İl İçi ve İller Arası Yer Değiştirmeler

İL İÇİ VE İLLER ARASI YER DEĞİŞTİRMELER KİME EMANET...

Bugüne kadar hep sabrettim. Ha bugün ha yarın olur diyerekten. Nede olsa sayın bakanımız fedakarlık demişti. Oysa biz yıllardır fedakarlık yaptığımız halde bunu ilk kez yapacakmışız edasıyla söylenmesine de aldırış etmeden beklemeye başladık. Biraz önce şahit olduğum ve belki de şu an itibarı ile internete düşmemiş bir olay bu satırları yazmama neden oldu. Anladım ki Meb de çözüm bekleyen meseleler Allah ( C.C.) ‘a emanet.
Binlerce öğretmen 4+4+4 maduru edildi. Bu maduriyet sistemle alakalı değil. Asıl maduriyet sistemde değil yeni sistemin bahane edilerek bugüne kadar öğretmenlerin il içi ve iller arası yer değiştirmelerinin yapılmamış olmasıdır. Ne yapalım bir kez fedakarlık denilmişti ve bizde fedakar olmalıydık. Yönetmeliğe göre mayıs ayında yayınlanması gereken kılavuz yayınlanmamış ve haziran ayında bitirilmesi gereken il içi ve iller arası yer değiştirmeler yapılmamıştı. Varsın olmasın biz fedakarız bekleriz dedik haziran sonuna geldik. Yer değiştirmelerin yapılabilmesi için birkaç süreçten geçilmesi gerekiyordu.
1.      Okulların ilkokul, ortaokul olarak kesinleşmesi ve mebbis üzerinden devlet kurumları modülüne işlenmesi gerekiyordu.
2.      2012-2013 ders çizelgesinin talim terbiye tarafından belirlenmesi gerekiyordu.
3.      Norm kadroların mebbis üzerinden girilmesi gerekiyordu.
4.      Kılavuzun yayınlanması.
 
Gelin tüm bu işlerin yapılış sürecine ve emanetin kimde olduğuna bakalım. 1. Olarak yapılması gereken okulların ilkokul ve orta okul olarak ayrılması süreci oldukça uzun sürmüştür. Bunun sebebi hiçbir açıklayıcı tarafı olmayan bir genelgeyle bu işin yapılmasının beklenmesidir. Komisyon üyesi bir okul müdürü olarak bakanlık genelge yayınlamadan toplantılar yapıldı tüm ülke genelinde. Hani drelerya ortada fol yok yumurta yok. Aynen öyle elimizde kanun dışında açıklayıcı hiçbir belge olmadığı halde toplantılar yapıldı. Beklediğiğmiz genelge çıktı artık okulları ilkokul orta okul olarak ayırabiliriz derken hiçbir kriter olmayan genelge ölü doğmuş oldu. Günler sonra bir powerpoint sunusuyla bunun nasıl yapılacağını öğrendik ve nihayet bu işi binbir bilmeceden sonra bitirdik.
Ders çizelgesinin yayınlanmasını beklerken geçen hafta bakanlığımızın yazısı ile heycanlandık.:”2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılına esas okul/kurumların norm kadrolarında güncelleme yapılmak üzere sistem, 18-25 Haziran 2012 tarihleri arasında açılmış, Norm Kadro Modülü’nde güncelleme yapılması için İl Millî Eğitim Müdürlüğü Mebbis Yöneticilerine yetki verilmiştir. Mebbis yöneticileri tarafından 18-21 Haziran 2012 tarihleri arasında okul ve kurum müdürlükleri ile sürenin kısıtlı olması sebebiyle eş zamanlı olarak İlçe Millî Eğitim Müdürlüklerine, 22-25 Haziran 2012 tarihleri arasında da İl Millî Eğitim Müdürlüklerine girilen bilgilerin kontrolünün yapılması için yetki verilmesi gerekmektedir. Yönetmeliğin 16 ncı maddesinde; “okul ve kurumların yönetici ve öğretmen norm kadroları il milli eğitim müdürlüklerince belirlenir.” hükmü mevcut olduğundan bu süre zarfında, okul ve kurumlara ait bilgilerin sisteme doğru ve tam olarak girilmesi, girilecek veriler doğrultusunda belirlenen norm kadrolara göre yapılan atamalarda doğacak hatalardan okul/kurum müdürleri ile İl ve İlçe Millî Eğitim Müdürlükleri sorumlu olacaklardır. Bakanlık kontrolü sırasında, gerçeğe aykırı bilgilerin sisteme girildiğinin tespiti yapıldığında sorumlular hakkında gerekli işlem yapılacaktır. “
Nihayet çilemiz doldu ve yer değiştirme konusunda fedakarlığımız bitiyor sona yaklaştık dedik. Nasıl olacak bu iş dedik. Nerde yeni çizelge dedik. İlçemize ve ilimize sorduk ama cevap alamadık bakanlığa sordular ama maalesef onlarda bilmiyorlardı ve eski çizelgeye göre girin denildi. Emanetin kimde olduğu belli değildi. Oysa süreç belliydi Talim Terbiyedeki emaneti beklemekten vazgeçtik  ve çizelge olmadan binbir çile içinde normlar girildi.
Emanetin bulunma ve bir yerlerden çıkma ihtimaline karşı özlük ve Kadro Grup Başkanlığımız bir yazı yayınladı: Norm Kadro Modülü 18-21 Haziran 2012 tarihleri arasında işlem yapılmak üzere, okul ve kurum müdürlükleri ile İlçe Millî Eğitim Müdürlüklerine açılmıştır.
Ancak, okul/kurumların dönüştürme işlemleri ve veri girişlerinin tamamlanamaması sebebiyle; MEBBİS veri tabanındaki Norm Kadro Modülü, işlem ve kontrol yapmak üzere 21-24 Haziran 2012 tarihleri arasında okul/kurum müdürlükleri ve ilçe Millî Eğitim Müdürlüklerine, 21-25 Haziran 2012 tarihleri arasında ise il Millî Eğitim Müdürlüklerine eş zamanlı olarak açık tutulacaktır.
Bu süre içerisinde Talim ve Terbiye Kurulunca yeni haftalık ders dağılım çizelgelerinin yayınlanması halinde yeni duruma göre güncellemenin düzeltilmesi gerekmektedir. Bilgilerinizi rica ederim.
Ne kadar üzücü bir durumki sayın gurup başkanı talim terbiye kuruluna bunu sormamış ve böylesine önemli bir hususu şansa bırakmıştı. Nede olsa öğretmenler fedakardı ve sorun yoktu.
Evet son hamlede bugün yapıldı. Anladık ki emanet bulunmuş ve geçen haftaki fedakarlıklara sil baştan bir fedakarlık daha isteniyor. Bakanlığımızın yeni isteği: 6287 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan okul/kurumlara ilişkin haftalık ders çizelgeleri yayımlanmıştır.Söz konusu okul/kurumların yeni ders dağılım çizelgesi ve açıklamaları doğrultusunda ders yüklerinin güncellenebilmesi için MEBBİS veri tabanındaki Norm Kadro Modülünün 26-28 Haziran 2012 tarihleri arasında okul/kurum müdürlükleri ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine yeniden açılması ve güncellemelerin ivedilikle yapılması, 29 Haziran-01 Temmuz 2012 tarihleri arasında ise İl Millî Eğitim Müdürlüklerince girilen verilerin kontrol edilmesi gerekmektedir.
 
