Bitlis merkeze bağlı köylerde meydana gelen doğal afetlerden zarar gören vatandaşlar için imar edilen, ancak atıl durumda bırakıldığı için uyuşturucu ve fuhuş çetelerinin yuvası haline gelen Rahva mevkiindeki 470 adet AFAD konutunun yıkımına başlandı.
11 yıl önce inşaatına başlanan ve 3 yılda tamamlanan AFAD konutlarının alt yapısı yapılmadığından dolayı evler kullanılamamış, hak sahipleri tarafından terkedilmişti.
Halkın sıkça şikâyet ettiği AFAD konutlarını inceledikten ve halkın şikâyetlerini dinledikten sonra bu sorunu gündeme taşıyan HÜDA PAR Bitlis İl Başkanlığı, uyuşturucu mekânları haline gelen konutların yıktırılması için yetkililere çağrıda bulunmuştu.
“Yıktırılan bu evlerin milli servete verdiği zarar gözardı edilmemeli”
Yıkımına başlanan konutlarla ilgili olarak bir değerlendirmede bulunan HÜDA PAR Bitlis İl Başkanı Celal Gül, uyuşturucu mekânları haline gelen AFAD konutlarının yıktırılmasını doğru bir adım olduğunu ifade ederek, “Fakat plansız ve projesiz yapıldıktan sonra hiç kullanılmadan yıktırılan bu evlerin milli servete ne kadar zarar verdiğinin de gözardı edilmemesi lazım. Bu doğru bir hizmet anlayışı değildir.” dedi.
“Yıkılan konutların maliyeti 60 milyon TL”
Hükümetin o gün için iyi bir fizibilite çalışması yapmaksızın attığı adımın yanlış bir adım olduğunu ve mağdur, muhtaç insanlar için yapılan AFAD konutlarının bugün afete dönüştüğünü belirten Gül, konuşmasına şöyle devam etti:
“Hükümetin o gün yapmış olduğu yanlış politikalar sonucu, görüldüğü gibi AFAD konutları afet durumuna düşmüş. Bu konutlar uyuşturucu ve madde bağımlılarının mekânı haline gelmiş durumdaydı. Özellikle üniversitenin de burada olması, durumu daha vahim hale getirmiştir. Yapılan bu AFAD konutları kullanılmayarak atıl duruma bırakılmıştır. Şimdi yıkımına başlanan bu konutların maliyeti 60 milyon TL gibi bir rakama tekâmül ediyor. Buda milli servette büyük bir darbedir. Neticede bu paralar halkımızın cebinde çıkan vergilerdir.”
“Neden bunun plan ve projeleri daha önce yapılmıyor?”
Daha önce AFAD konutlarına ilişkin basına açıklamada bulunduklarını hatırlatan Gül, “Daha önce de bu konutlar için Genel Başkan yardımcılarımız nezdinde basına açıklamalarda bulunmuş, yıkılmalarını talep etmiştik. Evet, yıkılmaları yerinde olmuştur fakat şunu da dile getirmek istiyoruz; Neden bunun plan ve projeleri daha önce yapılmıyor? Bu AFAD konutlarının hemen karşı tarafında, daha önce şehirlerarası otobüs terminali yapıldı. Orası da yıllarca atıl duruma bırakıldı. Orası da uyuşturucu ve madde bağımlılarının mekânı haline gelince hiç kullanılmadan yıktırıldı. Bu şekilde, halkın cebinde çıkan vergilerler yapılan ancak kullanılmadan yıktırılan bu hanelerin bir hesabı olmalı. Biz bunu doğru bulmuyoruz. Harcamaların doğru ve yerinde kullanılması gerektiğine inanıyoruz.” şekinde konuştu.
İLKHA