Kuruluşunun üzerinden henüz 1 yıl geçmişken ilk siyasi sınavını veren Hür Dava Partisi izlediği siyaset politikalarıyla farkını gösterdi. Sadece bölge belediyelerine talip olan HÜDA PAR hatırı sayılır bir oy aldı. Ancak kimi çevreler yaptıkları haberlerle HÜDA PAR’ın aldığı oylardan rahatsızlığını dile getirdi. 90’lı yıllarda da İslam ve Müslümanlara karşı tutumuyla tepki çeken ve saldırganlıkta sınır tanımayan Aydınlık Gazetesi, HÜDA PAR’ın yükselişini hazmedemedi.
Aydınlıkçı Masum Gök imzasıyla yayınlanan ve sözde bölge kaynaklarına dayandırılan haberde, “HÜDA PAR'ın genel seçimlere bağımsız adaylarla girmesi halinde Ankara'da TBMM sıralarında bir Hizbullahçı vekil görebiliriz” ifadelerini kullandı. Haberde kullanılan dilin ihbar dili olması da “Acaba Aydınlık HÜDA PAR’ın yükselişini bir yerlere ihbar mı ediyor” yorumlarını beraberinde getirdi.
YÜKSELİŞİ HAZMEDEMİYORLAR
Baştan aşağı nefret söylemleriyle hazırlanan haberde “Hizbullah'ın partisi HÜDA PAR yerel seçimlerde Güneydoğu'da kritik illerde üçüncü parti durumuna yükseldi. Seçimlerden önce BDP ile arasında çıkan kavgalarla gündeme gelen HÜDA PAR Diyarbakır'da Büyükşehir Başkanlığı seçimlerinde aldığı 34 bin 543 oyla üçüncü parti oldu. Bu ilde HÜDA PAR'ın aldığı oy oranı yüzde 4,78 olarak belirlendi.
Hizbullah'ın çıkış noktası olan Batman'da da HÜDA PAR 12 bin 733 oyla yine üçüncü parti olurken, oy oranı yüzde 7,8 oldu. HÜDA PAR Bingöl ve Bitlis'te de yüksek oy alırken, Bingöl'de, yüzde 3,07 ile dördüncü, Bitlis'te yüzde 5,58 ile üçüncü parti oldu. Hizbullah'ın geçmişte güçlenemediği yerlerde HÜDA PAR oy aldı. Şanlıurfa'da 6 bin 77 oy çıkarken ilçelerinde de HÜDA PAR yüksek oy oranına ulaştı. Birecik'te yüzde 3,24, Akçakale'de yüzde 1,33, Ceylanpınar'da yüzde 2,62, Hilvan'da yüzde 6,25 oranında oya ulaşan HÜDA PAR, Ağrı'da da 616 oyla yüzde 1,38, Şırnak'ta 630 oyla yüzde 2,32, Mardin'de 6 bin 456 oyla yüzde 2,01, Muş'ta 551 oyla yüzde 1,46, Siirt'te de 729 oyla yüzde 1,16 oy oranına ulaştı” denildi.
İHBAR GİBİ HABER
HÜDA PAR'ın örgütsel merkezi kabul edilen Diyarbakır ve Batman'da aldığı oyların büyük bölümünün şehir merkezlerinden geldiği vurgulanan haberde, “Konuştuğumuz bölge kaynakları HÜDA PAR'ın Diyarbakır'da yüzde 4 gibi bir oy almasının diğer bir nedenini HÜDA PAR'ın mezhepçi söylemlerine bağladılar. Bu etkenin, BDP'nin 2009 yerel seçimlerinde Diyarbakır'da belediye başkanlığı için yüzde 65 oy almışken, 30 Mart seçimlerinde yüzde 55'e gerilemesinin nedenlerinden biri olduğu belirtiliyor. Bölgede HÜDA PAR dışında ‘Kürt partileri’ PKK'ya karşı tutunamadılar ve halkın desteğini alamadılar. HÜDA PAR'ın yerel seçimlerden sonra aldığı oyla üçüncü parti olmasını, konuştuğumuz bölge kaynakları ‘PKK'nın baskısını da hesaba katarsak aldığı oy çok önemli.
HÜDA PAR açılım ve başka meselelerde ‘Artık ben de varım' diyecektir’.HÜDA PAR'ın aldığı oya bakarsak normal işleyişe göre gelecek yıl yapılacak olan genel seçimlere bağımsız adaylarla girmesi durumunda Diyarbakır'da bir milletvekili çıkarabilir. Batman'da ise biraz daha zorlaması durumunda bir bağımsız vekil çıkarma durumu var. HÜDA PAR'ın genel seçimlere bağımsız adaylarla girmesi halinde Ankara'da TBMM sıralarında bir Hizbullahçı vekil görebiliriz’ diye yorumladı” ifadeleri kullanıldı. (Doğruhaber)