Sayın Bakanım  maalesef şu anlattıklarım ışığında olayı değerlendirdiğimizde MEB in a,b,c si olan bu kadar basit bir konuda bu sürecin bu kadar uzatılmasına ve birimleriniz arasındaki koordinasyonsuzluğa bir anlam vermiş değiliz. Öğretmenlerimiz verimsizleşirken ve öğretmenlerimizin psikolojileri şu yer değiştirme meselesi yüzünden bozulurken bu uygulamalar maalesef bakanlığımızın iş ciddiyetinide zedelemektedir.
Umarız hukuk devletinde mevcut yönetmeliği uygulamayıp aradan aylar geçmesine rağmen hala ortada görünmeyen yönetmelik biran önce çıkar ve öğretmenlerin çilesi biter. İnşaallah yönetmeliğin ve kılavuzun başına ders çizelgesinin başına gelenler gelmez. Haddim olmayarak tüm samimiyetim ve içtenliğimle bir değerlendirme ile son sözlerimi söylemek ve eminim benimgibi düşünen binlerce öğretmene tercüman olmak isterim. Lütfen empati yapın. Empati yaparsanız yer değiştirme bekleyen öğretmenleri daha iyi anlarsınız. Sizin fedakarlık dediğiniz şey öğretmenlerin 2 ay fazladan kira ödemesi ise, tatile çıkarlarken tekrar dönüp yer değiştirme talebi yapmaları, yer değiştirme talebinden sonra tekrar dönüp eşya taşımaları ise, evleneceklerin düğün davetiyelerini yer değiştirme tarihlerine göre ayarlamayı beklemeleri ve evlerini yer değiştirme durumlarına göre tutmaları ise, fedakarlık dediğiniz mübarek ramazan ayında tüm bu çileleri yaşamaları ise emin olun biz bu fedakarlığı yaparız zaten yapmak zorundayız. Tuğra sizde siz ne derseniz o olur. Basit bir okul müdürü olarak şunu biliyorum ki bu süreci bir okul müdürüne verse idiniz şu ana kadar tüm samimiyetimle söylüyorum çoktan bitmiş olurdu. En azından biz öğretmenlere biraz değer veriyorsanız bu konuda bir açıklama yapabilir ve bir tarih verebilirdiniz.
 Artık beklemek dayanılmaz bir hal aldı. Tek istediğimiz Allah(C.C.) rızası için birazcık empati.

Musa AYDIN
Okul Müdürü
Haber Kaynağı: www.kamudanhaber.com
 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

20 bin öğretmen ataması sonuçları açıklandı
9 günlük ara tatil bitti: 20 milyon öğrenci okula döndü
Uzmanlar uyardı: Otorite eksikliği akran zorbalığını tetikliyor
HÜDA PAR: MEB'in verdiği ücretsiz kaynakların çeşitliliği ve içeriği zenginleştirilmeli
Okullar açıldı, 20 milyondan fazla öğrenci için ilk ders zili çaldı