Hukukçu Kocaağa: "Çoklu Baro Sistemi temsiliyette adalet açısından gereklidir"

TBMM Başkanlığına sunulan ve baroların işleyişlerini düzenleyen Avukatlık Kanun Teklifini değerlendiren Avukat Mehmet Şefik Kocaağa, yapılacak olan düzenlemenin barolardaki temsiliyet adaletsizliğini ortadan kaldıracağını dile getirdi.

Yazılı açıklamada bulunan Kocaağa, Türkiye'de faaliyet gösteren 80 il barosunun hem kendi içlerinde hem de Türkiye Barolar Birliği'nde adil bir şekilde temsil edilemediklerini dile getirerek, "Çoklu Baro" düzenlemesiyle bu adaletsizliğin ortadan kalkabileceğini belirtti.

İstanbul, İzmir ve Ankara barolarındaki avukat sayısının çok fazla olduğunu belirten Kocaağa, örneğin 60 ilin avukat sayısının İstanbul'da bulunan avukat sayısına ulaşamadığını belirten Kocaağa, bunun da barolarda ve Türkiye Barolar Birliği'nde sadece bir kesimin söz sahibi olması anlamına geldiğini kaydetti.

"Temsiliyette adaletsizlik söz konusu"

Büyük İstanbul Barosu, Ankara ve İzmir barolarının, Türkiye Barolar Birliği'ndeki seçimlerde ve kendi içlerindeki seçimlerde temsiliyette adaleti sağlayamadıklarını belirten Kocaağa; "Delegelerden 10'da birinin oyunu alan taraf, yönetimi ele geçirmiş oluyor ve diğer delegelerin söz hakkı kalmamış oluyor. Yönetimde ve temsiliyette söz hakları kalmamış oluyor. İstanbul, Ankara ve İzmir barolarının hem kendi içlerindeki temsiliyette, hem de Türkiye Barolar Birliği'ndeki temsiliyette adaletsizlik ortaya çıkıyor. Türkiye Barolar Birliği seçimlerinde Türkiye geneli gönderilen delegelerden 60 ilin delegesi İstanbul'daki gönderilen delege sayısına ulaşamıyor. Bundan dolayı burada bir adaletsizlik var gerçekten. Bunun çözümü için bir dengelemenin yapılması gerekiyor. Hem kendi içlerinde hem de Türkiye Barolar Birliği içerisindeki temsiliyette bir dengenin oluşturulması gerekiyor." dedi.

Tüm bu adaletsizliklerin önüne geçmek amacıyla "Çoklu Baro Sistemi"nin getirilmesinin faydalı olacağı düşüncesinde olduğunu belirten Kocaağa, "Herkes fikrini özgürce ifade edebilir ama 'bu değişiklik olmasın demek' haksızlıktır." ifadelerini kullandı.

"Baro seçimleri temsiliyeti sağlamıyor"

Temsiliyetteki adaletsizlikten ötürü avukatların çoğunun seçimlere gitmeye yanaşmadığını söyleyen Kocaağa; "Sandık adalet getirmiyor. Muhalefet kesimi yönetim, idare ve komisyonlarda yer alma hakkını elde edemediği için sandığa gitmiyor. Sandığa gidenler için de yine 'temsiliyette adalet' yok." ifadelerine yer verdi.

"Çoklu Baro Sistemi" neler getiriyor?

Türkiye Barolar Birliği (TBB), tek olacak ve varlığını sürdürecek. Ancak illere Çoklu Baro Sistemi getirilecek. Çoklu barolar, belli bir üye sayısının üzeri için mümkün olabilecek.

İstanbul, İzmir ve Ankara dahil üye sayısı beş binden fazla olan illerde birden fazla baro olabilecek. İki bin avukat sayısına ulaşıldığında yeni bir baro oluşturulabilecek. Her baro, Barolar Birliği'nde üç delege ve bir başkanla temsil edilecek.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

15 ilde eğitime "kar ve buzlanma" tatili
24 ilde kar yağışı nedeniyle okullar tatil edildi
AFAD'dan 38 kente "turuncu" ve "sarı" kod uyarısı
30 ilde eğitime "kar ve buzlanma" tatili
Bakanlıktan "Kış lastiği uygulaması" açıklaması