Parti olarak teşkilatlarına farkındalık oluşturmak adına afet eğitimi almak istediklerini söyleyen HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Erdal Elibüyük, deprem anında temel bilgilerin bilinmemesi halinde kurtarma çalışması yapmak isteyenlerin yanlış müdahale yapabileceğini ve bunun olumsuz sonuçlara sebep olabileceğini vurguladı.
Elibüyük, "İnsan hayatı çok önemlidir. Hayat kaybedildiğinde geri gelmez. Eşyanın yenisini alabilir, arıza yapan aracınızı yeniden tamir edip kullanabilirsiniz ama insan hayatı böyle değildir. Bir araç aldığımızda zarar görmemesi için birçok önlem alıyoruz ama insan hayatının korunması için aynı hassasiyeti göstermiyoruz." dedi.
AFAD İl Başkanı Gökhan Yılmaz, depremin değil deprem yönetmeliğine uygun yapılmayan binaların insan hayatına mal olduğunu ifade etti.
Yılmaz, "Depremi bir doğal olay olarak gördüğümüzde sadece buna karşı önlem almaya başlarız. Hayatta yaşanılanlardan ders alınmadığında, yeniden yaşanılması durumunda felakete dönüşebiliyor." diye konuştu.
Belediye ve kaymakamlıklarla birlikte İstanbul'un 962 mahallesinde acil durumlara karşı 10'ar kişilik gönüllü ekip oluşturmaya çalıştıklarını belirten Yılmaz, herhangi bir afet durumunda profesyonel ekiplerin bölgeye intikal edeceği zamana kadar ilk müdahaleyi gönüllü ekiplerin yapacağını söyledi.
Yılmaz, pandemi sürecinde tüm yüz yüze eğitimleri durdurduklarını, eğitimlerin başlaması halinde HÜDA PAR'ın belirlediği gönüllü ekiplere eğitim verilebileceğini söyledi.