İftar ve sahur arasında bol su tüketin

Ramazan ayında sağlıklı beslenme konusunda tavsiyelerde bulunan uzmanlar iftar ve sahur arasında bol su tüketilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

BATMAN – Ramazan ayında sağlıklı beslenme konusunda tavsiyelerde bulunan Batman Bölge Hastanesi Diyetisyenlerinden Keziban Tosun, Özlem Özpak Akkuş ve Aydan Nazik, iftar ve sahur arasında bol su tüketilmesi gerektiğini belirttiler.

 

Diyetisyenler, oruç tutanların dengeli ve yeterli beslenmesi gerektiğini söyleyerek, “Gün boyunca bireylerin günlük yaşantıları ve beslenme alışkanlıklarında büyük değişiklikler görülmektedir. Normalde üç ana öğün ve birkaç ara öğünden oluşan beslenme düzenimiz, Ramazan’da iki ana öğün ve bir ya da iki ara öğüne düşmektedir. Yeterli ve dengeli beslenmeyi Ramazan ayında da devam ettirebilmek için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 3 öğünü tamamlamak gerekir. Özellikle sahuru atlamamak metabolik dengenin korunması açısından önem taşımaktadır. Sahurda sadece su içerek niyetlenmek gün içerisinde açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Bütün bunları önlemek için sahura mutlaka kalkılmalı ve sahurda yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi bol proteinli besinlerden oluşan bir kahvaltı öğünü tercih edilmelidir.” dediler.

 

“İftarı geniş zaman dilimine yayın”

Gün boyu süren açlıktan sonra hızlı ve fazla miktarda besin tüketilmesinin yavaşlamış olan metabolizmaya ağır bir yük getireceğini belirten diyetisyenler, “Bunu önlemek için iftarı geniş bir zaman dilimine yaymak gerekir. İftara hafif yemeklerle (hurma,1 kâse çorba,1 dilim ekmek) başlayıp 15-20 dakika sonra ana yemeklere geçilmelidir. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir. İftar ve sahur arasında mümkün oldukça bol su tüketilmelidir. İftar yemeğinden 30-45 dk sonra biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır. Oruç tutmak sağlıklı bir insanın metabolizmasını çok fazla etkilememektedir, ancak bazı hastalıklarda (şeker hastalığı, hamilelik vb. gibi özel durumlarda) kötü sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir. Kronik hastalığı olan bireylerin hekime danışmadan oruç tutmamaları önerilir.” ifadelerini kullandılar. (Veysi Rüzgar-İLKHA)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Uzman Diyetisyen Demirci: Kışın mevsiminde bağışıklık sistemi için beslenmeye dikkat edin
Teknoloji bağımlılığı çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ediyor!
Obezite çocuklarda hipertansiyon riskini artırıyor!
Kuruyemişler kalp ve damar sağlığını koruyor
Kasıktan dize doğru yayılan ağrıya dikkat!