İhracatçıların konteyner ve navlun sorunu çözülecek

2020 yılının zor bir yıl olduğunu belirten Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, dünya ticaret hacminin de yüzde 9'dan fazla gerilediğini ifade etti.

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçı Birlikleri koordinasyonuyla “Halı Sektörü Avustralya Sanal Ticaret Heyeti” gerçekleştirildi.

Çevrimiçi olarak düzenlenen törende konuşan Turagay, ihracatçıların yaşadığı konteyner sorununu çözmek için çalışma yaptıklarını belirtti.

 “İhracatta ki artış başarısını alternatif pazarlarla başardık”

İhracatçıların yaşadığı konteyner ihtiyacına değinen Turagay, “Konteyner sorunu önemli bir sorun. Bu biliyorsunuz dünya genelinde yaşanan bir sorun. Dolayısıyla konteyner ve navlun fiyatları artmış durumda. Çözüm bulmaya çalışıyoruz.” dedi. 

Toplam ihracatın azaldığı bir ortamda özellikle Gaziantep’in halı ihracatını yüzde 7'den fazla artırdığını ifade eden Turagay, “Bizim en önemli pazarlarımızdan birisi Suudi Arabistan'dı ama talihsiz bir dönem yaşıyoruz. Halıcılık açısından en önemli 2’inci ülke pazarımız olan Suudi Arabistan'daki sıkıntıya, gerilemeye rağmen halı ihracatımızı artırdık. Bu başarıyı alternatif pazarlarla başardık. O yüzden tüm sektör temsilcilerini kutluyorum.” ifadelerini kullandı.

Sektöre tufte halı çağrısı

Tufte halı noktasında sektör temsilcilerine seslenen Turagay, “Avustralya zengin bir ülke ve kişi başına harcama miktarı çok yüksek. Bu kapsamda Avustralya 370 milyon dolar halı ithalatı yapıyor. Biz Avustralya'ya 29 milyon dolarlık ihracat yapmışız. Bu para İstanbul'daki iki yalı parası. O yüzden bu rakam bizim için yeterli değil. Orada rakamı artırmamız için ne yapmamız gerekiyorsa onu yapalım. Orada tufte halı tercihi varmış. Dünyanın bazı ülkelerinde de bu alana yönelim söz konusu. Bu tufte halı neyse onu geliştirip dünyaya satalım. Tufte halı Gaziantep'te üretilmiyor mu? Arkadaşlarımız bunu araştırıp gereğini yapsın.” diye konuştu.

“Konteyner ve navlun fiyatlarına çözüm bulmaya çalışıyoruz”

Sektör temsilcilerinin yaşanan sorunlarla ilgili talepleriyle ilgili de Turagay, şunları söyledi.

 “Haklısınız konteyner sorunu önemli bir sorun. Bu biliyorsunuz dünya konjektöründe yaşanan bir sorun. Dolayısıyla konteyner ve navlun fiyatları artmış durumda. Çözüm bulmaya çalışıyoruz. Ama bunlar hemen çözülebilecek sorun değil. Bizim yapmaya çalıştığımız sorun; yarına uçağa binmemiz lazım ama uçakta yer yok. O uçağa bilet bulmaya çalışıyoruz. Biz ‘yeni uçak yapalım’ desek bile biraz zaman alıyor. Ama her şeye rağmen bizim ihracatımızın önünde hiç bir şey duramaz. Bu soruna rağmen biz büyümeye devam edeceğiz. Bu noktada biz de çalışıyoruz. Emin olun inşallah çözülecek. Evet, haklısınız sektörün en önemli pazarlarından birisi olan Suudi Arabistan'da sıkıntılar yaşıyoruz. Doğru ama emin olun bu kalıcı değil. Çünkü resmi bir sorun yok. İnşallah bu sorunu da çözeceğiz.”

Turagay, TL'nin değerlenmesiyle ilgili de, “TL değer kazanıyor. Evet, doğru ama makro ekonomide atılması gereken adımlar atıldığı için bunlar yaşanıyor. Önemli olan istikrarı sağlamak ve enflasyonu düşürmek. Bizim dalgalı ve öngörülemez riskleri ortadan kaldırmak için bunları yapmamız gerekiyor.” dedi.

