İhracat rakamları açıklandı

Ticaret Bakanlığı, pandemi sonrası tummuz ayı ihracatının haziran ayına göre yüzde 11,51 arttığını açıkladı.

Ticaret Bakanlığı, temmuz ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Buna göre temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 11,51 oranında artarak 15 milyar 11 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. Geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 5,78 azalış gösterdi.

Mart ayından itibaren tüm dünyayı hem sosyal hem de ekonomik anlamda çok büyük oranda olumsuz etkileyen Covid-19 salgınını nedeniyle dünya ekonomilerinde yaşanan daralmanın olumsuz etkilerinin, hem Türkiyeyi hem de dünya ekonomilerinin normalleşme sürecine girdiği haziran ayından itibaren ortadan kalkmaya başladığı görüldü.

Haziran ayında başlayan bu olumlu trendin temmuz ayında hızlanarak daha da belirgin hale geldiği anlaşıldı. Nisan ayında 8 milyar 975 milyon dolar olan ihracat, mayıs ayında 9 milyar 956 milyon dolara, haziran ayında 13 milyar 462 milyon dolara ve temmuz ayında da 15 milyar 11 milyon dolara yükseldi.

Bu değer ile en yüksek ikinci temmuz ayı ihracat değeri gerçekleşti.

 Temmuz ayı çalışma günü günlük ortalama ihracat ise, haziran ayına göre yüzde 16,8 artışla 715 milyon dolara ulaştı.

Pandemi sonrası ihracat yapan firma sayısı da artıyor. Nisan ayında yaklaşık 27 bin firma ihracat yapmış iken, temmuz ayında 41 binin üzerinde firma ihracat yaptı.

Diğer taraftan, Temmuz ayında ithalat da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,66 azalarak 17 milyar 756 milyon dolar olarak kaydedildi. İşlenmemiş veya yarı işlenmiş altın ithalatı hariç tutulduğunda ise ithalattaki daralma yüzde 13,9 gibi oldukça yüksek bir seviyeye çıkmaktadır.

Dış ticaret açığımız temmuz ayında 2,7 milyar dolara gerilerken ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde  84,5’e yükseldi.

Temmuz ayında dış ticaret açığımız bir önceki yılın aynı ayında göre yüzde  16,8 oranında gerileyip 2 milyar 744 milyon dolar olurken, dış ticaret hacmimiz ise yüzde  6,81 azalarak 32 milyar 768 milyon dolar olmuştur.

2020 yılı Haziran ayında yüzde  82,6, geçen yılın Haziran ayında ise yüzde  77,2 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı 2020 yılının en yüksek değerine ulaşarak Temmuz ayında yüzde  84,5’e yükselmiştir. İşlenmemiş veya yarı işlenmiş altın dış ticareti hariç olarak bakıldığında ise Temmuz ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde  93,9 gibi oldukça yüksek bir seviyeye ulaşmıştır.

Temmuz ayında en fazla ihracatı gerçekleştirdiğimiz fasıl “motorlu kara taşıtları” oldu

“Motorlu Kara Taşıtları” faslında ihracatımız Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27,82 azalışla 1 milyar 880 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Temmuz ayında en fazla ihracat yaptığımız diğer fasıllar ise sırasıyla yüzde 3,55 azalışla “Kazanlar ve Makinalar” (1 milyar 501 milyon dolar) ve yüzde 0,86 artışla “Örme giyim eşyası ve aksesuarı” (853 milyon dolar) olmuştur.

Diğer taraftan, normalleşme sürecinin etkisiyle, Haziran ayına kıyasla Temmuz ayında ihracatı önemli ölçüde artış gösteren fasıllar göze çarpmaktadır. Buna göre Temmuz ayında bir önceki aya göre Canlı Hayvanlar faslı ihracatı yüzde 164,2, Kağıt ve karton faslı ihracatı yüzde 79,2, Örme giyim eşyası ve aksesuarı

yüzde 50,0, Örme eşya faslı ihracatı yüzde 28,4, Alüminyum ve alüminyumdan eşya faslı ihracatı yüzde 12,0, Sebzeler, meyveler, sert kabuklu meyveler faslı ihracatı yüzde 11,5, Plastikler ve mamulleri faslı ihracatı yüzde 9,8, Motorlu kara taşıtları faslı ihracatı yüzde  9,4, ve Elektrikli Makine ve Cihazlar ihracatı yüzde 8,3 oranında artmıştır.

En fazla ihracat yapılan ülke Almanya

Temmuz ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla Almanya, İngiltere ve ABD olurken ithalatta ise ilk üç sırayı Çin, Almanya ve Rusya almıştır. Temmuz ayında ihracatçılarımız 218 farklı ihracat pazarına ulaşmayı başarmıştır.

Covid-19 süreci sonrasında görülen normalleşme süreçlerinin ikili ticaretimize olumlu yansımasının Temmuz ayında da devam ettiği anlaşılmaktadır. Başta AB ülkeleri olmak üzere ana ihracat pazarlarımızdaki normalleşme ile beraber, bu pazarlara ihracatımızın da toparlanma içine sürecine girdiği görüldü.

Nitekim bir önceki aya göre önemli pazarlarımızdan Almanya’ya yüzde 13,0, ABD’ye yüzde 19,2, İspanya’ya yüzde 36,6, Hollanda’ya yüzde 24,3,  Hindistan’a  yüzde  64,1,  Özbekistan’a yüzde 25,0, Polonya’ya yüzde 23,2, Bulgaristan’a yüzde 7,32, İsveç’e yüzde 6,3 ve Yunanistan’a yüzde 5,1 oranlarında ihracat artışı kaydedildi.  

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Memur ve memur emeklinin alacağı maaş resmileşti
TESK Başkanı Bendevi Palandöken'den "kasım" indirimleri uyarısı
HÜDA PAR: Asgari ücret en az 30 bin TL olmalı!
Sebze ve meyve fiyatları cep yakıyor
Altın fiyatları düşüyor!