HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, dış gündemi değerlendirdi. BM’nin küresel yardım önerisi ve Mısır’ın Libya’ya müdahale tezkeresini gündemine alan Sağlam, konuya dair görüş, öneri ve endişelerini dile getirdi.
BM’nin küresel yardım önerisi
BM’nin küresel yardım önerisini değerlendiren Sağlam, "BM, Kalkınma Programı kapsamında pandemi süreciyle birlikte artan yoksulluğa karşı 2 milyar 780 milyon kişiye yönelik geçici temel gelir fonunun oluşturulması çağrısı yaptı. Yılsonuna kadar 265 milyon insanın daha açlıkla karşı karşıya kalma tehlikesi olduğunu ilan eden BM, bugüne kadar insani yardım için gerekli olan rakam 10,3 milyar dolardan bugüne kadar sadece 1,7 milyar dolar toplanabildiğini bildirdi. Günde 6 bin çocuğun önlenebilir nedenlerden dolayı ölebileceği uyarılarına rağmen gerekli fon sağlanamadığı için bu önleyici çalışmalar yapılamamaktadır." dedi.
"Dünyada yoksulluk ve insani krizlerin en temel sebebi olan kaos, askeri harcamalara ayrılan bütçelerle derinleştirilmektedir"
"Geçici temel gelir olarak kişi başı en az 199 dolara ihtiyaç duyulmaktadır." diyen Sağlam, "Ancak yüksek gelirli ülkeler küresel kriz sürecinde ekonomilerini önceleyen bir politika izleyerek yoksulluğu önleyici fona gerekli desteği vermemektedirler. Dünyada yoksulluk ve insani krizlerin en temel sebebi olan kaos, askeri harcamalara ayrılan bütçelerle derinleştirilmektedir. Yoksulluk sınırının altında yaşayan milyarlarca insana geçici temel gelir sağlayabilecek ekonomik kaynaklar askeri harcamalarla tüketilmektedir. Gün geçtikçe kötüleşen insani krizin çözümü için gerekli olan yardım ivedilikle toplanmalı, kriz bölgeleri için sağlık ve eğitim gibi temel gereksinimleri kapsayan fonlar oluşturulmalıdır. İnsani krizlere yönelik geçici tedbirlerin yanı sıra adil gelir dağıtımını sağlayacak, kaynak paylaşımını denetleyecek, kaynak ve iş gücünde sömürünün önüne geçecek, krizleri derinleştiren askeri müdahaleleri önleyecek küresel bir oluşuma şiddetle ihtiyaç vardır." ifadelerini kullandı.
Mısır’ın Libya’ya müdahale tezkeresi
Mısır’ın Libya’ya müdahale tezkeresini değerlendiren Sağlam, "Emperyalist politikaların sonucu olarak Libya’da yaklaşık on yıldır çatışma ve insani kriz devam etmektedir. Son olarak Mısır Parlamentosunda Libya’ya askeri müdahalenin önünü açan tezkerenin onaylanması krizi daha da derinleştirme amacına matuftur. Böyle bir müdahalenin gerçekleşmesi durumunda Mısır, Libya ve bütün Afrika’da savaş ve yıkım kalıcı hale gelecektir. Sadece Rusya, Amerika ve Siyonizm kazanacaktır. Bu nedenle ilgili ülkeler, Libya’da siyasi çözüm dışında bir seçeneği asla tercih etmemelidirler." dedi.
"Mısır, Türkiye ve Libya arasında aracılar dışarıda tutulmak suretiyle siyasi çözüm masası mutlaka kurulmalıdır"
Sağlam, değerlendirmesini şöyle tamamladı:
"Libya’daki krize siyasi çözüm bulmak için Türkiye ile Rusya arasında sürdürülen görüşmelerin mutabakatla sonuçlanarak kalıcı bir ateşkes için ortak çabaları sürdürme kararı almaları sevindiricidir. Ancak bilmek gerekir ki Rusya, ABD ve Siyonizmin ortak çıkarları Libya’da kaosun devam etmesindedir. Mısır ile Türkiye’nin fiili bir çatışmaya girmesi, bu üç ülkenin de çıkarlarına hizmet edecektir. Bu nedenle; Mısır, Türkiye ve Libya arasında aracılar dışarıda tutulmak suretiyle siyasi çözüm masası mutlaka kurulmalıdır. Mısır, Türkiye ve Libya’nın ortak çıkarlarının korunması, Libya’nın toprak bütünlüğünün muhafazası ve insani yardım kanallarının açık tutulması esasları üzerinde bir konsensüsün acilen sağlanmasına ihtiyaç vardır. Rusya, ABD ve Siyonist rejim denklem dışına çıkarılmadığı müddetçe bunun sağlanması mümkün değildir."
İLKHA