Türkiye'nin Kanberra Büyükelçisi Korhan Karakoç da halıcılık sektöründe Türkiye'nin dünyanın önemli merkezlerine göre baskın bir üstünlüğünün olduğunu ve Avustralya'nın da bu anlamda Türkiye’deki halıcılar açısından fırsatları barındırdığını dile getirdi.

“Avustralya’da daha etkin tanıtım şart”

Türkiye'nin Avustralya'da önemli rakamlar elde ettiğini aktaran Karakoç, “Burası zengin bir ülke. Burası öyle bir ülke ki hemen her imalat sektöründe ithalatçı konumda. Rakipler belli. Çin'i ayrı tutuyorum ama halıcılık sektöründeki diğer rakiplerimize göre avantajlarımız var. Türkiye'nin Avustralya'daki özellikle makine halısı konusunda daha iyi alanda. Buraya biraz ağırlık vermemiz gerekiyor. Avustralya'da hane halkları çok yüksek gelire sahip ve ev eşyalarını da sık sık değiştirme eğilimleri mevcut.” diye konuştu.

“Avustralya'ya daha fazla bütçe ve enerji sağlamamız gerekiyor”

Covid-19 salgını nedeniyle evde daha fazla vakit geçiren halkın ev eşyası konusunda daha fazla değişikliğe gittiğinin de rakamlara yansıdığını belirten Karakoç, şunları kaydetti:

“Buradaki yüksek işçilik maliyetleri nedeniyle Avustralya'da üretim yapmanın çok mantıklı olmadığını görüyoruz. Ama bizim ihraç ürünlerimizi bir şekilde tanıtım ve pazarlama faaliyetleriyle yüksek gelirli halklarla buluşturmalıyız. Tanıtıma Avustralya'da daha fazla bütçe ve enerji sağlamamız gerekiyor. Çanakkale'den gelen dostluğumuz var. Burada Türk yemeklerine olan büyük bir ilgi var. Ama bu yakınlıklar, bununla sınırlı kalıyor. Uygun fiyatlı, kaliteli halılarımızı bu pazarda iyi tanıtmamız halinde talebin çok hızlı artacağını düşünüyoruz. Burada Amerika tüketicisinin tüketim alışkanlıkları var. Belki çok kalabalık bir ülke değil ama zengin ve harcama yapan bir ülkeden bahsediyoruz. Burada bir şeyler daha yapabilirsek, özellikle de tanıtım alanında çok daha iyi şeyleri, şu anki hedeflerimizden daha fazlasını gerçekleştirebiliriz.”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ise halı ihracatçılarının son yıllarda geleneksel pazarların yanı sıra alternatif pazarlardaki çalışmalarıyla kırdıkları rekorlarla kendilerini gururlandırdığını kaydetti.

Gülle, sektörün Covid-19 salgının etkilerinin ardından kısa bir sürede toparlanarak süreci pozitif yöne çevirdiğini belirtti.

“Hedef 5 milyar dolarlık ihracat”

Halının değişen teknolojiye rağmen modern olmuş ve güncel kalmayı başarmış bir ürün olduğunu dile getiren Gülle, “Halıcılık sektörümüz, ihracat artışlarına bakıldığında alternatif pazarlardaki başarısıyla rekorlara imza attı. Avustralya'ya halı ihracatımız yüzde 74'lük artışla 29 milyon dolara ulaştı. Bu trendin daha da güçleneceğine yürekten inanıyoruz. Halı değişen teknolojiye rağmen modern olmuş ve güncel kalmayı başarmış bir ürünümüz. Kültürel olarak bizimle özdeşleşmiş halının dünyaya Türkiye'den hediye olduğunu söyleyebiliriz. Dünyanın lüks mağaza, konut ve otellerini Türk markaları olan halılar süslemektedir. İyi yerde olsak da hedeflerimizi daha da yükseltmeliyiz. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde halıcılığın 5 milyar dolar ihracat hedefine ulaşacağına inanıyorum.” diye konuştu.

Bugünkü görüşmeler neticesinde çok sayıda yeni iş anlaşmasının yapılmasını beklediklerini anlatan Gülle, bakanlık düzeyindeki destekler nedeniyle de teşekkürü borç bildiklerini dile getirdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan da Avustralya'nın kendileri açısından "yumuşak bir pazar" olduğunu, yapılan çalışmalarla sorunsuz bir pazar olarak gördükleri Avustralya'daki büyümenin devam edeceğini öngördüklerini ifade etti. 

