​İki lezzetin buluştuğu tatlı: Kadlava

​Şanlıurfa’da yaklaşık 30 yıldır tatlıcılık yapan Sadık Badıllı, kadayıf ile baklava tatlısının karışımında yaptığı "Kadlava" tatlısı rağbet görüyor.

Türkiye'nin gastronomi kentlerinden biri olan Şanlıurfa'da ön plana çıkan kadayıf, baklava ve şıllık tatlısının ardından kadayıfın altı, baklavanın ise üstünün kullanılarak yapılan "Kadlava" ismindeki tatlı çeşidi de ön plana çıkıyor.

Şanlıurfa’da yaklaşık 30 yıldır tatlıcılık yapan Sadık Badıllı, merkez Eyyübiye ilçesindeki tarihi İsotçular Pazarı'na yakın iş yerinde kadayıfın altını baklavanın ise üstünü kullanarak yaptığı "Kadlava" ismindeki tatlı çeşidi müşteriler tarafından büyük rağbet görüyor.

Ürettiği tatlıya "kadlava" adını verdiğini ifade eden Badıllı, bu tatlı çeşidinin çok farklı ve hafif olduğu söyledi.

Badıllı, "Şimdi kadlava iş yerimizin tabelasında dediğiniz gibi kelime anlamında kadlava iki heceden oluşan bir kelimedir. Kadayıfın ilk üç harfi ve baklavanın da son dört harfi alınıp ikisi birleştirilince kadlava ortaya çıkmıştır. Kadlava’nında kelime anlamındaki çıkışı da ürünün kendisinden kaynaklanır. Tatlımızın altı kadayıf üstü ise baklavadır. Künefe olarak isimlendirdiğimiz kadayıf tatlısı genellikle Şanlıurfa’ya ağırlıklı olan bir tatlı olduğu için bizde bu tatlıya bu ismi verdik." dedi.

"Kadayıf ve baklava tatlılarını birleştirme fikri oluştu"

Kadlava tatlısını yaklaşık iki yıldır ürettiğini ve büyük rağbet gördüğünü söyleyen Badıllı, "Bilindiği üzere Osmanlı mutfağında kadlava tatlısının böyle bir yeri yoktu. Baklava ve kadayıf vardı. Bizde bu iki tatlıyı birleştirme fikri oluştu. Böyle bir fikir oluşunca tatlının gerçek anlamda ne kadar yapılıp yapılmadığı konusunda bir çalışma yapalım dedik ve bunu hayata geçirmeye başladık. Kadayıfın yapılışı tepsi yağlanır, üzerine tel döşemesi yapılıp onun üzerine peynir ilave edilerek tekrar tel döşenmesi ve pişirilmesiyle künefe oluşur. Baklava ise yine tepsinin yağlanıp, üzerine yufkanın döşenmesi, fıstığın ilave edilip, pişirildikten sonra baklava oluşuyor. Bizde aynı şekilde tepsiyi yağlayıp, el kadayıfı ve peyniri döşedikten sonra, üzerine baklavanın fıstığını ilave edip baklavanın yufkasını ekledik ve bu çalışma sonucunda kadlava oluştu." ifadelerini kullandı.

"Kadlava tatlısı Şanlıurfa’ya özgü bir tatlıdır"

Kadlava tatlısının isminden dolayı merak uyandırdığını ifade eden Badıllı, "Kadayıf Şanlıurfa bölgesinde çoğunluk olduğu için bu tatlı çeşidini de Şanlıurfa’ya özgü olarak nitelendirdik. Şanlıurfalılar acının üzerine tatlıyı çok severler. Bizde bu tatlıyı ne şekilde zenginleştirebiliriz fikriyle bu kadlava tatlısını oluşturduk. Kadlava tatlısı da Şanlıurfa’ya özgü bir tatlıdır. Bu tatlıya rağbet var. Bu tatlının ismi zaten birinci derecede merak uyandırıyor. Bu rağbette iki tadın oluşumu kişilere göre değişiyor. Kişinin beğenisi de şöyle, kadayıf tatlısında ki sıcaklığı yazın yenilmiyor. Baklavada da yazın sıcaklıkta bir şire ağırlığı vardır. Fakat bu kadlava ise çok farklı ve hafif bir tatlı çeşididir. Bu özelliği de onu ön plana çıkartıyor. Kadlava tatlısında ki tat 3’ü bir arada; peynir, fıstık ve yufkası." şeklinde konuştu.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şanlıurfa Haberleri

Avukat Karadaş: "Kanun yapma sürecinde halkın manevi değerleri dikkate alınmalı"
Soluk borusuna süt kaçan bebek kurtarılamadı
İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kırhan: "Hareketsiz yaşam diyabete ne oluyor"
Balıklıgöl’ün duvar ve su kanalı çöktü
Yapılan zamların ardından halk fakirleşiyor