bir akrep yakalayarak cam kavanozun içine koydum. Daha sonra masanın üstüne bıraktım. Çoluk-çocuklarını oraya göndermemeleri için vatandaşlara ikazda bulundum. Şahsen hayatımda böyle bir akrep görmedim. Balıklıgöl denildiği zaman Türkiye’nin her bölgesinde tanınır. İşte şurası Balıklıgöl’ün üst tarafıdır. Bütün yetkililere buradan sesleniyorum. Gelin burayı güzel yapalım ve hep beraber kalkınalım. Böyle bir durumda seçim zamanında gelip oy istemesinler. Seçimden önce bütün isteklerinizi yerine getireceğiz diyorlar ama seçimden sonra kimseden bir ses çıkmıyor.” diye konuştu.

“Yağmur yağdıktan sonra çamur deryasına dönüyor”

Yerli ve yabancı turistlerin buradan geçerken kötü manzarayı gördüklerini söyleyen mahalle esnafı Aziz Güler, “Şu karşı tarafın yıkılıp yarım bırakılması mağdur ediyor. Kış günü gelip kırmızı toprak döküyorlar. Yağmur yağdıktan sonra çamur deryasına dönüyor. Vatandaş bu çamurdan geçip kendi evine girdiği zaman, bu çamur evlerine de bulaşıyor. Bunu en azından yıkmadınız bari çimlenme yapsaydınız. Ya da bir duvar çekseydiniz. Eyüp Peygamber makamına giden bir yol olduğu için çok işlek bir mahalle. Yerli ve yabancı turistler buradan geçerken bu kötü manzarayı görüyor. Yani Peygamber şehrine yakışmayan bir manzaradır.” dedi.

“Kamusallaştırma adı altında birçok ev yıkıldı ama geri kalan evler harabe bırakıldı”

Yetkililerle defalarca görüşmelerine rağmen bütçenin olmadığı söylenerek kandırıldıklarını ifade eden diğer bir mahalle esnafı Mehmet Özdemir ise “Burası 2012’den beri yapılmış bir projedir. Kamusallaştırma adı altında birçok ev yıkıldı, ama geri kalan evler harabe bırakıldı. Burada birçok evin içinde yılan, akrep, fare gibi haşereler çıktı. Madde bağımlılarının uğrak yeri olmuş. Az ilerde harap olmuş eve girecek seviyede delikler var. Oradan çocuklar içeriye giriyor. Orada çocuklara akrep ve yılanlar zarar verebilir. Yetkililerle görüşmemizde bütçenin olmadığını söyleyerek kandırıyorlar. Büyükşehir Belediyesi Nihat Çiftçi de bu projenin valiliğe devredildiğini söyledi.” ifadelerini kullandı.

Son olarak konuşan mahalle sakini Mehmet Kılıç da “Bizim halimize kimse bakmıyor. Yetkili kimse gelip Allah için bir baksın. Eğer yalan konuşuyorsak gelsin evimize bir misafir olsun. Baksın kaç tane fare kendisine hücum ediyor.” dedi.

Şanlıurfa'nın imar ve çevre düzenlemesiyle ilgili kronikleşen sorunlarının çözümü için Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından özellikle Şanlıurfa Kalesi'nin çevresinin turizme kazandırılması için Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Yakubiye Mahallesi'nde birçok ev yıkılmaya başlanmış, bu çerçevede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarlığından bir heyet Şanlıurfa'ya gelerek söz konusu yerlerde incelemelerde bulunmuştu.

2012’de başlanılan yıkım çalışmalarının yarım bırakılması, söz konusu mahalleyi harabeye çevirirken, yıkık evlerin, geceleri madde bağımlılarının mekânı haline gelmesi mahallede ciddi bir tedirginliğin yaşanmasına neden oluyor. (Ramazan Casuk - İLKHA)






































 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şanlıurfa Haberleri

Avukat Karadaş: "Kanun yapma sürecinde halkın manevi değerleri dikkate alınmalı"
Soluk borusuna süt kaçan bebek kurtarılamadı
İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kırhan: "Hareketsiz yaşam diyabete ne oluyor"
Balıklıgöl’ün duvar ve su kanalı çöktü
Yapılan zamların ardından halk fakirleşiyor