“Gerekirse gemi ve taşımalık alalım”

Konteyner ihtiyacı noktasında sektörde sorun yaşandığını belirten Kaplan, “Gerekirse gemi, gerekirse taşımalık alalım. Çok şükür gücümüz var. Devletimizin de ihracatçımızın da buna gücü yeter. Bu sorunun çözümü noktasında elimizden gelen desteği vermeye de hazırız. Yeter ki siparişini aldığımız ürünleri sorunsuz şekilde gönderebilelim.” şeklinde konuştu.

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçılar Birliği GAHİB Başkanı Ahmet Kaplan ise dünya halı üretiminin merkezi konumunda bulunan Gaziantep’in makine halı üretiminde ciddi bir yol aldığını ve Covid-19 salgını sürecinde bütün şartları zorlayarak kesintisiz ihracat için var güçleriyle çabaladıklarını ifade etti.

“En fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler ABD, Suudi Arabistan, Irak, İngiltere ve Almanya’dır”

Ticarette alınan risklerin, atılan doğru adımların sadece dış ticaret rakamlarını artırmakla kalmadığını ve aynı zamanda ülkelerin gelişmişlik seviyelerini artırmalarını da sağladığına dikkat çeken Kaplan, şöyle devam etti:

“2020 yılı boyunca dünyanın içerisinde bulunduğu pandemiden kaynaklı yaşanan ekonomik güçlüklere rağmen bölge ihracatçılarımız, dinamik ve girişimci bir ruh, alternatif ticaret şekli ve pazar çeşitlendirmesi ile sıkıntıları bertaraf edebilmiştir.  2020 yılında geçen yıla göre yüzde 7,5’lik bir artışla 1,8 milyar dolar ihracat gerçekleştiren birliğimiz, Türkiye halı ihracatından yüzde 70’lik bir pay almıştır. 2020 yılı verilerine göre, birliğimizden en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler sırasıyla ABD, Suudi Arabistan, Irak, İngiltere ve Almanya’dır.”

“Avustralya’ya en fazla halı ihracatı yapan üçüncü ülke Türkiye”

Avustralya ile ilgili ihracat bilgilerini de paylaşan Kaplan, “Avustralya ise halı birliğimizin ihracatında 14’üncü sırada yer almıştır. Avustralya halı sektörünün son beş yıllık ithalat verilerine baktığımızda, ortalama 480 milyon dolar civarında olduğu ve dalgalı bir seyir izlediği görülmektedir. 2019 yılında ise Avustralya’nın 380 milyon dolar halı ithalatı gerçekleştirdiği verilerden anlaşılmakta olup daha önceki yılları da göz önüne aldığımızda Avustralya pazarında ciddi fırsatlar bizleri beklemektedir.” dedi.

“Geçen yılın rakamlarına göre ihracatımızı yüzde 90 artırmış bulunmaktayız”

Kaplan, TİM kayıtlarına göre 2020 yılında Türkiye genelinden Avustralya’ya yapılan halı ihracatının yüzde 74’lük kısmını, yaklaşık 22 milyon dolar rakamla gerçekleştirildiğini ifade ederek, “Geçen yılın rakamlarına göre ihracatımızı yüzde 90 artırmış bulunmaktayız. Avustralya’ya sanal ve fiziki heyetler düzenleyerek ticari ilişkilerimizi artırmak, bu vesile ile ülkenin önemli tedarik merkezi haline gelmek asıl gayelerimiz arasındadır. Bu çerçevede 2019 yılında Avustralya pazarının tasarım trendlerini, müşteri dinamiklerini, ürün çeşitliliğini analiz edebilmek için bir ön heyet gerçekleştirip edindiğimiz bulguları bir rapor haline getirerek üyelerimizle paylaşmıştık. Bu ön heyet sayesinde edindiğimiz bilgiler ışığında da Avustralya’nın bizim için odaklanılması ve üzerinde çalışılması gereken bir pazar olduğu düşüncesine sahip olduk.” ifadelerini kullandı.












İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gaziantep Haberleri

Baba ve 2 oğlu depremden 76 saat sonra kurtarıldı
Gaziantep'te art arda deprem
Gaziantep'te 6.4 büyüklüğünde deprem
FETÖ, PKK ve DAİŞ operasyonunda bir zanlı tutuklandı
Gaziantep'te tramvayın çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti