Hukukçu Yapıcıoğlu: Yasal bir düzenlemeyle genç evlilerin mağduriyetine son verilmeli

Genç evlilik mağdurlarının mağduriyeti devam ediyor. Türkiye’de uzun yıllardır gündemde olan genç evlilik mağdurları, halen yetkililerden adalet bekliyor.

Kendilerinin ve ailelerinin rızası doğrultusunda evlenip yuva kurmalarına rağmen haklarında açılan kamu davası sonucunu binlerce kişinin "cinsel istismar" yaftasıyla cezaevine atılması tepkilere neden oluyor.

Genç yaşta evlendikleri nedeniyle çocukları ve aileleriyle birlikte mağdur edilen on binlerce kişinin gözü, hükümetin yapacağı yeni bir düzenlemede.

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Hukukçu Rıdvan Yapıcıoğlu, genç evlilik konusunun toplumun kanayan bir yarası haline geldiğini söyledi.

Genç evlilik mağdurlarının mağduriyetinin bilinçli bir şekilde görmezden gelindiğini, konunun gündeme gelmesine rağmen her seferinde üstünün kapatılmaya çalışıldığını belirten Yapıcıoğlu, genç evliliğin istismar olmadığını ifade etti.

Eşlerinin rızasıyla bir hayat kurmuş ve evlilik gerçekleştirmiş kişilere yönelik, geçmişe dönük yasa ve geçici bir madde ile düzenleme yapılması gerektiğini vurgulayan Yapıcıoğlu, mutlu bir yuva kurmuş insanların mağduriyetlerinin sonlandırılmasının elzem olduğunu kaydetti.

“Rızayla yapılan evlilikler’ cinsel istismar’ kapsamında değerlendiriliyor”

Yapıcıoğlu, “Ülkemizde 6284 sayılı yasa ve uluslararası sözleşme kapsamında 18 yaş altındaki evlilikler yasal olarak mümkün değil. Ancak daha önceki dönemlerde tarafların, yani ailelerin rızasıyla evlenen insanlar mevcut. Bu, toplumun kanayan bir yarası haline geldi. Ailelerin ve tarafların rızasıyla geçekleşen evlilikler ‘cinsel istismar’ kapsamında değerlendirilmektedir. Aslında yasa sonrasında evliliklerini yaptıkları halde kiminin çocukları olmasına rağmen kişiler istismarcı damgası yiyerek şu anda cezaevlerinde tutulmaktadırlar.” dedi.

“Sürekli erteleme, oyalama söz konusu”

Yaklaşık 8 bin civarında genç yaşta evlilik mağdurunun cezaevinde olduğunu aktaran Yapıcıoğlu, “Bunların eşleri, çocukları, anne ve babaları bu uygulamalardan dolayı mağdur edilmiş durumdalar. Bu konu daha öncede gündeme geldi. Bununla ilgili yasal bir düzenleme yapılması gerekiyor. Bu hususla ilgili olarak bir dönem bazı çalışmalar yapılacağı söylendi fakat sürekli bununla ilgili olarak bir ertele ve oylama söz konusu. Bu evlilikler aslında bir istismar veya suiistimal değil. Genç yaştaki evliliklerle ilgili ailelerinde, taraflarında rızası var.” diye konuştu.

“Kadınlar eşlerinin cezaevinden çıkışını gözlemektedir”

Genç yaşta mutlu bir evlilik yapıp bir düzen kurmalarına rağmen eşlerin ‘istismarcı’ damgası vurularak cezaevine gönderilmelerinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Yapıcıoğlu, şöyle devam etti:

“Kadınlar eşlerinin cezaevinden çıkışını gözlemekte, çocuklar babasız bir şekilde mağdur edilmektedir. Kimileri herhangi bir gelirleri olmadığından dolayı çok büyük mağduriyetler yaşamaktadır. Bu aileler eşlerinin bırakılmasını talep ederken bir kesim bunların suçlu, istismarcı olduğunu belirterek kendilerini cezaevlerinde daha uzun süre tutmak için çalışmalar gerçekleştirmektedirler. Bu kesim ayrıca kendilerini mağdur olan kadınların koruyucusu olarak belirtmektedir. Aslında bunlar, aileleri daha fazla mağdur eden kesimlerdir.”

“Mağduriyetler sonlandırılmalı”

Yaşanan mağduriyetlerin son bulması gerektiğini söyleyen Yapıcıoğlu, “Biz küçük yaştaki kişilere karşı işlenen suçların affedilmesini veya bunların serbest hale getirilmesi gerektiğini söylemiyoruz. Eşlerinin rızasıyla bir hayat kurmuş ve bir evlilik gerçekleştirmiş kişilerin geçmişe dönük yasa, geçici bir madde ile düzenleme altına alınmasını talep ediyoruz. Hayat şartları içesinde bir şekilde aile ve mutlu bir yuva kurmuş insanların böylelikle mağduriyetlerinin sonlandırılmasını talep ediyoruz.” ifadesini kullandı.

Sadece cezaevinde olan mağdurlar değil onların eşlerinin, çocuklarının ve ailelerinin de mağdur edildiğine dikkat çeken Yapıcıoğlu, “Bu mağduriyetin bir an önce giderilmesi gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

“Düzenlemenin yapılmasının önünde herhangi bir engel yok”

Hükümetin bu konuda acilen üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini belirten Yapıcıoğlu, son olarak şunları söyledi:

“Bu mağduriyetin giderilmesi için en büyük sorumluluk iktidar ve Cumhurbaşkanlığı kurumundadır. Buna benzer olaylarda, hatta daha ağır durumlarda bile daha önce düzenlemeler yapıldı. Geçici maddelerle bu hususla ilgili bazı düzenlemeler yapıldı. Bu konuda da böyle bir düzenlemenin yapılmasının önünde herhangi bir engel yok. Ancak her seferinde bir şekilde öteleme, oyalama taktiği yapılarak bu mağduriyetler görmezden geliniyor. Toplumun kanayan bu yarası maalesef halen devam ediyor. Bu mağduriyetlerin bir an önce giderilmesi için tüm sorumlular elini taşın altına koyması gerekiyor ve buna bir son vermesi gerektiği kanaatindeyiz.”




İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Batman Haberleri

Batman'da "Gazze'ye Nefes Ol" temasıyla kitlesel basın açıklaması yapıldı
Batman Umut Kervanı 5 tır daha deprem bölgesine gönderdi
Batman halkı Kur'an için meydanlara indi
Zahire ve Hububatçılar: Üretimin artması için ciddi seferberlik başlatılmalı
Batman’da yatırımcılar istihdamı artırmak için OSB’de yer talebinde bulunuyor