Mardin'de hizmet veren 54 dernek, vakıf, oda ve sendikanın oluşturduğu Mardin Sivil Toplum Kuruluşları (STK) Platformu Sözcüsü Ahmet Ceylan, İdlib'de 2011 yılından bu yana yaşanan hadiseler nedeniyle bölgedeki insanların ağır şartlarda yaşamlarını devam ettirdiğini söyledi.
İdlib'deki insanlık dramına bir nebze de olsa çare olmak için “Bir Aradayız, İdlib'in Yanındayız" sloganıyla yardım kampanyasını düzenlediklerini belirten Ceylan, şunları kaydetti:
“Halkımızı, milletimizi, iyiliksever insanlarımızı bu acının dindirilmesi için el uzatmaya davet ediyoruz. En çok un, gıda, battaniye, günlük yemek ve briket ev ihtiyaçları var. Tüm Mardinli vatandaşlarımızı kampanyaya katılmaya davet ediyorum. Toplayacağımız yardımları İdlib'e ulaştıracağız inşallah.”
Yapılacak yardımların birinci el olması için özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Ceylan, giysi, kuru gıda, battaniye gibi malzemelerin toplama merkezlerine bırakılmasını istedi.
“Halkımıza ‘siz de yardım edin’ diyerek çağrıda bulunuyoruz”
Ceylan, “Hemen yanı başımızda aç yatan, darda ve zorda olan Suriyeli kardeşlerimize bir Müslüman olarak Mardin şartlarında yardım etmek için kampanya düzenledik. Yardım kampanyasına kentteki 54 insani yardım dernek ve vakıfları katkı sağlıyorlar. Mardin Sivil Toplam Kuruluşları Platformu olarak, hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bizler, yaptığımız yardım kampanyası ile İdlip’teki kardeşlerimizin derdine bir nebze de olsa merhem olmak istiyoruz. Allah rızası için yardımda bulunuyoruz, bunda herhangi bir politik bir hesap yoktur, olamaz. Bir aile için ne lazım ise onu topluyoruz. Bu insanlar, evlerini terk ederken yanlarına hiçbir şey alamamışlar. Bu nedenle her şeye ihtiyaçları vardır. Gıdadan giyime, halıdan ısıtıcıya kadar aklınıza ne geliyorsa A’dan Z’ye her şeye ihtiyaç var. Bizler gelen bütün yardımları kabul ediyoruz. İnşallah toplanan yardımlar mart ayının ortalarında tırlara yükleyip göndermeyi planlıyoruz. Şu an bir tırın üzerinde yardım toplanmış. Halkımıza ‘siz de yardım edin’ diyerek çağrıda bulunuyoruz.” dedi.
Yardım toplama merkezi kuruldu
Kampanya kapsamında yardımseverler, hazırladıkları yardım kolilerini insani yardım derneklerinin merkezleri ile 10.00-17.00 saatlerinde Ravza Caddesi Yay Sitesi 7. blok altı Yenişehir Mahalle Konağı yanı Artuklu adresinde açık olacak alana bırakabilirler.
Göç edenlerin yüzde 82'si kadın ve çocuklardan oluşmaktadır
İç karışıklıklar öncesinde 1,5 milyon kişinin yaşadığı İdlib'e iç karışıklık sonrasında nüfus 3,8 milyon kişiye çıkmış. İdlib'de Gerginliği Azaltma Bölgesinde mevcut bulunan kamplarda yaklaşık 1,2 Milyon kişi yaşamaktadır. İdlib Merkezi ve Kuzeyi, Atme Kamplar Bölgesine ve sınırımıza yakın bölgelere göç hareketleri olmuştur.
1 Aralık 2019’dan itibaren 2020 yılı mart ayı başında ilan edilen ateşkese kadar yaklaşık 1 milyon kişi yerinden edilmiş olup meydana gelen nüfus hareketi en tepe noktaya ulaşmıştır. Göç edenlerin yüzde 82'si kadın ve çocuklardan oluşmaktadır.
Bölgedeki hava koşulları yaşamı olumsuz yönde etkilemektedir. Göç dalgası ile birlikte sınırımıza yakın bölgelere göç etmiş sığınmacılar başta can güvenliği, açlık, susuzluk, barınma ve salgın hastalık sorunları ile karşı karşıya bulunmaktadırlar.