HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Erdal Elibüyük, beraberindeki heyet ve Parti avukatlarından Adem Aksu ile birlikte Avrasaya Tünel İşletmeciliği Genel Merkezi’ne giderek itiraz dilekçesi verdi.
Avrasaya Tünel İşletmeciliği Genel Merkezine verdikleri dilekçenin ardından yapılan basın açıklamasında, verilen hizmet her ne kadar özel bir firma tarafından verilse de halka hizmet için yapılan bu tür işletmelerde fahiş oranlarda zam yapılmasının doğru olmadığına vurgu yapıldı.
"İstanbul halkı adına itiraz dilekçemizi sunduk"
1 Şubat Cumartesi günü itibarıyla Avrasya Tüneline yapılan zam oranının halk nezdinde tepkiyle karşılandığını, bu tepkiyi şirket yetkililerine iletmek adına Avrasaya Tünel İşletmeciliği Genel Merkezine gelerek itiraz dilekçesi verdiklerini belirten HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Erdal Elibüyük, "Maalesef kamuoyunda oluşan şikayetlerin ilerlemesiyle ilgili bir açık olduğunu gördük. Hukuki olarak bir şikâyet biriminin olmadığı fark ettik. Biz kamuoyu adına, İstanbul halkı adına itiraz dilekçemizi sunduk." dedi.
Elibüyük, "Ekonomik anlamda ciddi sıkıntıların olduğu bir zamanda tünellere, köprülere, otobanlara yapılan zamların sıkıntıları daha da derinleştirdiğini ve toplum vicdanında ciddi anlamda rahatsızlık oluşturduğunu ifade etmek istiyorum. Bu anlamda oluşan tepkiyi İstanbullular adına şirket yetkililerine zammın geri çekilmesi ya da makul oranda zam yapılması talebimizi ilettik." diye konuştu.
"İtiraz dilekçesini ilgili mercie iletmek istedik ama böyle bir merciinin olmadığını gördük"
Yaptıkları itiraz ile ilgili değerlendirmede bulunan Avukat Adem Aksu, "Bugün HÜDA PAR İstanbul İl Başkanlığı olarak ilgili kurumun kapısına geldiğimizde çok elim bir durumla karşılaştık. Sanki biz yapılan zamlara karşı bir protesto girişiminde bulunuyormuşuz gibi karşıladılar. Ama biz hukuki olarak bir hak arama çerçevesinde buraya geldik. İtiraz dilekçesini ilgili mercie iletmek istedik ama böyle bir merciinin olmadığını gördük. Elleri ayaklarına dolaştı." şeklinde konuştu.
"Sosyal devlet ilkesince vatandaşlara götürülmesi gereken kamu hizmeti yapılan zamlarla birlikte ihlal edilmiştir"
Kamu hizmetinin hukuki olarak devlet eliyle görülen bir hizmet olduğunu ancak bazı durumlarda bu hizmetin özel şirketler eliyle de yapıldığını ve zammın hukuki prosedürü aşarak hak ihlaline yol açtığını belirten Aksu, şu ifadelere yer verdi:
"Bu firmalar yap, işlet, devret modeliyle bu hizmetleri yapıyorlar. Yapılan zamlar her ne kadar özel şirketlerin inisiyatifleriyle yapılsa da sonuçta bir kamu hizmeti verilmektedir. Verilen hizmetlerden alınan bedeller denge fren otokontrol mekanizmasıyla dengelenmektedir. Bunlardan birisi meccanilik ilkesidir. Buna göre kamu hizmeti bedelsiz olarak verilir. Ancak bir katkı payı niteliğinde alınan bedel meccanilik ilkesine aykırı değildir. 1 Şubat itibarıyla uygulanan zamlar kamu hizmetinin bedelsiz ilkesini aşarak bir hak ihlaline doğru ilerlemektedir. Çünkü vatandaşlar artık özel bir işletmeden hizmet alıyormuş gibi bir pozisyonla karşı karşıya kalmaktadırlar. Devlet de burada kendisini adeta gizleyerek özel şirket üzerinden yaptırdığı bu hizmette kendisinin bir hak ihlali oluşturmadığı gibi bir perde oluşturmaktadır. Fakat vatandaşlar mağdur. Özellikle yapılan zam ile birlikte kamu hizmetinden tüm vatandaşlar eşit bir şekilde istifade edemeyecektir. Bu yönüyle de bir hak ihlali oluşmaktadır. Sosyal devlet ilkesince vatandaşlara götürülmesi gereken kamu hizmeti yapılan zamlarla birlikte ihlal edilmiştir. Vatandaşlarımızın haklarını savunmak adına buraya geldik."
İLKHA