Hükümet dindar insanların acı çektiği bir laiklik anlayışına karşı dik durmadı

Laiklik tartışmaları hakkında değerlendirmelerde bulunan HÜR-DER Başkanı Şaban Dalgın, hükümetin şimdiye kadar dindar insanların acı çektiği laiklik anlayışına karşı dik durmadığını belirtti.

Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın "Laiklik yeni anayasada olmamalı" açıklaması üzerine başlayan laiklik tartışmaları hakkında değerlendirmelerde bulunan İnsani Hak ve Hürriyetler Derneği (HÜR-DER) Başkanı Şaban Dalgın, hükümetin şimdiye kadar dindar insanların acı çektiği laiklik anlayışına karşı dik durmadığını söyledi.

Laiklik anlayışının yanlış olduğunu ve bu anlayışın terk edilmesi gerektiğini ifade eden HÜR-DER Başkanı Dalgın, devletin halkın değerlerine önem vermesi ve bu yönde anayasal düzenlemeleri yapması gerektiği yönde halkta oluşan beklentiye karşı hükümetin istenen cevabı vermediğine vurgu yaptı.

Meclis Başkanının yaptığı açıklamanın laikler tarafından büyük bir tepki ile karşılandığını hatırlatan Dalgın, “Hükümet yetkilileri ‘Meclis Başkanı Kahraman’ın kendisi görüşüdür’ diye açıklamalarda bulundular. Fakat açıklamaları onun görüşünün ötesindedir aslında. Türkiye Cumhuriyeti sistemi, Fransız laikliğinden etkilenerek meydana gelmiştir ve bu sistem tamamen dini yok sayma, dini devlet işleyişinden uzaklaştırma şeklindeki bir görüştür.” dedi.

İngiliz laiklik sisteminde dinin devletin işleyişinde etken olduğunu ifade eden Dalgın, sözlerine şöyle devam etti:

“Böyle devletin nizamında işleyişinde yönetiminde dışlanan bir durumda değildir din algısı. Bir tek Fransa kat-i laik bir sistemle dünyada boy göstermiştir. Türkiye’deki özellikle Osmanlının son aydınları ve Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan sonraki Fransa’yı örnek alan insanlar, laikliği örnek almışlardır. Fransa’nın anlayışında dine yer yoktur. Din sanki yokmuş gibi hareket ederler, yasal düzenleme yapmazlar. Laiklik anlayışı CHP’nin Fransa anlayışıdır. Her ne kadar onların anlayışında ‘İnsanlar dini yaşayışında özgür olacak, devlet bütün dinlere eşit olacak’ deniliyorsa da uygulamalarda bu asla öyle olmamış, dindarla karşı bir sopa olarak kullanılmıştır. Bizim hep mağdur olduğumuz bir ilke olmuştur. Sürekli dindarların başına bir balyoz ve sopa tutmuşlarladır. Dindarlar, dini yaşama talebinde bulundukları zaman laiklikle dindarların üzerinde hücum etmişlerdir ve insanları susturmuşlardır.”

Ak Parti’nin dindarların hak hukukunu korumada ve onların hakkını gözetmede geri adım attığını kaydeden Dalgın, “Dindarlar, inandıkları rablerine, kitaplarına ve peygamberlerine uygun bir şekilde yaşamak istemektedir. Bu laikler tarafından engellenemez. Nasıl dindarlar onlara zorla dini bir yaşam dayatamayacağı gibi onlar da dindar insanların dini gerektirdiği gibi hayat tarzı bir yaşam şekli içinde yaşama isteklerine karşı bu laikliği öne sürerek onları sindiremezler, sınırlandıramazlar.” ifadelerini kullandı.

Hatırlanacağı üzere Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın "Laiklik yeni anayasada olmamalı" açıklaması üzerine MHP ve CHP'den sert tepkiler gelmiş, hükümet de laikliğin anayasa olacağı vurgusunu yapmıştı.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Aralarında Diyarbakır'ın da olduğu 19 ilde PKK/KCK'ya operasyon: 40 gözaltı
İnternette şiddet her yerde, çocuklar nasıl korunmalı?
HÜDA PAR: Zalimlerin pençesinde inleyen mazlumlar için tüm insanlığı harekete geçmeye çağırıyoruz
Hizbullah Cemaati’nden Suriye’deki gelişmeler ile ilgili mesaj
Aralarında Diyarbakır'ın olduğu 20 ilde uyuşturucu operasyonu: 34 tutuklama