Gribal enfeksiyonların arttığı soğuk kış aylarında önemli şifa kaynaklarından ıhlamur, 180 TL'yi bulan fiyatıyla altınla yarışır hale gelirken, Tarsuslu satıcılar, fiyatının yükselmesinin nedenini hasat mevsimin kısa süreli olmasına ve toplanan ıhlamurun stoklanmasına bağlıyor.
Bu gün itibari ile çeyrek altının 176 TL’ye alıcı bulduğunu belirten Aktar Yemliha Kurtağzı, ıhlamurun 180 liralık fiyatıyla çeyrek altını geçtiğini söyledi.
Gripten dolayı ıhlamur almaya gelen ve karşılaştığı fiyat karşısında ne yapacağını bilemeyen vatandaşlara yüksek fiyatı izah etmekte zorlandıklarını belirten Kurtağzı, “Bize gelen müşteriler ıhlamurun fiyatını duyunca önce şok oluyorlar ve bize bunun neden bu kadar pahalı olduğunu soruyorlar. Ihlamurun hasat süresinin kısıtlı olmasından dolayı ve üreticilerinin stoklamasından dolayı fiyatı yüksek. Bu gün çeyrek altın 176 lira ama 1 kilo ıhlamur 180 lira oldu. Bizler müşteri kaçmasın diye fiyat etiketini asmıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“İthal ıhlamur yerine yerli ıhlamuru tercih edin”
Ihlamur fiyatlarının düşürülmesi için ithal ıhlamurların getirildiğini belirten Kurtağzı, “Ihlamurun kış mevsiminde daha çok tüketilmesinden dolayı fiyatı yükseliyor. Fiyatın düşürülmesi için ithal ıhlamur getiriliyor. Ama biz mümkün olduğunca yerli ıhlamuru satmayı tercih ediyoruz. En güzel ıhlamur Yalova, Bursa’da yetişiyor. Yani her zaman yerli ıhlamur ithal ıhlamurdan daha sağlıklıdır.” diye konuştu.
Ihlamur alamayan vatandaşların onun yerine diğer bitki çaylarına yöneldiklerine dikkat çeken Kurtağzı, şunları söyledi: “Ihlamura alternatif olarak ada çayı kullanıyorlar. Malum kış geldiği zaman gribal enfeksiyonlar çoğalıyor. Bu nedenle en çok ada çayı veriyoruz. Öksürük kesici olarak zencefil veriyoruz. İçerisindeki C vitamini çokluğundan dolayı kuşburnu genelde daha çok tercih ediliyor. Ihlamurla hemen hemen eş değer durumdadır. Ama ıhlamurun yerini tutmaz.” (Abdulhakim Kurt-İLKHA)